Ozempic

85,50

Wat is Ozempic?

Wilt u gewicht verliezen? Dan heeft u vast al gemerkt dat dit niet zo simpel is. In sommige gevallen lukt het prima om gewicht te verliezen, maar zitten de kilo’s er ook net zo snel weer aan. In andere gevallen kost het veel moeite om gewicht kwijt te raken. Een gezonde levensstijl, met gezonde voeding en voldoende beweging, is van groot belang voor succes. Er zijn echter medicijnen die het proces van afvallen wat lijken te vergemakkelijken. Ozempic is hier een voorbeeld van.

Online Apotheek

Artikel: Ozempic Injectie Categorie:
Beschrijving

Beschrijving

Hoe werkt Ozempic?

Ons lichaam maakt hormonen aan. GLP-1 is een voorbeeld van zo’n lichaamseigen hormoon. Dit hormoon wordt aangemaakt in de hersenen, alvleesklier en in de darmen, op het moment dat u aan het eten bent. GLP-1 zorgt voor de regulering van de hoeveelheid insuline in uw lichaam. Ozempic bevat de werkzame stof semaglutide. Semaglutide werkt net zo als GLP-1, door de bloedsuikerspiegel en de hoeveelheid insuline in het lichaam te verlagen. Hierdoor ervaart u minder pieken in de bloedsuikerspiegel en heeft u minder behoefte aan eten. Om dit effect optimaal te bemerken is het van belang dat u niet alleen dit middel gebruikt, maar daarnaast ook zorgt voor een gezonde levensstijl.

Als u Ozempic wilt gaan gebruiken

Wilt u dit geneesmiddel gaan gebruiken? Dan is het belangrijk om te weten dat dit medicijn momenteel alleen nog maar wordt vergoed als u het krijgt voorgeschreven in verband met suikerziekte en diabetes. Als middel om gewicht te verliezen wordt het nog niet erkend en dus ook nog niet vergoed door de zorgverzekeraars. De kosten voor dit middel liggen hoog, dus dat is een belangrijke factor om mee te nemen in uw overweging om het middel te gaan gebruiken. Er zijn echter wel signalen dat de zorgverzekeraars hun standpunt willen wijzigen, maar het is de vraag op welke termijn dit gaat gebeuren.

Hoe gebruik ik Ozempic?

OzempicOzempic kunt u zelf toedienen, door het middel met een pen in uw lichaam te injecteren. Dit mag u zelf doen. Voor het eerste gebruik zal de arts u dan ook uitleggen hoe u dit kunt doen. Lijkt het u lastig om uzelf een injectie te geven? Weet dan dat er ook gewerkt wordt aan Ozempic in tabletvorm. Tabletten zijn vaak makkelijker toe te dienen dan injecties, dus dit kan voor veel mensen een uitkomst zijn. Houd er rekening mee dat het even kan duren voordat u effect merkt van de medicatie. De eerste signalen zullen na een week of vijf zichtbaar worden.

Het maximale effect wordt pas bereikt met drie tot zes maanden. Stop dus niet met het middel als u niet direct effect bemerkt. Het is de moeite waard om nog even vol te houden, want als het goed gaat is het mogelijk om met behulp van dit geneesmiddel zo’n 5 procent van uw oorspronkelijke gewicht te verliezen. Wel komt het soms voor dat mensen na enkele weken gebruik tolerant worden voor Ozempic. In dat geval heeft de medicatie geen effect meer en dient u het gebruik te staken.

Mogelijke bijwerkingen van Ozempic

Als u medicatie gebruikt kunt u te maken krijgen met bijwerkingen. Dit kan ook gebeuren bij het gebruik van Ozempic. Sterker nog: diverse bijwerkingen, zoals misselijkheid en diarree, zijn de reden waardoor deze medicatie werkt als het gaat om afvallen. Doordat u minder trek heeft in eten, valt u sneller af. Misselijkheid kunt u vooral ervaren wanneer de dosering van de medicatie verhoogd wordt. Wanneer u aan de nieuwe dosering gewend bent zal dit effect weer afnemen. In de bijsluiter kunt u een volledig overzicht van mogelijke bijwerkingen vinden. Het gaat dan onder meer om vermoeidheid, duizeligheid, winderigheid, oprispingen en een verhoging van de hartslag. In zeldzame gevallen kunnen onder meer galstenen en nierproblemen voorkomen. Heeft u veel last van de bijwerkingen? Overleg dan met uw arts.

