Bricanyl

55,19

Bricanyl helpt om uw astmasymptomen te verlichten. Deze medicatie wordt gemaakt door AstraZeneca en heeft als werkzame stof terbutaline.

Online apotheek

Artikel: Op voorraad - Bricanyl Categorie:
Beschrijving

Beschrijving

Wat is Bricanyl?

Bricanyl is een medicijn dat de astmasymptomen verlicht. Deze verlichting van bronchospasme streed op bij bronchiale astma, bronchitis en andere bronchopulmonale aandoeningen. Hierbij is bronchospasme een complicerende factor. Deze vorm van astma medicijnen wordt op de markt gebracht door het merk AstraZeneca. Het bevat als werkzame stof het terbutaline.

Hoe moet ik Bricanyl gebruiken?

De gebruikelijke aanbevolen dosis terbutaline voor volwassenen is één inhalatie indien nodig. Dit is meestal voldoende om de symptomen te verlichten. Als er echter een tweede dosis nodig is, moet deze bij voorkeur 5 minuten na de eerste dosis worden ingenomen. Als een tweede dosis het niet gemakkelijker voor u maakt om te ademen, zoek dan onmiddellijk medische hulp.

De effecten van deze medicatie moeten 4 tot 7 uur aanhouden. Als een eerder effectieve dosis niet de gebruikelijke verlichting geeft, of als de effecten van een dosis minder dan 3 uur aanhouden, neem dan onmiddellijk contact op met een arts. Dit is namelijk een teken dat uw toestand verslechtert. Als u elke dag terbutaline moet gebruiken om de symptomen te verlichten, raadpleeg dan uw arts. U zou niet meer dan 6 inhalaties in een periode van 24 uur nodig moeten hebben.

Volg de instructies op de verpakking zorgvuldig op voor een juist gebruik van uw inhalatietoestel. De hoeveelheid medicatie die uit de inhalator wordt verstrekt is zeer klein, dus het is mogelijk dat u het poeder na het inademen niet kunt proeven. U kunt er echter nog steeds op vertrouwen dat de dosis is geïnhaleerd als u de instructies op de verpakking hebt opgevolgd. Vermijd uitademen in het inhalatietoestel en doe na gebruik altijd het deksel er weer op.

Terbutaline inhalator

De terbutaline inhalator heeft een dosisindicator. Wanneer er voor het eerst een rode vlek verschijnt in het kleine venster onder het mondstuk, betekent dit dat er nog ongeveer 20 doses over zijn. Hierna moet u de volgende inhalator moet aanschaffen. Maak de buitenkant van het mondstuk één keer per week schoon met een droge doek. Gebruik nooit water of een andere vloeistof. Als er vloeistof in de inhalator komt, kan het zijn dat deze niet goed werkt.

Veel dingen kunnen van invloed zijn op de dosis medicatie die een persoon nodig heeft, zoals lichaamsgewicht, andere medische aandoeningen en andere medicijnen. Als uw arts een andere dosis heeft aanbevolen dan de hier vermelde, verander dan niet de manier waarop u de medicatie inneemt zonder uw arts te raadplegen.

Het is belangrijk om deze medicatie te gebruiken zoals voorgeschreven door uw arts. Neem niet meer in dan voorgeschreven zonder uw arts te raadplegen. Deze medicatie wordt meestal alleen gebruikt wanneer dit nodig is om de symptomen te verlichten.

Bewaar deze medicatie bij kamertemperatuur, bescherm het tegen licht en vocht en houd het buiten het bereik van kinderen.

Gooi de medicijnen niet in het afvalwater (bijv. in de gootsteen of in het toilet) of in het huisvuil. Vraag uw apotheker hoe u geneesmiddelen die niet meer nodig zijn of waarvan de geldigheidsduur is verstreken, moet afvoeren.

Prijs Bricanyl in Nederland en België

 • Bricanyl Respules 5mg/2ml: 1 Vernevelvloeistof – € 55,19.
 • Siroop 1.5mg/5ml: 1 Flesje – € 55,19.
 • Bricanyl Tabletten 5 mg.: 100 Tabletten – € 55,19.
 • Bricanyl Turbohaler 500mcg.: 1 Inhaler – € 58,45.

Wat gebeurt er als ik een dosis mis?

Neem de gemiste dosis in zodra u het zich herinnert. Sla de gemiste dosis over als het bijna tijd is voor uw volgende geplande dosis. Neem geen extra medicijnen om de gemiste dosis in te halen.

Wat moet ik vermijden als ik terbutaline neem?

Vermijd situaties die uw ademhalingsconditie kunnen verergeren, zoals trainen in koude, droge lucht, roken, inademen van stof en blootstelling aan allergenen zoals de vacht van een huisdier.

Bricanyl bijwerkingen

Vraag om dringende medische hulp als u een van de volgende tekenen van een allergische reactie heeft: netelroos, moeilijke ademhaling, zwelling van uw gezicht, lippen, tong of keel.

Bel onmiddellijk uw arts als dat het geval is:

 • pijn op de borst, snelle hartslag;
 • bonzende hartslagen in uw borst;
 • een licht gevoel in het hoofd, alsof u flauwvalt;
 • trillingen; of
 • verslechtering of geen verbetering van uw symptomen.

Veel voorkomende bijwerkingen kunnen zijn:

 • nervositeit;
 • hoofdpijn;
 • duizeligheid, zwakte, slaperigheid;
 • misselijkheid, droge mond;
 • vermoeidheid; of
 • slaapproblemen (slapeloosheid).

Bricanyl bijsluiter

Is Bricanyl zonder recept beschikbaar?

Nee, Bricanyl dient altijd met een recept gekocht te worden.