Symbicort Turbohaler

146,45

Symbicort kan een goede keuze zijn om astmasymptomen te verlichten. Deze astma medicatie wordt door AstraZeneca op de markt gebracht en is goedgekeurd voor gebruik binnen de EU.

Online apotheek

Artikel: Op voorraad - 100mcg/6mcg Categorie:
Beschrijving

Beschrijving

Hoe voorkomt Symbicort astma?

Symbicort turbohaler is een preventieve inhalator voor de behandeling van astma. Het is een steroïde inhalator, die twee verschillende geneesmiddelen bevat, genaamd budesonide en formoterol. Symbicort wordt dagelijks gebruikt om de astmasymptomen te verminderen. De medicijnen in Symbicort verminderen de zwelling en ontsteking in uw longen en ontspannen de spieren in uw luchtwegen.

Gebruik Symbicort

Het gebruik van Symbicort inhalator

De gebruikelijke dosering bij gebruik is één of twee keer per dag een of twee keer per dag een inhalatie. Uw huisarts zal beslissen welke dosering u nodig hebt en kan het aantal inhalaties aanpassen. Dit hangt af van de ernst van de klachten.

Gebruik uw inhalator als er symptomen optreden. Praat met uw huisarts als uw klachten verergeren.

Symbicort Turbohaler

Gebruik uw Symbicort-inhalator zoals geadviseerd en neem één inhalatie ’s morgens en ’s avonds of twee inhalaties ’s morgens en ’s avonds. Als u Symbicort als een inhalator gebruikt, neem dan één inhalatie wanneer u symptomen opmerkt. Wacht daarna enkele minuten tot het geneesmiddel in werking treedt. Als u geen verbetering opmerkt, kunt u een nieuwe inhalatie nemen. Let wel op dat u niet meer mag nemen dan een maximale dosering van zes inhalaties.

Wat bevatten Symbicort Turbohalers?

Symbicort turbohalers bevatten twee actieve ingrediënten: een corticosteroïde genaamd budesonide en een bèta-2-agonist genaamd formoterol fumaraat dihydraat. Het geneesmiddel bevat ook inactieve bestanddelen die worden gebruikt om de inhalatie te maken.

Budesonide

Budesonide is een corticosteroïde. Het werkt in op uw longen en vermindert zowel zwelling als ontstekingen, waardoor u gemakkelijker kunt ademen.

Formoterol Fumarate dihydraat

Formoterol fumarate is een langwerkende bronchusverwijderaar. Dit betekent dat het de spieren in uw luchtwegen ontspant. Als gevolg daarvan verwijden uw luchtwegen zich en vindt u het makkelijker om te ademen.

Hoe de Symbicort-inhalator te gebruiken

Gebruik van de inhalator voor de eerste keer.

U moet uw inhalator voorbereiden voor het eerste gebruik. Schroef het deksel van de inhalator los en verwijder het deksel van de inhalator. U kunt een rammelend geluid horen. Houd de inhalator rechtop (de rode handgreep moet zich aan de onderkant bevinden) en draai de rode handgreep zo ver mogelijk in één richting. Draai de rode handgreep vervolgens zo ver mogelijk in de tegenovergestelde richting. U hoort een klikkend geluid. Herhaal dit proces nogmaals door de rode greep in beide richtingen te draaien en uw inhalator is klaar voor gebruik.

Heb ik nog steeds een inhalator nodig?

Uw huisarts zal beslissen of u naast Symbicort ook een inhalator zoals Ventolin nodig heeft. Sommige astmapatiënten gebruiken een blauwe inhalator om acute symptomen te verlichten. Anderen worden geadviseerd om een extra dosis Symbicort te gebruiken om acute astmasymptomen te bestrijden.

Een inhalatie nemen

Elke keer dat u een inhalatie neemt, moet u de onderstaande instructies volgen. Als u niet zeker weet of u uw inhalator op de juiste manier gebruikt, vraag dan uw arts of apotheker om advies.

 1. Schroef het deksel los en verwijder het deksel (u hoort een rammelend geluid terwijl u dit doet).
 2. Houd uw Symbicort turbohaler rechtop en zorg ervoor dat de rode handgreep aan de onderkant zit.
 3. U moet uw inhalator met één dosis laden. Om dit te doen, draait u de rode handgreep zo ver mogelijk in één richting. Herhaal dit proces en draai het in de andere richting totdat u een klikkend geluid hoort. U mag het mondstuk niet vasthouden tijdens het laden van de inhalator.
 4. Adem zachtjes uit en houd uw inhalator van u af om te voorkomen dat u in het mondstuk ademt.
 5. Plaats het mondstuk van de inhalator tussen uw tanden zonder er op te bijten of te kauwen. Haal diep en hard adem door uw mond.
 6. Verwijder het mondstuk en adem langzaam uit.

Als u een extra dosis nodig hebt, herhaalt u dezelfde stappen. Het is mogelijk dat u het geneesmiddel niet kunt proeven. Dit is volkomen normaal en betekent niet dat u het geneesmiddel niet correct hebt ingeademd.

Om uw inhalator schoon te maken, veegt u de buitenkant van het mondstuk af met een droge doek. U moet het mondstuk één keer per week schoonmaken. Vermijd het gebruik van water of afwasmiddel.

Begin van een nieuwe Symbicort inhalator

Er zit een dosisindicator op de zijkant van de Symbicort turbohaler. Deze geeft aan hoeveel doses er nog over zijn. De markeringen geven intervallen van tien doses aan. Wanneer u de laatste tien doses bereikt, zal de achtergrond van de indicator rood zijn. U moet een nieuwe inhalator gaan gebruiken wanneer de 0 op de rode achtergrond het midden van het venster bereikt. Houd er rekening mee dat het klikgeluid dat u hoort, niet aangeeft of er nog medicijnen over zijn.

Bijwerkingen

Niet iedereen zal bijwerkingen ervaren wanneer ze gebruik maken van Symbicort turbohalers. Als u dat wel doet kunnen het de volgende bijwerkingen zijn:

 • trillen;
 • spruw (schimmelinfectie) van de keel of mond;
 • hartkloppingen;
 • keelpijn;
 • hoofdpijn;
 • hoesten.

Dit is geen volledige lijst van bijwerkingen. Lees daarom onderstaande bijsluiter goed door. Als u zich zorgen maakt over deze effecten, of als het product u op een andere manier treft, stop dan met het gebruik ervan en praat met uw arts of apotheker.

Symbicort Turbohaler bijsluiter