Saxenda

115,64

Deze injecteerbare gewichtsverlies medicijn wordt op recept vergeven. Het bedrijf achter dit medicijn is Novo Nordisk en bevat het actieve bestanddeel liraglutide.

Online apotheek

Artikel: Op voorraad - 6mg per ml liraglutide Categorie:
Beschrijving

Beschrijving

Wat is Saxenda?

Met Saxenda is mogelijk om sneller af te vallen. Een keer per dag een injectie gebruikt u om het gewichtsverlies te bevorderen. Het bevat het actieve ingrediënt liraglutide, dat oorspronkelijk werd ontwikkeld om diabetes te behandelen. Saxenda is sinds 2014 verkrijgbaar als gelicentieerd geneesmiddel voor gewichtsverlies.

Hoe werkt Saxenda?

Saxenda werkt op dezelfde manier als de natuurlijke stof die zich in het lichaam bevindt, GLP-1, die helpt om de bloedsuikerspiegel na het eten te reguleren. Dit vermindert de productie van glucagon, een hormoon dat zich tegen insuline verzet en het legen van de maag vertraagt. Dit verlaagt op zijn beurt de honger en verhoogt het gevoel van volheid.

Hoe neem ik Saxenda in?

Zoals bij alle medicijnen zal uw arts u vertellen hoe, wanneer en hoeveel Saxenda moet worden ingenomen. U moet hun aanwijzingen zo goed mogelijk opvolgen. Over het algemeen begint u met één keer per dag 0,6 mg per dag gedurende een week, en verhoog dan met 0,6 mg per week tot u de maximale dosis van 3,0 mg per dag neemt. De injecteerbare pen wordt vooraf geladen met de oplossing. U kunt daarna gemakkelijk de hoeveelheid die u neemt met behulp van de draaiknop wijzigen.

Vermijd het inspuiten in spieren of aderen; kies in plaats daarvan de voorkant van uw buik, rond uw taillegebied, uw bovenarm of de voorkant van uw dij. U kunt Saxenda met of zonder voedsel en op elk moment van de dag innemen, hoewel u ernaar moet streven om het elke dag op hetzelfde tijdstip in te nemen.

De Saxenda pen moet in de koelkast bewaard worden, maar nooit in de vriezer. Het moet een maand meegaan als het onder de 30°C wordt bewaard. Zorg er wel altijd voor dat u het voor de vervaldatum op de verpakking gebruikt. Wanneer u de pen niet gebruikt, houd de dop dan op om te voorkomen dat het licht de oplossing beschadigt. Gebruik hem niet als de vloeistof in de pen niet helder en kleurloos is.

Als u niet zeker weet hoe u Saxenda moet innemen of als u vragen hebt, neem dan contact op met een arts of apotheker.

Prijs Saxenda in Nederland en België

De prijs van Saxenda kan veel verschillen per aanbieder. Via onderstaande aanbieder kunt u Saxenda goedkoop aanschaffen.

 • Per injectiepen: 6mg/ml € 115,54.

Bij aanschaf van meerdere injectiepennen zal de prijs dalen per pen.

Klik hier om Saxenda online te kopen

Bijwerkingen

Veel voorkomende bijwerkingen bij Saxenda zijn:

 • misselijkheid;
 • braken;
 • diarree en constipatie.

Hoewel deze na verloop van tijd afnemen en niet iedereen ze ervaart. Het is belangrijk om goed gehydrateerd te blijven tijdens het gebruik van Saxenda.

Andere mogelijke bijwerkingen zijn:

 • lage bloedsuikerspiegel;
 • hoofdpijn;
 • indigestie;
 • buikklachten;
 • verminderde eetlust;
 • duizeligheid;
 • vermoeidheid;
 • koorts;
 • kiespijn;
 • reacties op de injectieplaats.

Zelden voorkomende bijwerkingen kunnen zijn:

 • alvleesklierontsteking;
 • schildklieraandoeningen.

Als u bijwerkingen ondervindt, praat dan met uw huisarts.

Saxenda bijsluiter

Hoe helpt Saxenda bij gewichtsverlies?

