Champix

85,50

Champix kan helpen bij het stoppen met roken. Dit is een nicotinevrije medicatie van het merk Pfizer. Het stimuleert de zogenoemde nicotinereceptoren in de hersenen, met als resultaat: minder hunkering naar nicotine.

Online apotheek

Artikel: Op voorraad - Champix Pfizer Categorie:
Beschrijving

Beschrijving

Wat is Champix?

Varenicline (Champix of Chantix) is een molecuul dat helpt bij het stoppen met roken door in te werken op de hersenen via nicotinereceptoren. De effectiviteit van deze behandeling is bewezen, maar langdurige stoppen met roken wordt vaak bereikt door verschillende methoden. In dit artikel leest u hoe dit geneesmiddel werkt en wat de belangrijkste voor- en nadelen ervan zijn. Daarnaast is het goed om te weten dat dit medicijn wordt geproduceerd door het merk Pfizer.

Hoe werkt Champix?

Rokers ontwikkelen een afhankelijkheid van nicotine, een chemisch product in tabak. Nicotine werkt in op het zenuwstelsel, waar het zich bindt aan de receptoren en de afgifte van een chemische boodschapper. Dit brengt dopamine teweeg, die een rol speelt in het plezier dat men voelt bij het roken. Varenicline kan zich aan sommige van deze receptoren binden – nicotinereceptoren en acetylcholine α4β2 (alfa4beta2). Wanneer het zich aan deze receptoren bindt, werkt varenicline op twee manieren:

 1. het werkt als nicotine (partiële agonist), wat de ontwenningsverschijnselen helpt verlichten;
 2. het werkt ook tegen nicotine (antagonist) door zijn plaats in te nemen, wat het mogelijk maakt om de aangename effecten van roken te verminderen.

Hoe effectief is Champix?

Champix verhoogt de kans om te stoppen met roken. Sommige studies hebben zich over deze kwestie gebogen. Dit onderzoek vergeleek varenicline met een dummy (placebotablet) bij mensen die graag wilden stoppen met roken. De resultaten van deze onderzoeken laten zien dat gemiddeld ongeveer 21 op de 100 mensen die varenicline met succes hebben gebruikt, zijn gestopt met roken. Dit in vergelijking met ongeveer 8 op de 100 mensen die de dummy tabletten innamen. Met andere woorden, door het innemen van varenicline werd de kans op succes meer dan verdubbeld.

Hoe neem ik Champix?

Champix laat u niet stoppen met roken. U hebt namelijk nog steeds vastberadenheid nodig om te slagen en de rookgewoonte te doorbreken. Een combinatie van varenicline met begeleiding door een verpleegkundige, arts, apotheker of andere gezondheidswerker verhoogt uw kans op een succesvolle rookstop. Daarom zullen de meeste artsen varenicline alleen voorschrijven aan mensen die echt willen stoppen met roken als onderdeel van een stoppen met roken programma.

Belangrijke informatie over stoppen met roken en Champix:

 1. U heeft een recept nodig om varenicline te verkrijgen.
 2. Bepaal een datum om te stoppen met roken – de datum waarop u van plan bent te stoppen met roken.
 3. Begin met het innemen van de tabletten een week voor de stopzetting van het roken. Het doel is om de dosis zo op te bouwen dat uw lichaam voor de stopzetting van het roken gewend is aan het geneesmiddel. Het gebruikelijke advies is om de eerste drie dagen te beginnen met 0,5 mg per dag. Dan 0,5 mg tweemaal daags op dag vier tot zeven. Vervolgens 1 mg tweemaal daags gedurende 11 weken.
 4. Neem elke dosis in met een vol glas water, bij voorkeur na het eten. Dus, idealiter, na het ontbijt en na het avondeten.
 5. Vertel uw arts of u bijwerkingen ontwikkelt. Een verlaging van de dosis kan een optie zijn als de bijwerkingen niet ernstig zijn.

Voordelen Champix

Varenicline helpt bij het stoppen met roken omdat:

 1. het vermindert de ontwenningsverschijnselen door in plaats van nicotine in te werken op het zenuwstelsel.
 2. vermindert het rookgenot door het verminderen van de gevoeligheid van het zenuwstelsel voor nicotine.

