Toont alle 4 resultaten

Show sidebar

Wat is Conjunctivitis?

Conjunctivitis is een ontsteking van de oogomtrek en het ooglid veroorzaakt door bacteriën, virussen, chemicaliën of allergieën.

Virale en bacteriële conjunctivitis kan worden verspreid door direct contact met oogafscheidingen of indirect door contact met handdoeken, washandjes, zakdoeken, zakdoeken en andere voorwerpen die besmet zijn met oogafscheidingen. In sommige gevallen kan het zich verspreiden door insecten zoals vliegen. Conjunctivitis veroorzaakt door chemicaliën of allergieën is niet besmettelijk.

Tekenen en symptomen

Conjunctivitis kan de volgende symptomen omvatten:

  • roodheid in het wit van de ogen;
  • irritatie in één of beide ogen;
  • ontlading, waardoor de oogleden ’s morgens bij elkaar blijven plakken;
  • zwelling van de oogleden;
  • gevoeligheid voor licht.

Vooruitzichten

Pinkeye, of conjunctivitis, is een aandoening die een ontsteking veroorzaakt van het membraan dat het oog bedekt en de binnenkant van de oogleden voedt.

Lichte tot matige gevallen van pinkeye kunnen vanzelf oplossen zonder medicatie. De behandeling van pinkeye is meestal gericht op symptoomverlichting. Er zijn geen genezingen voor virale of allergische pinkeye. Bacteriële pinkeye kan vaak vanzelf verdwijnen, maar antibiotische oogdruppels kunnen het genezingsproces versnellen.

Mensen moeten een zorgverlener raadplegen voordat ze nieuwe medicijnen nemen of alternatieve behandelingen proberen te gebruiken.

Behandeling

De behandeling van roze ogen is meestal gericht op symptoomverlichting. Uw arts kan het gebruik van kunstmatige scheuren, het reinigen van uw oogleden met een natte doek en het aanbrengen van koude of warme kompressen meerdere malen per dag aanbevelen.

Als u contactlenzen draagt, wordt u geadviseerd deze niet meer te dragen totdat de behandeling is voltooid. Uw arts zal u waarschijnlijk aanbevelen om uw gedragen lenzen weg te gooien.

Ontsmet harde lenzen ’s nachts voordat u ze opnieuw gebruikt. Vraag uw arts of u uw contactlensaccessoires, zoals de lenshouder die voor of tijdens de ziekte wordt gebruikt, moet weggooien en vervangen. Vervang ook alle oogmake-up die u voor uw ziekte gebruikt.

In de meeste gevallen heeft u geen antibiotische oogdruppels nodig. Aangezien conjunctivitis meestal viraal is, zullen antibiotica niet helpen. Ze kunnen zelfs schade veroorzaken door hun effectiviteit in de toekomst te verminderen of een medicijnreactie te veroorzaken. In plaats daarvan heeft het virus tijd nodig om zich te ontwikkelen – tot twee of drie weken.

Virale conjunctivitis

Virale conjunctivitis begint vaak in één oog en infecteert het andere oog binnen enkele dagen. Uw tekenen en symptomen moeten geleidelijk aan vanzelf verdwijnen.

De antivirale medicijnen kunnen een optie zijn als uw arts bepaalt dat uw virale conjunctivitis wordt veroorzaakt door het herpes simplexvirus.