Flixotide

55,19

Flixotide is een ontstekingsremmer en wordt gebruikt bij patiënten met astma. Dit medicijn dient elke dag te worden ingenomen en is verkrijgbaar bij onderstaande aanbieder.

Online Apotheek

Artikel: Op voorraad - 50 mcg, 100 mcg, 125 mcg, 250 mcg, 500 mcg Categorie:
Beschrijving

Beschrijving

Wat is Flixotide?

Heeft u te kampen met astma? Dan kan Flixotide ingezet worden als ontstekingsremmer. Dit middel moet dan dagelijks ingenomen worden. Het wordt gemaakt door farmaceutisch fabrikant Allen and Hanburys.

Beschrijving

Flixotide is een geneesmiddel dat gebruikt wordt bij astma. Het behoort tot de groep onstekingsremmers en zorgt ervoor dat de ontsteking van de luchtwegen vermindert. Hierdoor wordt de kans op een astma aanval kleiner. Het actieve ingrediënt van Flixotide is fluticasone. Via een puffertje kan deze stof ingeademd worden. Deze puffer is in twee varianten verkrijgbaar: de standaard inhalator of de diskus versie. Meestal moeten er twee keer dag één of twee pufjes ingeademd worden, maar het aantal microgram hangt af van de ernst van de klachten.

Werking van dit medicijn

Flixotide bevat een zogeheten corticosteroïde, die ervoor zorgt dat de luchtwegontsteking afneemt. Daarnaast zorgt het ervoor dat het lijf geen heel sterke ontstekingsreactie meer kan veroorzaken als er sprake is van prikkels. Wilt u dit middel gaan gebruiken? Dan kunt u een korte medische vragenlijst van de online apotheek invullen. Op basis van de door u verstrekte gegevens beoordeeld een gekwalificeerd arts of dit middel inderdaad goed voor u is. Is dit het geval? Dan schrijft de arts een recept uit. U kunt daarna een bestelling plaatsen en doorgaans krijgt u deze de eerstvolgende werkdag thuisbezorgd.

Gebruiksaanwijzing

Gaat u deze medicatie gebruiken? Lees dan voor het eerste gebruiker de bijsluiter goed door. Het is namelijk belangrijk dat u de medicijnen op de juiste wijze inneemt. Zo bereikt u een maximaal effect en verkleint u de kans op bijwerkingen. Volg daarnaast ook altijd eventuele extra aanwijzingen op van uw arts.

Over het algemeen geldt voor deze medicatie de volgende gebruiksaanwijzing

 • De dosering hangt af van de ernst van uw symptomen. Bij milde astma wordt doorgaans een dosering voorgeschreven van twee keer per dag 100 microgram. Bij matige tot ernstige astma is dit normaal gesproken twee keer dag 250 tot 500 microgram;
 • Gebruik nooit meer dan twee keer per dag 1000 microgram;
 • Heeft u voor een langere periode een hoge dosis gebruikt? Stop dan niet plotseling, maar bespreek dit eerst met uw arts;
 • Maak het mondstuk na ieder gebruik goed schoon;
 • Bent u een dosering vergeten? Neem dan geen dubbele dosis in om de vergeten dosering in te halen. Sla de vergeten dosis over en ga verder volgens uw vaste schema.

De aanwijzingen voor de Flixotide Evohaler (inhalator)

 • Schud goed voor gebruik en verwijder daarna de beschermkap;
 • Test de inhalator eerst door een pufje in de lucht te spuiten;
 • Ga rustig rechtop staan of zitten en adem rustig in en uit;
 • Adem vervolgens zo ver mogelijk uit;
 • Zet het mondstuk tussen tanden en lippen;
 • Adem in en druk tegelijkertijd de aërosol naar beneden;
 • Houd de adem een paar seconden in;
 • Neemt u meerdere pufjes? Wacht dan steeds een minuut voordat een volgend pufje inhaleert.

