Toont alle 2 resultaten

Show sidebar

Wat is reisziekte?

Reisziekte is een aandoening waarbij men zich tijdens het reizen misselijk voelt. Dit kan vaak gepaard gaan met koud zweet, duizeligheid en een bleke huid, en soms leidt dit tot daadwerkelijke ziekte, maar vaak niet.

De meest voorkomende manier waarop mensen reisziekte ervaren is wanneer ze met de auto, trein of vliegtuig reizen. Het kan echter ook voorkomen op pretparkattracties. Zich onwel voelen als u per boot reist wordt vaak “zeeziekte” genoemd, maar het valt nog steeds onder bewegingsziekte.

Wat veroorzaakt reisziekte?

Reisziekte ontstaat door een conflict tussen uw zintuigen. Terwijl u zich beweegt, zien uw ogen één ding, uw oren voelen een ander ding en uw spieren een ander ding. Door alle gemengde signalen hebben uw hersenen moeite om het conflict te verwerken. Hierdoor voelt u zich uiteindelijk ziek en vaak duizelig.

Uw oren zijn verantwoordelijk voor het evenwicht. Ze zijn ook onderdeel van een systeem dat informatie naar uw hersenen stuurt om u te laten weten wat er om u heen gebeurt. Dit omvat het vertellen van de hersenen of u opstaat of ligt, en waar u zich bevindt in relatie tot de wereld.

Wanneer deze informatie uw hersenen bereikt, wordt ze meestal zonder problemen verwerkt. Echter, als u in beweging bent, kunnen de verschillende signalen die de hersenen ontvangen elkaar tegenspreken. In een vliegtuig kunnen uw oren en spieren voelen dat u zich beweegt, maar uw ogen zullen uw hersenen vertellen dat u dat niet bent. Dit zorgt voor reisziekte.

Hoe kan ik reisziekte behandelen?

Meestal nemen de symptomen vanzelf af, ofwel nadat u aan de beweging gewend bent of weer stilstaat. Als u vaak reist of voor langere perioden van tijd wel, zult u waarschijnlijk iets willen dat de aandoening volledig te voorkomen. Bij de online arts bieden ze doeltreffende medicijnen aan om reisziekte te behandelen en te voorkomen, waarmee u zonder problemen met de auto, trein of vliegtuig kunt rijden.

Er zijn ook enkele dingen die u tijdens uw reis kunt doen om de effecten van reisziekte te verminderen. Zorg ervoor dat u voldoende frisse lucht krijgt en probeer te ontspannen. Concentreer u op een stabiel object, zoals het raam van een auto of de horizon als u per boot reist, of sluit uw ogen. Vermijd altijd het lezen of het gebruik van technologie. Dit zorgt er namelijk voor dat de bewegingsziekte kan verergeren.

Een aandoening die kan bijdragen aan uw reisziekte is het onvermogen om te slapen. Tijdens het reizen kan uw slaapschema onderbroken worden. Het kan zijn dat u hierdoor last heeft van slapeloosheid. Vliegen op vliegtuigen en het veranderen van tijdzones kan zeer storend zijn voor de slaap. Als dit vaak gebeurt, kan een arts u slaaphulpmiddelen voorschrijven die u kunnen helpen om een beter slaapschema te bereiken.