Saxenda

115,64

Heeft u last van overgewicht? In sommige gevallen kan Saxenda voorgeschreven worden. Dit middel is een effectieve behandeling voor gewichtsverlies. Het werkt doordat de werkzame stof een natuurlijk hormoon nabootst, waardoor je minder snel een hongergevoel krijgt. Saxenda kan voorgeschreven worden bij een BMI van 30 of hoger, of bij een BMI vanaf 27, met daarbij specifieke gezondheidsaandoeningen die gerelateerd zijn aan het overgewicht.

Online apotheek

Artikel: Op voorraad - 6mg per ml liraglutide Categorie:
Beschrijving

Beschrijving

Wat is Saxenda?

Met Saxenda is mogelijk om sneller af te vallen. Een keer per dag een injectie gebruikt u om het gewichtsverlies te bevorderen. Het bevat het actieve ingrediënt liraglutide, dat oorspronkelijk werd ontwikkeld om diabetes te behandelen. Saxenda is sinds 2014 verkrijgbaar als gelicentieerd geneesmiddel voor gewichtsverlies.

Hoe werkt Saxenda?

Saxenda bevat een bijzondere werkzame stof, die een natuurlijke stof uit ons lichaam nabootst. In ons lijf komt namelijk een stof vrij na het eten van een maaltijd, die ervoor zorgt dat je brein het signaal geeft dat we voldoende hebben gegeten. Het hongergevoel wordt daarmee beheerst en men voelt zich vol.

Doordat Saxenda een stof bevat die datzelfde effect heeft, zorgt het ervoor dat u minder eet en dus gewicht verliest. Dit effect is ook onderzocht in wetenschappelijk onderzoek. Daaruit bleek dat patiënten die Saxenda gebruiken in combinatie met voldoende lichaamsbeweging en gezond eten tot wel tien procent meer gewichtsverlies bereiken dan patiënten die een placebo gebruiken. Daarbij moet dus wel het belang van goed eten en voldoende beweging worden benadrukt. Alleen dan werkt dit middel optimaal.

Hoe neem ik Saxenda in?

Zoals bij alle medicijnen zal uw arts u vertellen hoe, wanneer en hoeveel Saxenda moet worden ingenomen. U moet hun aanwijzingen zo goed mogelijk opvolgen. Over het algemeen begint u met één keer per dag 0,6 mg per dag gedurende een week, en verhoog dan met 0,6 mg per week tot u de maximale dosis van 3,0 mg per dag neemt. De injecteerbare pen wordt vooraf geladen met de oplossing. U kunt daarna gemakkelijk de hoeveelheid die u neemt met behulp van de draaiknop wijzigen.

Vermijd het inspuiten in spieren of aderen; kies in plaats daarvan de voorkant van uw buik, rond uw taillegebied, uw bovenarm of de voorkant van uw dij. U kunt Saxenda met of zonder voedsel en op elk moment van de dag innemen, hoewel u ernaar moet streven om het elke dag op hetzelfde tijdstip in te nemen.

De Saxenda pen moet in de koelkast bewaard worden, maar nooit in de vriezer. Het moet een maand meegaan als het onder de 30°C wordt bewaard. Zorg er wel altijd voor dat u het voor de vervaldatum op de verpakking gebruikt. Wanneer u de pen niet gebruikt, houd de dop dan op om te voorkomen dat het licht de oplossing beschadigt. Gebruik hem niet als de vloeistof in de pen niet helder en kleurloos is.

Als u niet zeker weet hoe u Saxenda moet innemen of als u vragen hebt, neem dan contact op met een arts of apotheker.

Aanwijzingen voor het gebruik van Saxenda

Deze medicatie is alleen op recept verkrijgbaar. Dit betekent dat u het alleen kunt aanschaffen met een doktersvoorschrift. Het is mogelijk om Saxenda te bestellen via een gekwalificeerde online apotheek. Hier kunt u terecht voor een consult, vaak in de vorm van een medische vragenlijst. Op basis van uw antwoorden kan een gekwalificeerd arts beoordelen of u in aanmerking komt voor het gebruik van dit middel. Er zal in ieder geval gevraagd worden naar eventuele andere medicatie die u gebruikt, omdat medicijnen een ongewenste wisselwerking met elkaar kunnen hebben. Dat geldt niet alleen voor medicatie op recept, maar ook voor vrij verkrijgbare medicatie en supplementen. Daarnaast zal de arts ook vragen naar uw medische geschiedenis, zodat hij of zij kan beoordelen of u in uw situatie Saxenda zou kunnen gebruiken. Meestal gelden voor het gebruik de volgende voorschriften:

