Toont alle 5 resultaten

Show sidebar

Wat is een schimmelinfectie?

Schimmelhuidinfecties worden veroorzaakt door veel verschillende soorten schimmels, waaronder gisten. Ze komen vaak voor en kunnen de oorzaak zijn van die jeukende huiduitslag die u al een tijdje hebt.

We beschrijven enkele van de meest voorkomende schimmelhuidinfecties en wat u kunt doen om ze te behandelen. We praten ook over manieren om de kans te verkleinen dat u ze krijgt en verspreidt onder anderen.

Soorten schimmelhuidinfecties

Nagelinfecties

De medische naam voor een schimmelnagelinfectie is onychomycosis. Het kan elk deel van uw nagel aantasten. Schimmelinfecties van uw nagel hebben de neiging om een lange tijd te ontwikkelen. Ze zorgen ervoor dat uw nagel verkleurt en ruw en kruimelig wordt. Het omliggende weefsel kan ook dikker worden.

Ringworm

Ondanks zijn naam is ringworm een infectie met een schimmel, geen worm. Zijn naam komt van de manier waarop hij vaak een ringvormige uitslag veroorzaakt. Ringworminfecties komen veel voor en kunnen verschillende delen van uw lichaam aantasten.

Candida (gist)infecties

Candida is een gist, wat betekent dat het een soort schimmel is. Het kan onschadelijk leven in het maag-darmkanaal (darm) en de vagina. Echter, als de omstandigheden goed zijn, kan candida zich vermenigvuldigen en symptomen van infectie veroorzaken. Deze infecties bevinden zich vaak rond de geslachtsdelen (vagina en penis), in de mond of waar zich huidplooien bevinden. Een veel voorkomende naam voor candida-infecties is ‘spruw’.

De spruw maakt het aangetaste gebied pijnlijk en jeukerig. De huid is meestal rood en vochtig en er ontstaan kleine puistjes. Bij vrouwen kan een vaginale spruw jeuk en een witte afscheiding veroorzaken. De vaginale spruw (in de mond) treft vooral baby’s en ouderen (vooral als u een kunstgebit draagt). Het kan lijken op witte vlekken, die een rode vlek achterlaten als u ze afveegt.