Toont alle 4 resultaten

Show sidebar

Wat is een trage schildklier?

Hypothyreoïdie (trage schildklier) is een aandoening waarbij uw schildklier niet genoeg van bepaalde cruciale hormonen produceert.

Hypothyreoïdie kan in een vroeg stadium geen merkbare symptomen veroorzaken. Na verloop van tijd kan onbehandelde hypothyreoïdie een aantal gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals obesitas, gewrichtspijn, onvruchtbaarheid en hartaandoeningen.

Nauwkeurige tests van de schildklierfunctie zijn beschikbaar om hypothyreoïdie te diagnosticeren. Behandeling met synthetisch schildklierhormoon is meestal eenvoudig, veilig en effectief als u en uw arts de juiste dosis voor u vinden.

Symptomen

De tekenen en symptomen van hypothyreoïdie variëren, afhankelijk van de ernst van het hormoontekort. Problemen ontwikkelen zich vaak langzaam, vaak over een aantal jaren.

In het begin zult u de symptomen van hypothyreoïdie, zoals vermoeidheid en gewichtstoename, nauwelijks opmerken. Of u kunt ze simpelweg toeschrijven aan het ouder worden. Maar naarmate uw metabolisme blijft vertragen, kunt u meer voor de hand liggende problemen ontwikkelen.

Oorzaken

Wanneer uw schildklier niet genoeg hormonen produceert, kan het evenwicht van chemische reacties in uw lichaam verstoord zijn. Er kunnen verschillende oorzaken zijn, waaronder auto-immuunziekten, hyperthyreoïdische behandelingen, bestralingstherapie, schildklierchirurgie en bepaalde medicijnen.

Uw schildklier is een kleine, vlindervormige klier aan de basis van uw nek, net onder uw adamsappel. Hormonen die door de schildklier worden geproduceerd – triiodothyronine (T3) en thyroxine (T4) – hebben een enorme invloed op uw gezondheid en beïnvloeden alle aspecten van uw stofwisseling. Deze hormonen beïnvloeden ook de controle van vitale functies, zoals lichaamstemperatuur en hartslag.

Vragen om uw arts te vragen

  • Wat is de oorzaak van mijn onderactieve schildklier (hypothyreoïdie)?
  • Heb ik de ziekte van Hashimoto?
  • Wat betekenen de resultaten van mijn bloedonderzoek?
  • Hoe lang heb ik medicijnen nodig voor mijn hypothyreoïdie en wat zijn de bijwerkingen?
  • Welk TSH-niveau gaat u gebruiken als doelwit voor mij?
  • Hoe vaak nadat ik in het optimale bereik ben, hoe vaak stel u voor dat ik terugkom voor bloedonderzoek om er zeker van te zijn dat mijn dosering niet is veranderd?
  • Loop ik risico op gerelateerde gezondheidsproblemen?
  • Hoe snel kan ik verlichting van mijn hypothyroïde klachten verwachten?
  • Zijn er veranderingen in mijn levensstijl die ik kan aanbrengen om mijn symptomen te verlichten?

Zodra u de antwoorden op deze vragen hebt, zal uw arts een beter inzicht hebben in uw zorgen en behoeften en kan hij of zij alle informatie in overweging nemen bij het opstellen van een schildklierbeheersplan in overleg met u.