Toont alle 11 resultaten

Show sidebar

Wat is COPD?

Chronic obstructive pulmonary disease, of COPD, is een groep longaandoeningen, waaronder bronchitis en emfyseem. Ze maken het moeilijk om lucht uit de longen te legen omdat uw luchtwegen vernauwd zijn.

Twee van deze longaandoeningen zijn hardnekkige bronchitis en emfyseem, die ook samen kunnen voorkomen.

Bronchitis betekent dat de luchtwegen ontstoken en vernauwd zijn. Mensen met bronchitis produceren vaak sputum of slijm.

Emphysema tast de luchtzakken aan het eind van de luchtwegen in uw longen aan. Ze gaan kapot en de longen worden wijder en vol gaten die de lucht opsluiten.

Deze processen vernauwen de luchtwegen. Dit maakt het moeilijker om lucht in en uit te blazen als u ademt. Ook zijn uw longen minder in staat om zuurstof op te nemen en zich te ontdoen van kooldioxide.

De luchtwegen zijn bekleed met spierweefsel en elastisch weefsel. In een gezonde long, het weefsel tussen de luchtwegen fungeert als verpakking en trekt aan de luchtwegen om ze open te houden. Met COPD worden de luchtwegen versmald omdat:

  • Het longweefsel is beschadigd, zodat er minder trek is op de luchtwegen;
  • De elastische voering van de luchtwegen flopt;
  • De luchtwegbekleding is ontstoken.

Er zijn behandelingen om u te helpen makkelijker te ademen, maar ze kunnen de schade aan uw longen niet ongedaan maken. Het is dus belangrijk om een vroege diagnose te krijgen.

Wat veroorzaakt chronische obstructieve longziekte (COPD)?

De twee belangrijkste oorzaken van COPD zijn het roken van sigaretten en alfa-1 antitrypsine (AAT) deficiëntie. Luchtvervuiling en beroepsstof kunnen ook bijdragen aan COPD, vooral wanneer de persoon die aan deze stoffen wordt blootgesteld een sigarettenroker is. Ook andere genetische oorzaken dan een AAT-deficiëntie zullen waarschijnlijk een bijdrage leveren.

Sigarettenrook veroorzaakt COPD door irritatie van de luchtwegen en ontstekingen die de luchtwegen vernauwen. Hierdoor wordt het moeilijker om te ademen. Sigarettenrook zorgt er ook voor dat de cilia niet meer goed werkt, zodat slijm en opgesloten deeltjes niet van de luchtwegen worden verwijderd. Hierdoor ontstaan chronische hoest en overmatige slijmproductie, wat leidt tot chronische bronchitis.

Bij sommige mensen kunnen chronische bronchitis en infecties leiden tot vernietiging van de kleine luchtwegen, of emfyseem.

Alfa-1 antitrypsine (AAT) tekort, een erfelijke aandoening, kan ook leiden tot emfyseem. Alfa-1 antitrypsine is een beschermend enzym dat in de lever wordt geproduceerd.

Wanneer er niet genoeg AAT in de long aanwezig is, is het lichaam niet langer beschermd tegen de weefselafbraak effecten van een enzym in de witte bloedcellen. Wanneer de witte bloedcellen naar de longen gaan, geven ze deze enzymen vrij in de longen. Dit kan een afbraak in de wanden van de luchtzakken (alveolen) veroorzaken. Wanneer de alveolen worden vernietigd, kunnen luchtpassages van de longen verstopt raken, kan er geen zuurstof in het bloed terechtkomen en kan er geen kooldioxide uit het uit te ademen bloed worden gehaald.

Wat zijn symptomen van chronische obstructieve longziekte (COPD)?

  • Kortademigheid;
  • Kortademigheid met lichte beweging (lopen, gebruik van de trap, etc.);
  • Chronische, productieve hoest (met slijm);
  • Een gevoel van “krapte” in de borstkas;
  • Piepen.