Toont alle 9 resultaten

Show sidebar

Wat is eczeem?

Eczeem (of dermatitis) is een veelvoorkomend huidprobleem, dat 1 op 5 kinderen en 1 op 12 volwassenen in Nederland treft. De aandoening veroorzaakt ontstekingen en irritatie, wat meestal leidt tot een droge, rode en jeukende huid.

Er zijn veel verschillende soorten eczeem. De meest voorkomende is atopisch eczeem (ook wel atopisch dermatitis genoemd). Hoewel onderzoek heeft aangetoond dat de aandoening genetisch bepaald is, zijn het vaak de milieutriggers die flare-ups veroorzaken.

Wat zijn de oorzaken van eczeem?

De precieze oorzaken van atopisch eczeem zijn niet bekend. Het komt vaker voor bij mensen die gevoelig zijn voor allergieën, maar ook bij mensen die lijden aan andere problemen zoals astma en hooikoorts. Het is vastgesteld dat eczeem in gezinnen voorkomt. De genetica speelt dus een rol bij de vraag of u al dan niet last hebt van de aandoening. Als u genen hebt die u vatbaar maken voor eczeem, kan de aandoening worden veroorzaakt door allergenen. Factoren die het proces versnelling zijn stof, huisstofmijt of pollen. In veel gevallen kunnen sommige soorten voedsel fungeren als allergenen die eczeem veroorzaken . Melk, eieren, noten en tarwe zijn veel voorkomende boosdoeners.

Allergenen zijn echter niet het hele verhaal, want eczeem kan ook worden veroorzaakt door andere factoren. Deze factoren zijn koud weer, ruwe kleding, harde zepen, te veel wassen, stress en veel zweten. In het algemeen lijkt het erop dat de prevalentie van eczeem toeneemt. Dit kan te wijten zijn aan veranderingen in de manier waarop we leven of de omgeving waarin we leven.

Hoe wordt eczeem behandeld?

Eczeem is niet te genezen, maar veel mensen groeien er gewoon uit. Echter, wanneer u lijdt aan eczeem, kan het zowel fysiek als emotioneel ongemakkelijk zijn. Het is dus goed dat er effectieve behandelingen zijn om de symptomen onder controle te houden. De online dokter kan, indien nodig, een breed scala aan voorgeschreven behandelingen aanbieden.

Dit zijn vocht inbrengende behandelingen die de huid verzachten om uitdroging en jeuk te verminderen. Verzachtende middelen worden vaak gebruikt om de symptomen onder controle te houden. Deze medicatie komt in crèmes, zalven, lotions of bad additieven. De beste vorm voor u zal afhangen van uw huid en de ernst van de eczeemsymptomen. In het algemeen zijn zalven het beste voor een zeer droge huid (hoewel ze het meest vettig zijn). Emolliënten zijn ook nuttig als vervanging voor zeep, die zeer droog kan zijn voor de huid.