Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.

Wat is het Fenomeen van Raynaud?

De ziekte van Raynaud is wanneer de bloedvaten in uw vingers en tenen tijdelijk overreageren op lage temperaturen of stress. Voor de meeste mensen is het geen ernstig gezondheidsprobleem. Maar voor sommigen kan de verminderde doorbloeding schade veroorzaken.

Wat veroorzaakt de ziekte van Raynaud?

Als het koud is, probeert uw lichaam warmte te besparen. Een manier om dat te doen is door het vertragen van de bloedstroom naar de verste punten – uw handen en voeten. Om dat te doen, wordt het netwerk van kleine slagaders die bloed naar die punten dragen smaller.

Symptomen

De ziekte van Raynaud treft sommige mensen als ze aan de kou worden blootgesteld.

Wanneer de temperatuur daalt, krimpen de bloedvaten in de vingers of tenen. Deze samentrekking veroorzaakt hypoxie of zuurstofgebrek in de aangetaste weefsels. Vingers en tenen zullen koud aanvoelen en mogelijk verdoofd aanvoelen.

Vaak wordt het aangetaste gebied wit en later blauw. Zodra het gebied is opgewarmd en de bloedstroom terugkeert, kan een tintelend gevoel optreden. U kunt ook een pijnlijk, kloppend gevoel ervaren.

Diagnosering

De arts zal de patiënt vragen stellen over symptomen, voeding, gewoontes en hobby’s. Om onderscheid te maken tussen secundaire en primaire Raynaud’s, kan de arts een capillairoscopie uitvoeren. Dit houdt in dat de huid aan de basis van de vingernagel wordt bekeken en onder een microscoop wordt onderzocht op misvormde of vergrote haarvaten.