Toont alle 18 resultaten

Show sidebar

Wat is astma?

Astma is een langdurige ziekte van de longen. U zou het een chronische luchtwegaandoening kunnen noemen. Het zorgt ervoor dat uw luchtwegen ontstoken en vernauwd raken en maakt het ademen moeilijk. Hoesten, piepende ademhaling, kortademigheid en benauwdheid op de borst zijn klassieke astmasymptomen.

Wat is de belangrijkste oorzaak van astma?

Astma triggers. Blootstelling aan verschillende irriterende stoffen en stoffen die allergieën (allergenen) veroorzaken, kan tekenen en symptomen van astma veroorzaken. Astma triggers zijn verschillend van persoon tot persoon en kunnen ook bestaan uit: in de lucht aanwezige stoffen, zoals stuifmeel, huisstofmijt, schimmelsporen, huidschilfers van huisdieren of deeltjes kakkerlakkenafval.

Is astma wel of niet te genezen?

Astma is een bij uitstek beheersbare ziekte. Inderdaad, voor de meeste patiënten is controle zo effectief dat het neerkomt op een virtuele genezing. Maar astma is niet op dezelfde manier te genezen als bijvoorbeeld een bacteriële longontsteking; het verdwijnt nooit helemaal. Ook zou geen enkele genezing ooit volstaan.

Is astma hetzelfde voor iedereen?

Iedereen met astma heeft zijn eigen persoonlijke set van triggers en symptomen. Het gebruik van een schriftelijk actieplan voor astma is de beste manier om uw individuele behandelplan bij te houden.

U kunt ook een bepaald ’type’ astma hebben. Astma op het werk wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door triggers op uw werkplek. Ongeveer 5% van de mensen met astma heeft een vorm van astma die ernstig astma wordt genoemd en die een gespecialiseerde behandeling nodig heeft omdat de gebruikelijke geneesmiddelen de symptomen niet onder controle houden.

Zal ik altijd astma hebben?

Astma is een levenslange aandoening; de meeste mensen die astma hebben, zullen altijd astma hebben.

Maar als u als kind de diagnose astma hebt gekregen, kunt u astma verbeteren of volledig verdwijnen naarmate u ouder wordt, vooral als de astma mild was.

Zelfs als astma verdwijnt, kan het op latere leeftijd weer terugkomen, misschien omdat u in contact bent gekomen met nieuwe triggers in uw werk, of omdat u bijvoorbeeld naar een gebied met meer luchtvervuiling bent verhuisd. Hormonale veranderingen zoals zwangerschap en menopauze kunnen dit ook weer veroorzaken.

Maar het goede nieuws is dat hoewel astma niet verdwijnt, er veel veilige en effectieve behandelingen beschikbaar zijn om u te helpen symptoomvrij te blijven.

Als u alle gebruikelijke behandelingen op de juiste manier hebt geprobeerd, maar u heeft nog steeds klachten, kan uw huisarts u doorverwijzen naar een specialist om te zien of u ernstige astma heeft. Dit soort astma treft slechts 5% van alle mensen met astma. Een astmaspecialist kan u helpen bij het vinden van de juiste behandelingen, bijvoorbeeld monoklonale antilichamen.

Kan astma op verschillende momenten in mijn leven erger worden?

Er zijn bepaalde stadia in uw leven die uw astma kunnen beïnvloeden. Sommige vrouwen vinden bijvoorbeeld dat zwanger zijn astma beter of slechter kan maken en hormonale veranderingen, in de puberteit, menopauze of tijdens de menstruatiecyclus, kunnen ook een impact hebben.

Er zijn tal van andere levensveranderingen die uw astmasymptomen tijdelijk kunnen beïnvloeden. Stress, bijvoorbeeld, of het nu gaat om een relatiebreuk of een ziekte van het gezin, kan de symptomen verergeren.

Frequente astma-aanvallen kunnen astma in de loop van de tijd ook verergeren. Astma-aanvallen kunnen littekens in uw luchtwegen veroorzaken waardoor ze smaller worden. Dit wordt ook wel ‘airway remodelling’ genoemd.

Als uw luchtwegen zijn getekend en smal, hebt u meer kans om vaker slechtere symptomen te krijgen.