Toont alle 4 resultaten

Show sidebar

Wat zijn de oorzaken van diarree?

Simpel gezegd, diarree is wanneer u losse, waterige ontlasting passeert in een tempo dat vaker voorkomt dan wat normaal is voor jou. Het is heel gewoon en zal de meeste mensen in hun leven treffen. Gelukkig, in de meeste gevallen, is het in de meeste gevallen niet iets om u zorgen over te maken. De meest voorkomende oorzaak van diarree bij zowel volwassenen als kinderen is gastro-enteritis, een virusinfectie in de darm.

Uitwerpselen kunnen om verschillende redenen los en waterig worden. Angst, stress of emotionele ontsteltenis kunnen ervoor zorgen dat de inhoud van de darm te snel door het spijsverteringsstelsel beweegt. Hierdoor heeft de dikke darm niet genoeg tijd om het benodigde vocht uit de ontlasting te absorberen. Een bacteriële infectie kan leiden tot zogenaamde secretorische diarree. Hier wordt te veel vocht in de darm uitgescheiden, waardoor de consistentie van de ontlasting wordt verdund. Als een virus of bacterie de bekleding van het spijsverteringskanaal beschadigt, kan dit ertoe leiden dat de darmen het vochtgehalte in de darm niet kunnen absorberen, wat resulteert in waterige ontlasting.

Geneesmiddelen kunnen ook diarree veroorzaken als ongewenste bijwerking. Antibiotica, maagzuurremmers, statines en laxeermiddelen zijn allemaal veel voorkomende geneesmiddelen die diarree kunnen veroorzaken. Alle hierboven genoemde oorzaken dienen meestal slechts om gedurende een korte periode diarree te veroorzaken. Er zijn bepaalde aandoeningen die kunnen leiden tot hardnekkiger langdurige diarree. Deze omvatten darmkanker, chronische alvleesklierontsteking, coeliakie, de ziekte van Crohn, taaislijmziekte, colitis ulcerosa en IBS (Prikkelbare Darm Syndroom).

Hoe moet ik diarree behandelen?

Meestal lost diarree zichzelf op zonder dat een ‘behandeling’ (zoals antibiotica) nodig is; het immuunsysteem zal de infectie normaal gesproken in slechts een paar dagen bestrijden. Er zijn echter veel manieren om uw symptomen te verlichten tijdens een periode van diarree terwijl de infectie oplost.

Ten eerste, zorg ervoor dat u veel vocht drinkt om uitdroging te voorkomen. Uw lichaam verliest veel vocht bij diarree en het is belangrijk om dit vocht aan te vullen. Het is aan te raden om regelmatig kleine slokjes water te nemen. Als u zowel moet braken als diarree hebt, is de kans nog groter dat u uitgedroogd raakt, waardoor het nog belangrijker wordt om de verloren vocht uit het lichaam te vervangen. Het drinken van bruisende dranken of vruchtensappen moet worden vermeden, omdat deze diarree kunnen verergeren.

Orale rehydratatie zakjes zijn ontworpen om de glucose, zouten en elektrolyten te vervangen, evenals vloeistoffen die door uitdroging uit het lichaam verloren gaan. Rehydratatie zakjes kunnen helpen om diarree te verlichten en helpen ervoor te zorgen dat er minder kans is op uitdroging en verlies van elektrolyten. Dioralyte is een populair merk van dehydratatie behandeling dat in verschillende smaken verkrijgbaar is.

Als ik stop met drinken zal dat mijn Diarree stoppen?

Nee, u mag in geen geval stoppen met drinken als u diarree hebt. Het zal niet helpen om uw diarree te verminderen en het zal alleen maar het risico van uitdroging verhogen – een potentieel gevaarlijke complicatie.