De aanwijzingen voor de Flixotide Accuhaler (diskus)

 • U kunt de hoes openen door de duimgreep zo ver mogelijk van u vandaan te duwen. Duw totdat u een klik hoort. Nu ziet u een gaatje in het mondstukje;
 • Houd de diskus zo dat het mondstuk uw kant op gericht is;
 • Verschuif het hendeltje, totdat u een klik hoort;
 • Adem rustig zo diep mogelijk in;
 • Zet de diskus in uw mond en adem in;
 • Houd uw adem daarna 10 seconden in;
 • Schuif daarna de duimgreep weer terug, totdat het gaatje weer bedekt is en u een klik hoort.

Kijk in de bijsluiter voor een volledige gebruiksaanwijzing. Heeft u nog vragen? Stel deze aan uw arts of apotheker.

Bijsluiter Flixotide Accuhaler

Bijsluiter Flixotide Evohaler

Bijwerkingen

Net als andere medicatie kan ook dit middel bijwerkingen veroorzaken. Het is van belang dat u voor het eerste gebruik op de hoogte bent van mogelijke bijwerkingen. Zo kunt u indien noodzakelijk direct actie ondernemen. Schakel in ieder geval direct medische hulp in wanneer u symptomen heeft van een allergische reactie.

Verder kan dit middel de volgende bijwerkingen geven:

 • Zeer vaak (bij 1 op de 10 mensen of meer): spruw (orale schimmelinfectie);
 • Vaak (bij 1 op de 10 mensen of minder): heesheid, pijnlijke keel of tong;
 • Zelden (bij 1 op de 1000 mensen of minder): schimmelinfectie in de slokdarm;
 • Zeer zelden (bij 1 op de 10.000 mensen of minder): angst, slapeloosheid, pijn in de gewrichten, indigestie, stijging van de bloedsuikerspiegel.

Bij andere medicatie of aandoeningen

Zorg ervoor dat uw arts op de hoogte is van andere medicatie die u gebruikt. Flixotide kan mogelijk een ongewenste wisselwerking hebben met antivirale middelen (vooral proteaseremmers) en antischimmelmiddelen (bijvoorbeeld ketoconazol. Stel uw arts ook op de hoogte van eventuele andere aandoeningen die u heeft, al zou dit middel geen problemen mogen veroorzaken als hier sprake van is.

Is Flixotide zonder recept verkrijgbaar?

Nee, Flixotide is niet zonder recept verkrijgbaar.

Q&A

Een aantal veel gestelde vragen over dit middel, met de antwoorden.

Mag ik alcohol gebruiken als ik dit middel gebruik?

U mag alcohol gebruiken wanneer u dit medicijn gebruikt. Alcohol hoort namelijk geen effect te hebben op de werking hiervan.

Beïnvloedt dit middel mijn rijvaardigheid?

Dit medicijn hoort uw rijvaardigheid niet te beïnvloeden. Heeft u last van ernstige bijwerkingen die wel van invloed kunnen zijn? Stap dan niet zelf achter het stuur en raadpleeg een arts.

Mag ik deze medicatie gebruiken als ik zwanger ben?

Flixotide is mogelijk niet geschikt voor gebruik door vrouwen die zwanger zijn of vrouwen die borstvoeding geven. Overleg met uw arts als u van plan bent de medicatie in zo’n situatie te gaan gebruiken.

Hoe bewaar ik dit geneesmiddel?

Houd medicatie altijd buiten bereik van kinderen. Bewaar de medicatie daarnaast op een plek waar het niet warmer wordt dan 30 graden Celsius en waar geen scherpe voorwerpen in de buurt liggen. Scherpe voorwerpen zouden de aërosol namelijk kunnen doorboren.

Kan ik allergisch zijn voor een van de bestanddelen?

Gebruik de diskus (accuhaler) niet wanneer u allergisch bent voor fluticasonpropionaat of lactose. Gebruik de inhalator (evohaler) niet wanneer u allergisch bent voor HFA 134a of fluticasonpropionaat.