 1. Saxenda wordt toegediend met behulp van een injectie. Deze mag op ieder moment van de dag gezet worden, maar het is aan te raden om hiervoor een vast tijdstip te kiezen;
 2. Om de medicatie te injecteren dient u de buitenste en binnenste dop die de naald bedekken verwijderen;
 3. Controleer of de medicatie goed door de pen stroomt;
 4. Met behulp van de doseerwijzer kunt u de dosering aanpassen aan de gewenste dosering;
 5. Doorgaans wordt in de eerste week gestart met een dagelijkse dosis van 0,6 mg, in week twee wordt het 1,2 mg, tot uiteindelijk 3 mg in week vijf en verder;
 6. De medicatie kan geïnjecteerd worden in bovenarm, dij of buik;
 7. De naald van de pen is voor eenmalig gebruik. Deze kunt u verzamelen in een naaldenbakje;
 8. Bent u een dosering vergeten? Als het minder dan 12 uur geleden sinds de gemiste dosering, mag u de injectie alsnog toedienen. Na die 12 uur is het beter om de vergeten dosering over te slaan. Neem nooit een dubbele dosering om een vergeten dosering in te halen.

Het gebruik van de injectiepen

U hoeft niet voor iedere injectie een nieuwe pen te gebruiken. Een pen bevat namelijk 18 mg Saxenda, in 3 ml oplossing. Dit betekent dat u bij een standaarddosis van 3 mg de pen 6 dagen kunt gebruiken. Bij de start van de behandeling is de pen tot wel 17 dagen te gebruiken. Denkt u dat u te veel van dit geneesmiddel heeft gebruikt? Dan is het erg belangrijk om direct medische hulp te zoeken. Neem dan ook de medicatie mee, zodat de arts snel weet hoe de klachten behandeld kunnen worden. Signalen van een te hoge dosering zijn onder andere braken, misselijkheid en een lage bloedsuiker (hypoglykemie).

Door een hypoglykemie kunt u last krijgen van bijvoorbeeld honger, zweten, trillen en hartkloppingen. Overigens zijn er vergelijkbare medicijnen zoals Saxenda op de markt. Een voorbeeld hiervan is Orlistat. Dit middel werkt anders dan Saxenda. Bij Orlistat wordt de opname van vet door ons lichaam gestopt met zo’n 33 procent. Het vet gaat dan via je ontlasting mee naar buiten. Welk medicijn in uw situatie het meest effectief is, hangt van allerlei factoren af. Bespreek uw behoeften met uw arts, hij of zij kan u helpen bij het maken van de juiste keuze.

Prijs Saxenda in Nederland en België

Saxenda voorgevulde penDe prijs van Saxenda kan veel verschillen per aanbieder. Via de online aanbieder kunt u Saxenda goedkoop aanschaffen.

 • Per injectiepen: 6mg/ml € 115,54.

Bij aanschaf van meerdere injectiepennen zal de prijs dalen per pen.

Bijwerkingen

Veel voorkomende bijwerkingen bij Saxenda zijn:

 • misselijkheid;
 • braken;
 • diarree en constipatie.

Hoewel deze na verloop van tijd afnemen en niet iedereen ze ervaart. Het is belangrijk om goed gehydrateerd te blijven tijdens het gebruik van Saxenda.

Andere mogelijke bijwerkingen zijn:

 • lage bloedsuikerspiegel;
 • hoofdpijn;
 • indigestie;
 • buikklachten;
 • verminderde eetlust;
 • duizeligheid;
 • vermoeidheid;
 • koorts;
 • kiespijn;
 • reacties op de injectieplaats.

Zelden voorkomende bijwerkingen kunnen zijn:

 • alvleesklierontsteking;
 • schildklieraandoeningen.

Als u bijwerkingen ondervindt, praat dan met uw huisarts.

