Enig resultaat

Show sidebar

Wat is griep?

Griep is een veel voorkomende virusziekte die de wereldbevolking kan treffen. Als u griep heeft, dan heeft u vaak hoge koorts, hoofdpijn en spierpijn in het lichaam.

Hoe wordt griep behandeld?

Meestal hoeft u de griep niet met medicijnen te behandelen, omdat uw lichaam zich normaal gesproken vanzelf herstelt. In bepaalde omstandigheden kunnen echter ook antivirale geneesmiddelen op recept worden gebruikt, zoals Tamiflu en Relenza. Dit zou het resultaat zijn van een beoordeling met een clinicus.

Hoe werken antivirale geneesmiddelen?

Tamiflu en Relenza werken door het remmen van neuraminidase, een enzym dat het griepvirus zich door uw lichaam moet verspreiden. Het virus bevindt zich dus op een kleiner deel van uw lichaam, waardoor de symptomen minder ernstig worden en de duur van uw ziekte wordt verkort.

Hoe kan ik de symptomen beheersen?

Als u griep krijgt, is het belangrijk om voldoende rust te krijgen en genoeg te drinken om gehydrateerd te blijven. U kunt paracetamol of ibuprofen nemen om de koorts en pijn te helpen verminderen.

In het ideale geval is het beste om ongeveer een week niet te werken of naar school te gaan (voor kinderen). Dit geeft u de tijd om te herstellen en te voorkomen dat de infectie zich onder anderen verspreidt. De meeste mensen beginnen over de griep heen te komen en voelen zich na een week beter. Maar het kan langer duren voor sommige mensen langer dan dit om beter te worden.

Hoe kan ik de verspreiding van griep helpen stoppen?

Griep verspreidt zich gemakkelijk via in hoesten of niezen. Uw handen kunnen ook besmet raken met het virus, wat betekent dat u het virus kan verspreiden vanaf de oppervlakken die u aanraakt. Om de verspreiding van griep te voorkomen, bedek u mond en neus met een tissue wanneer u hoest of niest en was uw handen regelmatig met water en zeep.

U kunt uw kansen om helemaal geen griep te krijgen verbeteren door elk jaar het griepvaccin – of de griepprik – te gebruiken. Mensen met een hoger risico op complicaties moeten elk jaar een griepvaccin krijgen.

Als u advies van een arts nodig heeft, neem dan eerst telefonisch contact op met uw huisarts. Dit komt omdat er een risico bestaat op verspreiding van het virus naar anderen, die wellicht kwetsbaarder zijn. Uw huisartsenpraktijk kan u vragen om op een bepaald tijdstip langs te komen, of zij kunnen u telefonisch advies geven.