Toont alle 9 resultaten

Show sidebar

Wat is brandend maagzuur?

Brandend maagzuur kan aanvoelen als een branderig gevoel in uw borst, maar heeft niets met uw hart te maken. Het gebeurt wanneer het zuur uit uw maag terugvloeit naar uw slokdarm. De triggers die brandend maagzuur veroorzaken variëren van persoon tot persoon. Sommige van de meest voorkomende zijn voeding, roken en overgewicht. U kunt u afvragen wat de verschillen zijn tussen brandend maagzuur vs. zure reflux vs. zure reflux versus zure reflux.

GIRZ (gastro-intestinale reflux ziekte). Brandend maagzuur en zure reflux zijn veel voorkomende termen voor wat bekend staat als gastro-oesofageale reflux. Brandend maagzuur en zure reflux zijn het meest voorkomende symptoom van gastro-intestinale reflux ziekte (GIRZ).

Hoe kan brandend maagzuur ontstaan?

Brandend maagzuur wordt veroorzaakt door een terugstroming, of terugvloeiing van maagzuur, in uw slokdarm. Uw lagere slokdarmsfincter wordt verondersteld om te voorkomen dat de inhoud van uw maag ontsnapt, maar soms ontspant of verzwakt het en laat het zuur terugvloeien in de slokdarm. Doordat uw slokdarm niet bedoeld is om zuur te bevatten, kan het een branderig gevoel veroorzaken.

Oorzaken van maagzuur

Zure terugvloeiing of brandend maagzuur kan door meerdere factoren worden veroorzaakt. Normaal gesproken wordt de slokdarm aan de onderkant van de slokdarm bewaakt door een ventielachtige klep die de onderste slokdarmsfincter (LES) wordt genoemd. De LES werkt als een ventiel, waardoor het voedsel in de maag kan worden geduwd. Het sluit om te voorkomen dat er zuur uit de maag en in de slokdarm lekt. Bij personen met zure reflux werkt de spier van deze sluitspier mogelijk niet goed.

Rokers en alcoholisten hebben meer kans op maagzuur. Ook mensen die pijn verlichters gebruiken, zoals Ibuprofen hebben hier meer kans op. Onderstaande oorzaken hebben hier ook invloed op:

  • veel vet eten;
  • zwaarlijvig zijn;
  • overgewicht hebben;
  • zwanger zijn.

Daarnaast verzwakken cafeïne houdende voedingsmiddelen zoals chocolade, koffie en pepermunt ook de LES. Sommige mensen krijgen brandend maagzuur als ze vooroverbuigen of gaan liggen.

De frequentie van maagzuur reflux varieert van persoon tot persoon. Het risico neemt toe met de leeftijd en kan de kwaliteit van het leven en het algemene welzijn aanzienlijk verminderen.

Behandeling van maagzuur

De behandeling van zure reflux moet een belangrijk onderdeel zijn van de verandering van levensstijl. Als dit niet lukt, wordt de therapie opgevoerd met maagzuurremmers die de effecten van maagzuur helpen neutraliseren. Lifestyle veranderingen omvatten:

  • stoppen met roken;
  • vermindering van alcoholgebruik;
  • afvallen;
  • regelmatig sporten;
  • het vermijden van vette en kruidige voedingsmiddelen, enz.

Geneesmiddelen die de afscheiding van het maagzuur verminderen, de zogenaamde Protonpompremmers, zijn een van de pijlers van de therapie bij zure reflux. De behandeling van zure reflux is meestal succesvol, maar terugvallen komen vaak voor. Bijna de helft van de behandelde personen krijgt na een jaar weer klachten.