Saxenda bijsluiter

FAQ Saxenda

Hoe helpt Saxenda bij gewichtsverlies?

Saxenda bevat de werkzame stof Liraglutide. Deze stof bootst het natuurlijke hormoon GLP-1 na. Dit hormoon komt vrij uit de darm na het eten, wat een natuurlijk proces is dat ons hele lichaam ervaart.

Door dit hormoon na te bootsen, helpt Saxenda de hersenen te erkennen dat het lichaam vol is. Dit gebeurd nadat we minder voedsel (minder calorieën) hebben gegeten dan we normaal zouden doen. Daarom kan het gebruik van Saxenda u helpen om de hoeveelheid die u eet te verminderen en daarmee uw lichaamsgewicht te verminderen.

Wie geeft de injecties?

Saxenda is een eenmaal daags, zelfinjecteerbaar geneesmiddel.

Hoe moet Saxenda gebruikt worden?

Saxenda mag alleen gebruikt worden volgens de aanwijzingen van de arts. Als u er nog geen heeft, wordt u gevraagd om tijdens het gebruik van Saxenda een dieet en trainingsprogramma te volgen. De dosering zal in de loop van de tijd toenemen en dit wordt u door uw arts geadviseerd. Dit kan in de onderstaande lijst volgen:

 • Week 1 – 0,6mg eenmaal per dag.
 • Week 2 – 1,2mg eenmaal per dag
 • Week 3 – 1.8mg één keer per dag.
 • Week 4 – 2.4mg één keer per dag.
 • Week 5 en verder – 3mg eenmaal per dag.

Zodra u week 5 bereikt heeft, blijft u daarna dezelfde dosering gebruiken tot u uw behandeling heeft stopgezet. Verhoog de dosis niet verder. Saxenda kan op elk moment van de dag worden gebruikt, maar bij gebruik moet het elke dag op hetzelfde tijdstip worden gebruikt. De beste plaatsen om te injecteren zijn de taille, voor de dij, of de bovenarm. Niet injecteren in een ader of spier.

Doseringstabel Saxenda

Wie moet Saxenda gebruiken?

Saxenda mag alleen gebruikt worden door volwassenen met een body mass index (BMI) van 30 of meer. Of patiënten met 27 of meer, en een gewicht gerelateerd medisch probleem zoals hoge bloeddruk of type 2 diabetes. Saxenda is geen behandeling voor diabetes. Bereken direct uw BMI.

Wie zou Saxenda niet moeten gebruiken?

Saxenda wordt niet aanbevolen voor mensen met een leveraandoening, nierziekte of hartfalen. Het mag niet worden gebruikt door mensen met ernstige maag- of darmproblemen of ontstekingsdarmziekten. Als u een schildklieraandoening heeft, moet u de artsen raadplegen voordat u Saxenda gebruikt.

Kan ik Saxenda met andere medicijnen gebruiken?

Saxenda mag niet worden gebruikt in combinatie met een andere GLP-1 receptoragonist, of met insuline. Saxenda is niet geëvalueerd in combinatie met andere voorgeschreven afslankmedicijnen, dieetprogramma’s of supplementen. U moet uw arts vertellen of u andere medicijnen, vitaminen of kruidensupplementen gebruikt.

Zijn er alternatieve medicijn voor Saxenda?

Xenical (orlistat 120mg) is een ander voorgeschreven medicijn tegen gewichtsverlies. Deze medicatie moet altijd gebruikt worden in combinatie met dieet- en inspanningsaanpassingen. Het middel voorkomt dat een deel van het vet in de voeding wordt opgenomen. Het is in de vorm van harde capsules. Mysimba (naltrexone 8mg + bupropion 90mg) is een combinatie van twee geneesmiddelen die is ontwikkeld om gewichtsverlies te bevorderen door de eetlust te verminderen. Het is verkrijgbaar in tabletvorm.

Hoe moet ik Saxenda bewaren?

Saxenda pennen moeten in de koelkast bewaard worden. Gebruikte pennen moeten na 30 dagen worden weggegooid. Saxenda niet invriezen.

Is Saxenda zonder recept beschikbaar?

Nee, Saxenda is altijd een receptplichtig medicijn. Een recept kunt u verkrijgen bij de online apotheek.