Onderzoek naar de werking van deze medicatie

Om vast te kunnen stellen of Ozempic inderdaad effectief is om af te vallen zijn er diverse studies uitgevoerd. Aan een van die studies deden bijna 200 mensen mee, die alleen een BMI hadden van minimaal 30. Een deel van deze mensen kreeg gedurende 68 weken iedere week een injectie met 2,4 mg semaglutide. Het andere deel van de groep kreeg een placebo (nepmiddel) toegediend. Uiteraard wisten de deelnemers niet of zij het echte middel of de placebo kregen toegediend. Daarnaast volgden alle deelnemers een gezond dieet. Uiteindelijk verloren de mensen die en placebo kregen gemiddeld 2,4 procent van hun oorspronkelijke lichaamsgewicht. De mensen die Ozempic kregen toegediend verloren maar liefst bijna 15 procent.

Ozempic bijsluiter

FAQ Ozempic

Hoe vraag ik een recept aan voor Ozempic?

Ozempic is alleen verkrijgbaar op recept. Heeft u dit nog niet? Maak dan een afspraak met uw arts, om te kijken of u in aanmerking komt. Heeft u een recept? Dan kunt u de medicatie bestellen bij uw eigen apotheek, of via de online apotheek.

Is Ozempic verkrijgbaar zonder recept?

Dit geneesmiddel is niet verkrijgbaar zonder recept. Ziet u een website waarop u het middel toch zonder recept kunt aanschaffen? Maak dan geen gebruik van dit aanbod, want het is dan een malafide website. U kunt de medicatie wel online bestellen via een gekwalificeerde online apotheek. U krijgt dan een consult met een gekwalificeerde arts van de website. Hij of zij kan op basis van een medische vragenlijst vaak beoordelen of u voor de medicatie in aanmerking komt en kan een recept uitschrijven. Met behulp van dit recept kunt u vervolgens een bestelling plaatsen, die u binnen een paar werkdagen thuisbezorgd krijgt.

Welke dosis Ozempic dien ik te gebruiken?

Dit geneesmiddel is beschikbaar in verschillende doseringen. Wanneer u met deze behandeling start, zal uw arts beoordelen welke dosering u dient te gebruiken. Doorgaans wordt gestart met de laagste dosering, die van 0,25 mg. Na een maand kan de dosering in de meeste gevallen verhoogd worden naar 0,5 mg. Wanneer die dosering na verloop van tijd minder goed lijkt te gaan werken, kan de dosering verhoogd worden naar de maximale 1,0 mg.

Wat zijn de aanwijzingen voor het gebruik van Ozempic?

Ozempic voorgevulde penGaat u dit middel gebruiken? Dan zal uw arts u bij aanvang van de behandeling uitleggen hoe u het dient te gebruiken. Lees daarnaast ook altijd de bijsluiter goed door, voordat u start met het gebruik. In de meeste gevallen gelden de volgende instructies voor gebruik:

  • Pas nooit zelf de dosering aan, dit mag alleen in overleg met de arts;
  • Doorgaans gebruikt u de eerste vier weken een wekelijkse dosering van 0,25 mg;
  • Na vier weken mag de arts de dosering verhoogd worden tot 0,5 mg;
  • De arts zal regelmatig uw bloedsuikerspiegel checken. Is daarin geen verbetering (meer) zichtbaar? Dan kan hij of zij besluiten de dosis te verhogen naar 1,0 mg;
  • Ozempic dient geïnjecteerd te worden onder de huid, dus niet in een spier of ader;
  • Injecteer het middel bij voorkeur in de huid van de voorkant van de dijen, de bovenarm, of de voorkant van uw middel;
  • Injecteer wekelijks op dezelfde dag en rond hetzelfde tijdstip, zodat de kans op het vergeten van een dosering zo klein mogelijk is;
  • Check voordat u de vloeistof injecteert of deze nog helder en kleurloos is. Ziet de stof er troebel uit? Gebruik de pen dan niet meer;
  • Zorg dat uw arts uw medische geschiedenis kent, omdat u in sommige gevallen dit middel beter niet kunt gebruiken. Ook is het van belang dat uw arts weet welke medicatie u verder gebruikt, omdat medicijnen een wisselwerking met elkaar kunnen hebben;
  • Bent u een dosering vergeten, en is dat vijf dagen of korter geleden? Injecteer de vergeten dosis dan alsnog en ga verder volgens uw schema. Is het meer dan vijf dagen geleden? Sla de vergeten dosis dan over en injecteer de volgende dosering op de geplande dag. Injecteer nooit een dubbele dosering om een vergeten dosis in te halen. Denkt u een te hoge dosering te hebben gebruikt? Een symptoom hiervan is misselijkheid. Overleg direct met uw arts als u dit opmerkt.

Wanneer merk ik het effect van dit middel?

Omdat de reactie op dit middel bij ieder mens verschillend is, is het lastig om aan te geven wanneer u het eerste effect zult bemerken. Uit wetenschappelijk onderzoek is wel gebleken dat het vier of vijf weken kan duren voordat er een continue stroom van dit middel in uw systeem heeft.