Saxenda bevat de werkzame stof Liraglutide. Deze stof bootst het natuurlijke hormoon GLP-1 na. Dit hormoon komt vrij uit de darm na het eten, wat een natuurlijk proces is dat ons hele lichaam ervaart.

Door dit hormoon na te bootsen, helpt Saxenda de hersenen te erkennen dat het lichaam vol is. Dit gebeurd nadat we minder voedsel (minder calorieën) hebben gegeten dan we normaal zouden doen. Daarom kan het gebruik van Saxenda u helpen om de hoeveelheid die u eet te verminderen en daarmee uw lichaamsgewicht te verminderen.

Wie geeft de injecties?

Saxenda is een eenmaal daags, zelfinjecteerbaar geneesmiddel.

Hoe moet Saxenda gebruikt worden?

Saxenda mag alleen gebruikt worden volgens de aanwijzingen van de arts. Als u er nog geen heeft, wordt u gevraagd om tijdens het gebruik van Saxenda een dieet en trainingsprogramma te volgen. De dosering zal in de loop van de tijd toenemen en dit wordt u door uw arts geadviseerd. Dit kan in de onderstaande lijst volgen:

 • Week 1 – 0,6mg eenmaal per dag.
 • Week 2 – 1,2mg eenmaal per dag
 • Week 3 – 1.8mg één keer per dag.
 • Week 4 – 2.4mg één keer per dag.
 • Week 5 en verder – 3mg eenmaal per dag.

Zodra u week 5 bereikt heeft, blijft u daarna dezelfde dosering gebruiken tot u uw behandeling heeft stopgezet. Verhoog de dosis niet verder. Saxenda kan op elk moment van de dag worden gebruikt, maar bij gebruik moet het elke dag op hetzelfde tijdstip worden gebruikt. De beste plaatsen om te injecteren zijn de taille, voor de dij, of de bovenarm. Niet injecteren in een ader of spier.

Wie moet Saxenda gebruiken?

Saxenda mag alleen gebruikt worden door volwassenen met een body mass index (BMI) van 30 of meer. Of patiënten met 27 of meer, en een gewicht gerelateerd medisch probleem zoals hoge bloeddruk of type 2 diabetes. Saxenda is geen behandeling voor diabetes. Bereken direct uw BMI.

Wie zou Saxenda niet moeten gebruiken?

Saxenda wordt niet aanbevolen voor mensen met een leveraandoening, nierziekte of hartfalen. Het mag niet worden gebruikt door mensen met ernstige maag- of darmproblemen of ontstekingsdarmziekten. Als u een schildklieraandoening heeft, moet u de artsen raadplegen voordat u Saxenda gebruikt.

Kan ik Saxenda met andere medicijnen gebruiken?

Saxenda mag niet worden gebruikt in combinatie met een andere GLP-1 receptoragonist, of met insuline. Saxenda is niet geevalueerd in combinatie met andere voorgeschreven afslankmedicijnen, dieetprogramma’s of supplementen. U moet uw arts vertellen of u andere medicijnen, vitaminen of kruidensupplementen gebruikt.

Alternatieve behandelingen

Xenical (orlistat 120mg) is een ander voorgeschreven medicijn tegen gewichtsverlies. Deze medicatie moet altijd gebruikt worden in combinatie met dieet- en inspanningsaanpassingen. Het middel voorkomt dat een deel van het vet in de voeding wordt opgenomen. Het is in de vorm van harde capsules. Mysimba (naltrexone 8mg + bupropion 90mg) is een combinatie van twee geneesmiddelen die is ontwikkeld om gewichtsverlies te bevorderen door de eetlust te verminderen. Het is verkrijgbaar in tabletvorm.

Hoe moet ik Saxenda bewaren?

Saxenda pennen moeten in de koelkast bewaard worden. Gebruikte pennen moeten na 30 dagen worden weggegooid. Saxenda niet invriezen.

Is Saxenda zonder recept beschikbaar?

Nee, Saxenda is altijd een receptplichtig medicijn. Een recept kunt u verkrijgen bij de online apotheek.