Stoppen met roken

De cijfers

Stoppen met roken kan voor veel mensen moeilijk zijn door de vele afkickverschijnselen. Door deze verschijnselen gaat een groot deel van de mensen toch weer roken. Uit onderzoek blijkt dat 60% van rokers geen dag zonder nicotine kan.

Doorgaans begint een persoon met roken doordat andere mensen roken. Het is daarom belangrijk om na te gaan hoe u dit kan voorkomen. Uiteindelijk zorgt het roken bij een gelegenheid ervoor dat iemand 10, 20 of zelfs meer sigaretten per dag gaat roken.

De gezondheidscijfers liegen er niet om. De risico’s die het met zicht meebrengt zijn aanzienlijk hoog. Voorbeelden van de gevolgen van roken zijn COPD en ernstigere longaandoeningen. Sommige verslaafden krijgen last van hart- en vaatziekten, huidveroudering en een verslechterde bloedsomloop. Daarnaast stijgt het aantal COPD diagnoses in Nederland als gevolg van roken.

Waarom is stoppen met roken moeilijk?

De hersenen raken gewend aan de verslavende stof nicotine. Deze toevoer van nicotine valt weg als u een tijdje niet rookt. Hierdoor kunnen ontwenningsverschijnselen ontstaan. Daarnaast kan het lastig zijn om te stoppen omdat psychologische factoren kunnen optreden. Angst en stress zijn hier voorbeelden van.

Verder is het natuurlijk geen geheim dat roken ook een sociaal aspect heeft. Even een sigaret opsteken met uw buurman of collega. Het gaat zeer gemakkelijk. De verandering maakt dit juist zo moeilijk, want veel mensen vragen zich dan af: “kan ik dan nooit meer een sigaret opsteken?”

Heeft u al een keer geprobeerd om Cold Turkey te stoppen met roken en het lukt niet. Champix (Pfizer) of Zyban (Glaxosmithkline) kunnen u hier wellicht mee helpen.

Bijwerkingen van Champix

De meest voorkomende bijwerkingen (waargenomen bij meer dan 10% van de patiënten) zijn misselijkheid (braakneigingen), slapeloosheid (slaapproblemen), abnormale dromen en hoofdpijn. Veel van deze secundaire effecten kunnen echter worden toegeschreven aan het stoppen met roken zelf.

De meeste mensen die varenicline gebruiken hebben geen of slechts geringe bijwerkingen. Het wordt echter sterk aangeraden om de informatie te lezen die bij het geneesmiddel wordt geleverd voor een volledige lijst van mogelijke bijwerkingen en voorzichtigheid. Hieronder worden de meest voorkomende en mogelijk ernstigste bijwerkingen belicht. Lees de nodige informatie en bijwerkingen in de bijsluiter.

Champix bijsluiter

Veelvoorkomende bijwerkingen

De meest gerapporteerde neveneffecten zijn misselijkheid. Dit is vaak mild en verdraaglijk. Misselijkheid wordt minder problematisch geacht als u de tabletten vlak na een maaltijd met een vol glas water inneemt. Enkele andere gerapporteerde bijwerkingen die bij sommige mensen optreden zijn slaapproblemen (slapeloosheid), abnormale dromen, hoofdpijn en winderigheid. Het innemen van de avonddosis na het avondeten, en niet vlak voor het slapengaan, zou de bijwerkingen van de slaap kunnen verminderen.

Varenicline kan ook van invloed zijn op uw rijvaardigheid en uw vermogen om machines te gebruiken. U mag niet rijden en u mag geen complexe machines bedienen of deelnemen aan potentieel gevaarlijke activiteiten, totdat u weet hoe varenicline u beïnvloedt.

Zwangerschap en borstvoeding

Er zijn niet genoeg relevante gegevens over het gebruik van Champix® bij zwangere vrouwen. Onderzoek bij dieren heeft toxische effecten op de ontwikkeling van de foetus en de aanwezigheid van varenicline in moedermelk aangetoond. Het potentiële klinische risico is niet bekend. Champix® mag niet worden gebruikt tijdens de zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding, behalve in extreme gevallen.

