Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.

Wat is gordelroos?

Gordelroos is een pijnlijke, blaarachtige huiduitslag in één specifiek deel van uw lichaam. De meesten van ons krijgen waterpokken in ons leven, meestal als we kinderen zijn. Gordelroos is een reactivering van dat waterpokkenvirus, maar slechts in één zenuwwortel. Dus in plaats van overal vlekken te krijgen, zoals bij waterpokken, krijgt u ze gewoon op één plek in uw lichaam.

Meestal (anders dan op uw hoofd) zit het gewoon aan één kant van uw lichaam, hoewel het van voor naar achteren kan gaan en de huid volgt die de zenuw aantast. De aangetaste huid doet pijn, en het kan beginnen te kwetsen voordat de huiduitslag verschijnt, en kan nog enige tijd pijn blijven doen nadat de uitslag is verdwenen. U kunt zich over het algemeen gekleurd voelen en niet uzelf.

Wat zijn de symptomen van gordelroos?

Het virus treft meestal maar één zenuw, aan één kant van het lichaam. Symptomen treden op in het gebied van de huid die de zenuw voorziet. De gebruikelijke symptomen zijn pijn en uitslag. Af en toe zijn er twee of drie zenuwen naast elkaar aangetast.

De meest betrokken zenuwen zijn de zenuwen die de huid op de borst of de buik (buik) voeden. Het bovengezicht (inclusief een oog) is ook een gemeenschappelijke plaats.

De pijn is een gelokaliseerde band van pijn. Het kan overal op uw lichaam zijn, afhankelijk van welke zenuw is aangetast. De pijn kan variëren van licht tot ernstig. U kan een constante doffe, brandende of knagende pijn hebben. Daarnaast, of in plaats daarvan, kunt u scherpe en stekende pijnen hebben die komen en gaan. Het aangetaste gebied van de huid is meestal mals.

Hoe vaak komt het voor?

Gordelroos is een infectie van een zenuw en het gebied van de huid dat door de zenuw wordt gevoed. Het wordt veroorzaakt door een virus dat het varicella-zostervirus wordt genoemd. Het is hetzelfde virus dat waterpokken veroorzaakt. Iedereen die in het verleden waterpokken heeft gehad, kan dakspanen ontwikkelen. Gordelroos wordt soms herpes zoster genoemd. (Opmerking: dit is zeer verschillend aan genitale herpes die door een verschillend virus genoemd herpes simplex wordt veroorzaakt.)

Ongeveer 1 op de 4 mensen heeft op enig moment in hun leven gordelroos. Het kan op elke leeftijd voorkomen, maar het komt het meest voor bij mensen ouder dan 50 jaar. Na de leeftijd van 50 jaar wordt het steeds gebruikelijker naarmate u ouder wordt. Het is ongewoon om meer dan eens gordelroos te hebben, maar sommige mensen hebben het meer dan eens.