Toont alle 6 resultaten

Show sidebar

Wat is incontinentie?

Incontinentie of urine-incontinentie is een veelvoorkomend probleem. Het komt voor wanneer de urine onbedoeld wordt doorgegeven met weinig of geen controle van de lijder. De cijfers zijn niet precies, maar er wordt geschat dat veel mensen in Nederland last hebben van een zekere mate van urine-incontinentie. Het is een aandoening die zowel mannen als vrouwen treft, maar meestal komt het bij vrouwen vaker voor.

Wat is de oorzaak van incontinentie?

Urine-incontinentie kan op veel verschillende manieren voorkomen. De twee meest voorkomende vormen zijn: stressincontinentie en aandrangincontinentie. Stressincontinentie treedt op wanneer de blaas onder druk staat, bijvoorbeeld wanneer u lacht of hoest. Hierdoor kan er urine uitlekken. Stressincontinentie is meestal het gevolg van beschadigde of verzwakte spieren. In het bijzonder de bekkenbodemspier en de sluitspier van de plasbuis. Dit zijn de spieren die worden gebruikt om plassen te voorkomen. Aandrangincontinentie is wanneer de urine lekt na een plotselinge drang om water te geven. Deze vorm van incontinentie ontstaat wanneer de detrusorspier, die de blaas controleert, overactief wordt. Er zijn bepaalde factoren die het risico kunnen verhogen dat iemand urine-incontinentie krijgt.

Hoe kan ik incontinentie behandelen?

Voordat u uw toevlucht neemt tot medicatie, kunnen eerst veranderingen in levensstijl worden aanbevolen. Dit kan gepaard gaan met een verminderde inname van vocht en cafeïne. Als u overgewicht of obesitas heeft, is gewichtsverlies een geadviseerde verandering in uw levenswijze die kan helpen het optreden van urine-incontinentie te verminderen.

Bekkenbodemspiertraining is een aanbevolen oefening, ontworpen om de spieren te versterken die de urinestroom controleren. Blaastraining kan ook worden gecombineerd met bekkenbodemspiertraining. Blaastraining bestaat uit het leren van technieken die de tijd tussen het voelen van de drang om te plassen en het doorlaten van water verlengen. Deze training wordt meestal gedurende ten minste zes weken geprobeerd.