Toont alle 4 resultaten

Show sidebar

Hoe werkt de minipil?

In principe werkt de minipil op dezelfde manier als pillen die twee hormonen bevatten. Het maakt het slijm bij de ingang van de baarmoeder dikker en verandert de bekleding van de baarmoeder. Dit maakt het moeilijk voor het sperma om bij een volwassen eicel te komen en voor de eicel om zich te implanteren.

Werkt de minipil meteen?

Of de minipil direct werkt, hangt af van het tijdstip van uw menstruatiecyclus op het moment dat u de pil neemt. Als u op de eerste dag van uw menstruatie begint met de behandeling, dan bent u meteen beschermd. Let wel op dat de bescherming altijd 99% is. Het gebruikt van een condoom wordt dus altijd aangeraden.

Als u de minipil op een ander moment in uw cyclus begint te gebruiken, moet u de eerste zeven dagen extra bescherming gebruiken.

Minipil versus combipil – Wat is het verschil?

Het belangrijkste verschil tussen de minipil en de combinatiepil is dat de minipil alleen progesteron bevat. Dit betekent ook dat het een lagere dosis hormonen bevat. Sommige vrouwen ervaren minder bijwerkingen bij het gebruik van een progesteronpil.

Door de lagere hormoondosis moet de minipil binnen een relatief klein tijdsbestek van drie uur per dag worden ingenomen. Hierdoor is deze anticonceptie het meest effectief. Sommige nieuwe minipillen zullen echter nog steeds werken als ze tot 12 uur te laat worden ingenomen.

Terwijl gecombineerde pillen worden genomen voor 21 dagen worden alleen progesteron pillen genomen voor 28 dagen achtereen. Wanneer u klaar bent met een pakje, moet u de volgende dag beginnen zonder een pauze te nemen.

Wie kan de minipil nemen?

Door de samenstelling van de minipil is deze geschikt voor sommige vrouwen die niet tegen een combinatiepil kunnen. Vrouwen die geen oestrogeen kunnen innemen, kunnen zwangerschap voorkomen met een minipil.

Dit kan van toepassing zijn als u ouder bent dan 35 jaar of als u anderszins een verhoogd risico heeft op bloedstolsels en trombose. De minipil is ook geschikt voor vrouwen die borstvoeding geven, omdat de lage hormoondosis geen invloed heeft op de baby.

Voordat u een minipil kunt beginnen met het innemen van een minipil, moet u eerst een arts raadplegen. Als de minipil geschikt is voor u, kan een arts u de minipil voorschrijven.