Pulmicort

61,69

Pulmicort Turbuhaler wordt gebruikt bij mensen met astma. Deze puffer is op de markt gebracht door het merk AstraZeneca en bevat corticosteroïde.

Online apotheek

Artikel: Op voorraad - 100 mcg / 200 mcg / 400 mcg Categorie:
Beschrijving

Beschrijving

Wat is Pulmicort?

Deze medicatie wordt gebruikt voor de behandeling van astma. Bij gebruik van de inhalator wordt budesonide direct geabsorbeerd door de luchtwegen. Hierdoor wordt de dosis budesonide geabsorbeerd in het lichaam, waarbij de geabsorbeerde budesonide weinig effect heeft op de luchtwegen. Dit zorgt voor verbeteringen in de symptomen van astma.

Pulmicort is goedgekeurd voor de langdurige behandeling van astma. Het is daarom beschikbaar als droge poederinhalator voor gebruik met een vernevelaar. Pulmicort Turbuhaler is goedgekeurd voor gebruik door mensen vanaf zes jaar en kinderen van 12 maanden tot 8 jaar.

Hoe werkt Pulmicort?

Pulmicort is geïnhaleerde corticosteroïden die de ontsteking in de luchtwegen verminderen. Deze corticosteroïden beïnvloeden verschillende soorten ontstekingscellen, waaronder mestcellen en eosinofielen. Ze beïnvloeden ook de signaalstoffen die een belangrijke rol spelen bij ontstekingen, zoals histamine, cytokinen en leukotriënen.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van Pulmicort?

Pulmicort is effectief in het verminderen van de ontsteking in de luchtwegen die het gevolg is van een astma-aanval. Het stopt ook effectief het vrijkomen van signaalchemicaliën die een belangrijke rol spelen bij ontstekingen.

Hoe gebruik ik Pulmicort?

Uw zorgverlener zal u laten zien hoe u de inhalator op de juiste manier kunt gebruiken. Deze Turbuhaler wordt geleverd als een droge poederinhaler. Het is verkrijgbaar in sterktes van 100 mcg, 200 mcg en 400 mcg en moet twee keer per dag worden ingenomen.

Gebruik van de Inhalator

 1. Houd de bruine greep van de inhalator vast om het witte deksel omhoog te laten wijzen, dan het deksel en til het op.
 2. Laad een dosis door de handgreep in één hand en het midden van de inhalator met de andere hand vast te houden. Draai de handgreep zover mogelijk in de ene richting en draai hem dan helemaal terug in de andere richting.
 3. Adem uit tot uw longen leeg zijn.
 4. Leg uw lippen op het mondstuk. Adem diep en krachtig in door uw mond.
 5. Haal de inhalator uit uw mond en adem uit.
 6. Herhaal de procedure indien uw zorgverlener u vraagt om meer dan één inhalatie te laten uitvoeren.
 7. Plaats de afdekking terug op de inhalator.
 8. Spoel uw mond met water en spuug het uit. Dit zal helpen voorkomen dat de spruw, die een schimmelinfectie van de mond is, wordt aangetast.

Pulmicort Respules wordt genomen met een vernevelaar. Deze vernevelaar transformeert vloeibare medicatie in een fijne nevel. Vraag uw zorgverlener om u het juiste gebruik van een vernevelaar te laten zien.

