Relvar Ellipta

53,50

Het geneesmiddel Relvar Ellipta is beschikbaar in verschillende sterktes. Het wordt niet alleen ingezet ter behandeling van astma, maar ook om klachten van COPD (chronische obstructieve longziekte) te verminderen.

Online Apotheek

Artikel: zoals voorgeschreven door arts Categorie:
Beschrijving

Beschrijving

De werking van Relvar Ellipta

De werkzame stof in dit geneesmiddel is fluticasonfuroaat. Dit is een corticosteroïde. Corticosteroïden verminderen ontstekingen. Door het gebruik van Relvar Ellipta worden zwelling en irritatie in de kleine luchtwegen in de longen vermindert. Hierdoor heeft u minder last van vernauwde luchtwegen en ademhalingsproblemen. Vanwege deze werking wordt het middel ingezet bij COPD en bij astma. COPD is hiermee niet te genezen, maar de medicatie kan er wel voor zorgen dat de klachten minder snel verergeren. Overigens bevat Relvar Ellipta nog een werkzame stof: vilanterol. Dit is een langwerkende bronchusverwijder, die ervoor zorgt dat de spieren in de kleine luchtwegen in de longen zich ontspannen. Hierdoor wordt het ademhalen makkelijker.

De gebruiksaanwijzing van Relvar Ellipta

Wanneer u deze medicatie krijgt voorgeschreven zal uw arts uitleggen hoe u het dient te gebruiken. Volg die instructies altijd goed op, omdat juist gebruik de kans op een maximaal effect vergroot. In de bijsluiter kunt u ook meer informatie over het gebruik terugvinden. Over het algemeen gelden de volgende aanwijzingen:

  • U dient deze medicatie in te nemen via een inhalator. Het vergt enige oefening om goed te leren inhaleren. Het is wel van belang om dit onder de knie te krijgen, omdat alleen bij goede inhalatie de werkzame stof diep genoeg in de longen komt;
  • Het wordt aangeraden om een keer per jaar bij de apotheek te laten checken of u nog op de juiste wijze inhaleert;
  • De medicatie kan schimmelinfecties in de mond veroorzaken. Om dit te voorkomen dient u uw mond na het inhaleren te spoelen met wat water. Spuug het water na het spoelen uit. Neem daarna nog een slokje water, gorgel daarmee en slik het daarna door.

Mogelijke bijwerkingen

Bijwerkingen zoals schimmelinfecties, heesheid, kriebelhoest en keelpijn kunnen veelal voorkomen worden door de mond goed te spoelen na inhalatie. Soms komen bijwerkingen voor zoals verkoudheid en hoofdpijn. Overleg met uw arts als u veel last heeft van deze bijwerkingen.