Champix Alternatieven

Als u het gevoel heeft dat Champix tabletten niet voor u geschikt zijn, of u bent gewoon nog niet helemaal klaar om te stoppen, dan zijn er alternatieve opties zoals:

 • Nicotinepleisters – deze hechten zich aan uw huid en leveren gecontroleerde doses nicotine. Door de sterkte van de patches geleidelijk aan te verminderen, kunt u het stoppen met roken gemakkelijker maken.
 • Nicotinegom / Tabletten – Net als pleisters leveren deze nicotinepleisters doses nicotine in uw lichaam en verminderen ze uw nicotineconsumptie. Ze kunnen alleen worden gebruikt of als aanvulling op pleisters als u een zware roker bent.
 • Elektronische sigaretten – Hoewel uitgebreid onderzoek nog niet is afgerond, zijn de meeste artsen het erover eens dat het gebruik van een elektronische sigaret veiliger is dan traditionele sigaretten.
 • Het merkmedicijn Zyban van het merk GlaxoSmithKline.

Hoe kan ik Champix bewaren?

Bewaar Champix (varenicline) in de originele verpakking op een koele en droge plaats, uit de buurt van kinderen. Het is geen goed idee om Champix (of andere medicijnen) in uw badkamer op te slaan. Het is namelijk niet altijd koel en droog. Als u Champix daar gaat bewaren, zorg er dan voor dat de verpakking goed gesloten is.

Is Champix zonder recept verkrijgbaar?

Nee, Champix behoort tot receptplichtige medicijnen. Een recept voor Champix is verkrijgbaar via de online apotheek.

Veelgestelde vragen en antwoorden over Champix

Het kan zijn dat u bij het aanschaffen of het gebruik van Champix tegen onduidelijkheden aanloopt. Uw arts zal bij het voorschrijven van de medicatie aangeven hoe u het middel dient te gebruiken. Wanneer u hier nog vragen over heeft, kunt u een arts of apotheker raadplegen. In de bijsluiter vindt u ook een volledig overzicht met gebruiksinstructies. Lees deze daarom goed door voordat u met de medicatie begint. Hieronder hebben een aantal veelgestelde vragen en antwoorden voor u verzameld.

Hoe werkt Champix bij het stoppen met roken?

Champix vermindert ontwenningsverschijnselen door de werking van nicotine in de hersenen te imiteren.

Hoelang moet ik Champix gebruiken om te stoppen met roken?

De behandelingsduur kan variëren. Volg het advies van uw arts voor de beste resultaten.

Kan ik Champix gebruiken als ik al eerder zonder succes ben gestopt?

Ja, Champix kan opnieuw worden geprobeerd, maar overleg met uw arts voor het beste behandelplan.

Zijn er bijwerkingen van Champix?

Mogelijke bijwerkingen zijn misselijkheid, slapeloosheid en veranderde smaakperceptie. Bespreek eventuele zorgen met uw arts. Kijk in de bijsluiter voor een volledig overzicht van gemelde bijwerkingen. Herkent u symptomen van een allergische reactie, zoals ademhalingsmoeilijkheden of huiduitslag? Zoek dan meteen medische hulp.

Mag ik alcohol drinken tijdens het gebruik van Champix?

Matig alcoholgebruik is meestal acceptabel, maar bespreek dit met uw arts.

Wat moet ik doen als ik een dosis Champix vergeet?

Neem de vergeten dosis in zodra u eraan denkt. Raadpleeg uw arts voor advies bij gemiste doses. Neem nooit een dubbele dosering om een vergeten dosis in te halen. Denkt u te veel van dit middel te hebben gebruikt? Overleg dan direct met een arts.

Mag ik Champix gebruiken als ik zwanger ben?

Overleg met uw arts als u zwanger bent, zwanger wilt worden, of borstvoeding geeft. Stop niet abrupt met Champix zonder medisch advies.

Kan ik Champix gebruiken als ik andere medicijnen gebruik?

Informeer uw arts over alle medicijnen die u gebruikt om mogelijke interacties te voorkomen. Een wisselwerking kan niet alleen ontstaan tussen verschillende voorgeschreven medicijnen, maar ook bij vrij verkrijgbare medicatie of supplementen.

Hoe snel kan ik resultaten verwachten met Champix?

Individuele resultaten variëren, maar sommige mensen ervaren veranderingen binnen enkele weken.

Kan ik Champix gebruiken als ik last heb van depressie?

Personen met een voorgeschiedenis van depressie moeten dit bespreken met hun arts voordat ze Champix gebruiken. Bestelt u deze medicatie online? Vermeld dit dan ook in de medische vragenlijst, zodat een arts uw aanvraag kan beoordelen.