Toont alle 13 resultaten

Show sidebar

Wat is acne?

Acne is een huidaandoening die optreedt wanneer uw haarzakjes verstopt raken met olie en dode huidcellen. Het veroorzaakt vaak witte koppen, mee-eters of puistjes, en verschijnt meestal op het gezicht, voorhoofd, borst, boven-rug en schouders. Acne komt het meest voor bij tieners, hoewel het mensen van alle leeftijden treft.

Er zijn effectieve behandelingen beschikbaar, maar acne kan hardnekkig zijn. De puistjes en hobbels genezen langzaam, en als er één begint te verdwijnen, lijken er andere op te duiken.

Afhankelijk van de ernst kan acne emotionele problemen veroorzaken en littekens op de huid veroorzaken. Hoe eerder u met de behandeling begint, hoe kleiner uw risico op dergelijke problemen.

Symptomen

Acne symptomen variëren afhankelijk van de ernst van uw aandoening:

  • White Heads (gesloten verstopte poriën);
  • Black Heads (open verstopte poriën);
  • Kleine rode, tedere hobbels (papules);
  • Puistjes (puistjes), dat zijn papels met pus aan de uiteinden;
  • Grote, stevige, pijnlijke knobbels onder het huidoppervlak (knobbeltjes);
  • Pijnlijke, met pus gevulde klonters onder het huidoppervlak (cystische laesies).

Ook kunnen er andere symptomen optreden. Raadpleeg altijd uw huisarts als er symptomen optreden.

Wanneer een dokter te bezoeken

Als zelfzorgmiddelen uw acne niet verwijderen, ga dan naar uw huisarts. Hij of zij kan sterkere medicijnen voorschrijven. Als de acne aanhoudt of ernstig is, kunt u een arts raadplegen die gespecialiseerd is in de huid (dermatoloog).

Voor veel vrouwen kan acne tientallen jaren aanhouden, met fakkels die een week voor de menstruatie vaak voorkomen. Dit type acne heeft de neiging om zonder behandeling op te ruimen bij vrouwen die voorbehoedsmiddelen gebruiken.

Bij oudere volwassenen kan een plotseling optredende ernstige acne het signaal zijn dat er een onderliggende ziekte optreedt die medische zorg nodig heeft.

Oorzaken

Vier belangrijke factoren veroorzaken acne:

  • Overtollig olie aanmaken;
  • Haarfollikels verstopt door olie en dode huidcellen;
  • Bacteriën;
  • Overmatige activiteit van een soort hormoon (androgenen).

Acne verschijnt meestal op uw gezicht, voorhoofd, borst, boven-rug en schouders omdat deze gebieden van de huid de meeste olie (talgklieren) hebben. Haarfollikels zijn verbonden met olieklieren.

De follikelwand kan uitpuilen en een withoofd produceren. Of de stekker kan open zijn en donkerder worden, waardoor een mee-etersluiting ontstaat. Een mee-eters kan eruitzien als vuil dat vastzit in de poriën. Maar eigenlijk zit de poriën verstopt met bacteriën en olie, die bruin worden als ze aan de lucht worden blootgesteld.

Puistjes zijn rode vlekken met een wit centrum die ontstaan wanneer verstopte haarfollikels ontstoken of geïnfecteerd raken met bacteriën. Verstoppingen en ontstekingen die zich diep in de haarfollikels ontwikkelen, produceren cysteachtige klontjes onder het huidoppervlak. Andere poriën in uw huid, de openingen van de zweetklieren, zijn meestal niet betrokken bij acne.