Toont alle 12 resultaten

Show sidebar

Wat zijn Allergiën?

Allergiën zijn overgevoelige reacties van het immuunsysteem op stoffen die het lichaam binnendringen of in contact komen met het lichaam.

Deze stoffen omvatten gewoonlijk materialen zoals huidschilfers voor huisdieren, pollen of bijen gif. Alles kan een allergeen zijn als het immuunsysteem een negatieve reactie heeft.

Een stof die een allergische reactie veroorzaakt, wordt een allergeen genoemd. Allergenen kunnen worden gevonden in voedsel, dranken of het milieu.

Veel allergenen zijn onschadelijk en tasten de meeste mensen niet aan.

Als een persoon allergisch is voor een stof, zoals stuifmeel, reageert zijn immuunsysteem op de stof alsof deze vreemd en schadelijk is, en probeert deze te vernietigen.

Snelle feiten over allergiën

  • Allergiën zijn het gevolg van een ongepast immuunrespons op een normaal gesproken onschadelijke stof.
  • Enkele van de meest voorkomende allergenen zijn stof, stuifmeel en noten. Ze kunnen niezen, schilfering van de huid en braken veroorzaken.
  • Anafylaxie is een ernstige allergische reactie die levensbedreigend kan zijn.
  • Om een allergie te diagnosticeren, kan een arts een bloedmonster nemen.
  • De symptomen van een allergie kunnen worden behandeld met medicijnen. Echter, de allergie zelf vereist desensibilisatie.
  • Anafylaxie vereist een spoedbehandeling. Epinefrine injectoren kunnen helpen de ernst van een anafylactische reactie te verminderen.

Het ontstaan van een allergie

Allergiën ontstaan wanneer het immuunsysteem over reageert op normaal gesproken onschadelijke stoffen.

Allergiën zijn een veel voorkomende overreactie van het immuunsysteem op meestal onschadelijke stoffen.

Wanneer een persoon met een allergie in contact komt met een allergeen, is de allergische reactie niet onmiddellijk. Het immuunsysteem bouwt geleidelijk aan de gevoeligheid voor de stof op voordat het over reageert.

Het immuunsysteem heeft tijd nodig om het allergeen te herkennen en te onthouden. Als het gevoelig wordt voor de stof, begint het immuunsysteem antilichamen te maken om de stof aan te vallen. Dit proces wordt sensibilisatie genoemd.

Sensibilisatie kan enkele dagen of jaren duren. In veel gevallen is het sensibilisatieproces niet voltooid. De patiënt ervaart enkele symptomen maar geen volledige allergie.

Allergiën kunnen ook seizoensgebonden zijn. Zo kunnen de symptomen van hooikoorts bijvoorbeeld tussen april en mei een piek bereiken, omdat het aantal pollen in de lucht veel hoger is.

Oorzaken

Een bepaald antilichaam genaamd immunoglobine (IgE) veroorzaakt allergische reacties. Antilichamen komen vrij om vreemde en potentieel schadelijke stoffen in het lichaam te bestrijden.

IgE wordt vrijgegeven om het allergeen te vernietigen en veroorzaakt de productie van chemicaliën die de allergische reactie veroorzaken.

Een van deze chemicaliën wordt histamine genoemd. Histamine veroorzaakt vernauwing van de spieren in de luchtwegen en de wanden van de bloedvaten. Het instrueert ook de voering van de neus om meer slijm te produceren.