Enig resultaat

Show sidebar

Wat is hoogteziekte?

Het is moeilijk vast te stellen wie door hoogteziekte kan worden beïnvloed, omdat er geen specifieke factoren correleren. Sommige mensen krijgen het wel en sommige mensen niet.

De meeste mensen kunnen een hoogte bereiken tot 2.500 meter met weinig of geen effect. Als u eerder zonder problemen op die hoogte bent geweest, kunt u waarschijnlijk zonder problemen naar die hoogte terugkeren. Als u nog niet eerder op grote hoogte bent geweest, moet u hier voorzichtig mee zijn.

Wat veroorzaakt hoogteziekte?

Zoals de naam al doet vermoeden, wordt deze aandoening veroorzaakt door grote hoogtes. Meestal wordt dit veroorzaakt door te snel naar de hoogte te reizen, omdat de luchtdruk lager is en er minder zuurstof beschikbaar is naarmate u hoger komt. Het belangrijkste deel van de oorzaak is echter de beklimming. Als u al op een matig grote hoogte woont, zal uw lichaam eraan gewend zijn.

Hoogteziekte kan iedereen treffen, ongeacht geslacht of conditie. De factoren die een effect hebben zijn:

  • hoe hoog u gaat;
  • hoe snel u het doet;
  • op welke hoogte u slaapt.

Het kan ook afhangen van de leeftijd, omdat jongeren er meer kans op hebben. Als u een onderliggende medische aandoening hebt, dan kan dit invloed hebben op de kans dat u hoogteziekte ontwikkelt.

Hoe kan ik hoogteziekte behandelen?

Als u van plan bent om naar een grote hoogte te reizen, dan vindt u behandelingen van de onlinearts om hoogteziekte te verhelpen.

De snelste manier om hoogteziekte te verlichten is natuurlijk om terug te keren naar een lagere hoogte, zodat uw lichaam de zuurstof krijgt die het nodig heeft (en gewend is). Op georganiseerde tochten is dit echter niet altijd mogelijk, dus let gewoon op de vroege symptomen en neem de nodige medicatie in.

Om hoogteziekte te voorkomen, klimt u langzaam naar grotere hoogte om uw lichaam de tijd te geven zich geleidelijk aan te passen. Door beetje bij beetje te wennen aan de verminderde zuurstof zal u helpen om u uit de buurt te houden van plotselinge symptomen.