Enig resultaat

Show sidebar

Wat zijn SOA’s?

Seksueel overdraagbare infecties zijn infecties die worden overgedragen via nauw, intiem contact. De overgrote meerderheid van de tijd worden zij uitgespreid door seksuele activiteit.

De SOA’s kunnen in drie categorieën worden verdeeld; bacterieel, viraal en parasitair. Sommige komen veel vaker voor dan andere vanwege hun zeer besmettelijke aard.

Bacteriële infecties, zoals chlamydia en gonorroe, kunnen gemakkelijk worden behandeld met antibiotica en/of crèmes.

Virale infecties, zoals genitale herpes en genitale wratten, zijn levenslange aandoeningen. Hoewel deze infecties chronisch zijn, komen de symptomen niet altijd voor.

Chlamydia

Chlamydia is de meest voorkomende bacteriële seksueel overdraagbare infectie (SOA) in Nederland. Het komt het meest voor bij zowel mannen als vrouwen onder de 25 jaar, hoewel ongeveer 50% van de mannen en 75% van de vrouwen geen symptomen vertonen. Als het onbehandeld blijft, kan het mogelijk gezondheids- en vruchtbaarheidsproblemen veroorzaken.

Genitale wratten

Genitale wratten zijn zeer besmettelijk en een geïnfecteerde persoon heeft een kans van 60% om de infectie door te geven aan een seksuele partner. Het is daarom van groot belang om zo snel mogelijk een behandeling te zoeken om het virus inactief te houden.

Gonorroe

Gonorroe is een veel voorkomende bacteriële infectie die gemakkelijk te genezen is met antibiotica. Het is seksueel overdraagbaar en de meeste mensen met gonorroe hebben geen symptomen.

Herpes

Genitale herpes is een virale infectie. Dit is of herpes simplexvirus 1 (HSV – 1 – mondelinge herpes) of herpes simplexvirus 2 (HSV – 2 – genitale herpes) op een bepaald punt in hun leven.

Syfilis

Syfilis is een zeer besmettelijke ziekte die voornamelijk wordt verspreid door seksuele activiteiten, waaronder orale en anale seks. Af en toe kan de ziekte worden doorgegeven aan een andere persoon door langdurig kussen of door nauw lichamelijk contact. De besmette persoon is vaak onbewust van de ziekte en geeft het onbewust aan zijn of haar seksuele partner door.

Trichomoniasis

Trichomoniasis (of “trich”) is een veel voorkomende seksueel overdraagbare aandoening (SOA). Het wordt veroorzaakt door besmetting met een protozoaire parasiet genaamd Trichomonas vaginalis. Hoewel de symptomen van de ziekte variëren, kunnen de meeste mensen die de parasiet hebben niet vertellen zij besmet zijn.

PREP

Preblootstellingsprofylaxe of PREP is een preventief geneesmiddel voor het humaan immunodeficiëntievirus (HIV). Het is een kuur van tabletten die dagelijks kunnen worden ingenomen en die u beschermt tegen infectie.