Toont alle 3 resultaten

Show sidebar

Stoppen met roken is moeilijk. De gedachte om rookvrij door de vakantie te gaan – vol stress en triggers – lijkt dus nog moeilijker. Maar we zijn hier om te zeggen: U kunt dit doen!

Plan om te stoppen

Maak een schema voor alles wat u gaat doen in plaats van roken. Plan nu om uzelf bezig te houden.

Stelt u zich uw vakantie voor en visualiseer uzelf rookvrij. Wees bereid om uzelf af te leiden als dat nodig is. Meld u aan om een ‘stoppen met roken les’ bij te wonen om uw kans op succes te vergroten.

Blijf positief

Blijf optimistisch over uw vermogen om een verandering door te voeren. U weet wat u kunt doen en wat moeilijker voor u is om te doen. Benadruk het positieve.

Ook al heeft u al eerder geprobeerd om te stoppen met roken, blijft u wel eens op de hoogte van uw inspanningen om deze keer te stoppen met roken. Zeg uzelf dat dit uw laatste keer is dat u dit moet doorstaan. Dit kan uw wilskracht om niet te roken echt versterken.

Verschil Champix en Zyban

Minstens twee derde van de rokers in Nederland wil stoppen met roken, maar velen vinden het moeilijk. Als gevolg van de zeer verslavende stof – nicotine die in sigaretten zit, is de gedachte om sigaretten voorgoed te verlaten vaak een uitdagende taak om te bereiken. Wanneer u stopt met roken, kunt u beginnen te lijden aan nicotine ontwenningsverschijnselen en andere verlangens die het bijna onmogelijk maken, gelukkig is er hulp beschikbaar.

Bepaalde medicijnen zijn ontwikkeld om mensen die willen stoppen met roken te helpen. Een van de toonaangevende geneesmiddelen die op de farmaceutische markt beschikbaar zijn om te stoppen met roken is Champix (varenicline). Deze medicatie verdrievoudigd uw kans op een succesvolle stopzetting van het roken. Het heeft ook een goed alternatief in de vorm van Zyban, wat ook helpt om het verlangen naar nicotine te voorkomen. Zoals met elke medicatie is het belangrijk om te begrijpen hoe het werkt, de voordelen en de mogelijke bijwerkingen ervan.

Hoe Champix werkt

Champix werkt door zich te bemoeien met de receptoren in de hersenen die reageren op nicotine. Dit biedt twee voordelen:

  1. Het vermindert de hoeveelheid lichamelijk en geestelijk genot die iemand krijgt bij het roken.
  2. Het verzwakt ook de symptomen die gepaard gaan met nicotineonttrekking.

Champix kost ongeveer 4 euro per dag om te gebruiken. De instructies zijn zeer specifiek. Neem:

  • de eerste drie dagen ’s morgens een pil van 0,5 milligram.
  • de volgende vier dagen twee keer per dag één 0,5 mg pil per dag.
  • in de tweede week en daarna twee doses van 1 mg, één ’s morgens en één ’s avonds.

Neem Champix na de maaltijd altijd in met een vol glas water. Wanneer u twee keer per dag een dosis neemt, moet u minstens zes uur wachten tussen de doses door. De aanbevolen gebruiksduur is 12 weken, maar die tijd kan worden verlengd met nog eens 12 weken voor patiënten die met succes stoppen, zodat ze hun kansen om rookvrij te blijven kunnen vergroten.

Hoe Zyban werkt

Zyban is een verlengde antidepressiva-pil die de ontwenningsverschijnselen van nicotine kan verlichten. Het werkt door in te werken op hersenchemicaliën die geassocieerd worden met het verlangen naar nicotine.

Zyban kost 4 euro per dag en wordt geleverd met specifieke instructies:

  • Voor het beste resultaat neemt u Zyban een week tot twee weken voor u stopdatum in.
  • Neem 150 mg per dag gedurende de eerste drie dagen.
  • Van daaruit zullen veel mensen de aanbevolen dosis van 300 mg per dag, genomen in twee doses van 150 mg per dag en met een tussenpoos van acht uur, bereiken.

De behandeling met Zyban duurt meestal 7 tot 12 weken. Als u geen significante vooruitgang laat zien tegen de zevende week, wordt de behandeling meestal opgeschort.