Toont alle 3 resultaten

Show sidebar

Wat is stabiele angina pectoris?

Angina is een soort pijn op de borst die het gevolg is van een verminderde bloedtoevoer naar het hart. Een gebrek aan bloeddoorstroming betekent dat uw hartspier niet genoeg zuurstof krijgt. De pijn wordt vaak veroorzaakt door lichamelijke activiteit of emotionele stress.

Stabiele angina, ook wel angina pectoris genoemd, is de meest voorkomende vorm van angina. Stabiele angina is een voorspelbaar patroon van pijn op de borst. Meestal kunt u het patroon volgen op basis van wat u doet als u de pijn in uw borst voelt. Het bijhouden van stabiele angina kan u helpen uw symptomen gemakkelijker te beheersen.

Instabiele angina is een andere vorm van angina. Het komt plotseling voor en wordt in de loop van de tijd erger. Het kan uiteindelijk leiden tot een hartaanval.

Hoewel stabiele angina minder ernstig is dan onstabiele angina, kan het pijnlijk en ongemakkelijk zijn. Beide soorten angina zijn meestal tekenen van een onderliggende hartaandoening, dus het is belangrijk om naar uw arts te gaan zodra u klachten heeft.

Wat veroorzaakt stabiele angina?

Stabiele angina ontstaat wanneer de hartspier niet de zuurstof krijgt die hij nodig heeft om goed te functioneren. Uw hart werkt harder als u traint of emotionele stress ervaart.

Bepaalde factoren, zoals vernauwing van de slagaders (atherosclerose), kunnen voorkomen dat uw hart meer zuurstof krijgt. Uw slagaders kunnen smal en hard worden als er zich binnen de slagaderwanden plak (een stof van vet, cholesterol, calcium en andere stoffen) ophoopt. Bloedstolsels kunnen ook uw slagaders blokkeren en de stroom van zuurstofrijk bloed naar het hart verminderen.

Wat zijn de symptomen van stabiele angina?

Het pijnlijke gevoel dat optreedt tijdens een episode van stabiele angina wordt vaak omschreven als druk of volheid in het midden van de borstkas. De pijn kan aanvoelen als een ondeugd die in uw borst knijpt of als een zwaar gewicht dat op uw borst rust. Deze pijn kan zich verspreiden van uw borstkas naar uw nek, armen en schouders.

Tijdens een fase van stabiele angina, kunt u ook ervaren:

  • kortademigheid;
  • misselijkheid;
  • vermoeidheid;
  • duizeligheid;
  • uitbundig zweten;
  • ongerustheid.

Stabiele angina gebeurt meestal nadat u uzelf fysiek hebt ingespannen. De symptomen zijn meestal tijdelijk en duren in de meeste gevallen tot 15 minuten. Dit is anders dan onstabiele angina, waarbij de pijn continu en heviger kan zijn.

U kunt op elk moment van de dag een episode van stabiele angina hebben. Echter, u hebt meer kans om ’s morgens symptomen te krijgen.

Hoe wordt stabiele angina behandeld?

Behandeling voor stabiele angina omvat veranderingen in levensstijl, medicatie en chirurgie. U kunt meestal voorspellen wanneer de pijn zal optreden, dus het verminderen van de fysieke inspanning kan helpen om uw pijn op de borst te beheersen. Bespreek uw trainingsroutine en dieet met uw arts om te bepalen hoe u uw levensstijl veilig kunt aanpassen.

Levensstijl

Bepaalde aanpassingen in levensstijl kunnen helpen om toekomstige episodes van stabiele angina te voorkomen. Deze veranderingen kunnen bestaan uit regelmatige lichaamsbeweging en het eten van een gezond dieet van volle granen, fruit en groenten. U moet ook stoppen met roken als u een roker bent.

Deze gewoonten kunnen ook uw risico op het ontwikkelen van chronische (langdurige) ziekten, zoals diabetes, hoog cholesterolgehalte en hoge bloeddruk verminderen. Deze voorwaarden kunnen stabiele angina aantasten en kunnen uiteindelijk leiden tot een hartaandoening.

Geneesmiddelen

Een medicijn genaamd nitroglycerine verlicht effectief de pijn die gepaard gaat met stabiele angina. Uw arts zal u vertellen hoeveel nitroglycerine u moet innemen wanneer u een episode van angina heeft.

Het kan nodig zijn om andere medicijnen te nemen om onderliggende aandoeningen te beheersen die bijdragen aan stabiele angina, zoals een hoge bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte of diabetes. Vertel het uw arts als u een van deze aandoeningen heeft. Uw arts kan bepaalde medicijnen voorschrijven die kunnen helpen bij het stabiliseren van uw bloeddruk, cholesterol- en glucoseniveaus. Dit zal uw risico op meer angina verminderen.

Uw arts kan u ook bloed verdunnende medicijnen voorschrijven om bloedstolsels te voorkomen, een factor die bijdraagt aan stabiele angina.