Gebruik van Pulmicort Respules

 • Open de gesealde folie die de Pulmicort Respules bevat. Noteer de datum op de achterkant van de enveloppe. De medicatie moet binnen twee weken na opening worden gebruikt.
 • Neem van de strip een één enkele dosis verzegelde flacon of ampul.
 • Bewaar de resterende ampullen in de folie, beschermd tegen licht.
 • Schud de ampul met een zachte, cirkelvormige beweging.
 • Houd de ampul rechtop zonder hem samen te knijpen en draai de bovenkant eraf om hem te openen.
 • Plaats het open uiteinde van de ampul in de vernevelaarsbeker. Knijp de inhoud van de ampul vervolgens langzaam in het medicijnenkopje.
 • Gebruik uw vernevelaar zoals aangegeven. Als u een gezichtsmasker gebruikt, zorg er dan voor dat het masker goed aansluit om de juiste hoeveelheid medicatie te krijgen. Dit voorkomt ook dat de vernevelde medicatie in de ogen komt.
 • Vraag uw kind om zijn mond met water te spoelen en uit te spugen om een schimmelinfectie van de mond te voorkomen. Het gezicht van het kind moet worden gewassen na het gebruik van het gezichtsmasker om eventuele effecten op de gezichtshuid te voorkomen.

Pulmicort dosering

Pulmicort wordt gebruikt om astma-aanvallen te voorkomen. Het mag niet worden gebruikt voor de behandeling van acute astma-aanvallen.

De Pulmicort Turbuhaler is bedoeld voor personen van zes jaar of ouder. Effecten kunnen worden waargenomen met 24 uur, maar de maximale effecten zijn te zien na een tot twee weken van regelmatig gebruik.

De dosis Pulmicort Turbuhaler varieert afhankelijk van de conditie van het individu en hoe hij reageert op de medicatie. Uw arts zal u de juiste dosis voor u instrueren.

 • Een volwassene krijgt meestal 2 tot 4 keer per dag een dosis van de medicatie.
 • De startdosis van een kind is ook 2 tot 4 keer per dag.
 • Voor personen met lichte astma is een dosis van één keer per dag voldoende.

Bijwerkingen & voorzorgsmaatregelen

Het nemen van Pulmicort kan ervoor zorgen dat uw luchtwegen plotseling strakker worden. Dit neveneffect kan onmiddellijk na het gebruik van de inhalator of vernevelaar optreden. Neem dan uw reddingsinhalator en bel uw arts.

Veel voorkomende bijwerkingen van Pulmicort zijn verkoudheid, benauwde en lopende neus, oorontstekingen, hooikoorts, buikgriep en misselijkheid. Andere bijwerkingen kunnen zijn neusbloedingen, hoest, huiduitslag en roze ogen.

Ingeademde corticosteroïden, zoals Pulmicort, kunnen een schimmelinfectie in de mond veroorzaken, de zogenaamde spruw. Dit kan worden voorkomen door uw mond na elk gebruik van de inhalator of vernevelaar met water te spoelen. Na het spoelen moet u het water uitspugen.

De kans op een infectie is vrij hoog wanneer u een corticosteroïden gebruikt omdat het het immuunsysteem verlaagt. De meest voorkomende symptomen van een infectie zijn, koorts, pijn, rillingen, misselijkheid, braken en vermoeidheid. Informeer uw arts wanneer u denkt dat u een infectie heeft.

De groei kan traag zijn bij kinderen die corticosteroïden gebruiken. Laat de groei van uw kind controleren door een arts.

Pulmicort bijsluiter

Hoe lang moet u Pulmicort nemen?

U moet Pulmicort turbuhaler voortdurend gebruiken zolang als aanbevolen door uw arts. U moet niet stoppen met het gebruik van uw Pulmicort turbuhaler, zelfs als u zich beter voelt.

Gemiste dosis van Pulmicort

Als u een dosis Pulmicort Turbuhaler mist, neem deze dan zo snel als u het zich herinnert. Is het tijd om de volgende dosis in te nemen? Sla dan de gemiste dosis over. Neem geen dubbele dosis.

Hoe moet Pulmicort worden opgeslagen?

Bewaar uw Pulmicort Turbuhaler onder de 30°C en blijf uit de buurt van direct zonlicht. Houd het deksel altijd goed vastgedraaid wanneer u het niet gebruikt.

Is Pulmicort zonder recept verkrijgbaar?

Nee, Pulmicort behoort tot receptplichtige astmamedicatie. Een recept is mogelijk verkrijgbaar bij de online apotheek.