Montelukast

67,65

Heeft u last van astma? Montelukast kan dan verlichting bieden. Montelukast is een generieke versie van het medicijn Singulair.

Online Apotheek

Artikel: Op voorraad - 10 mg Montelukast Categorie:
Beschrijving

Beschrijving

Beschrijving

Het middel wordt geproduceerd door farmaceutisch bedrijf Accord. Als u deze medicatie wilt gaan gebruiken, kunt u via een online apotheek een medische vragenlijst invullen. Op basis van deze gegevens kan een gekwalificeerd arts beoordelen of dit middel voor u geschikt is. Na akkoord wordt er een recept uitgeschreven, waarmee u direct een bestelling kunt plaatsen. Doorgaans wordt de medicatie dan de eerstvolgende werkdag al thuisbezorgd.

Als u last heeft van astma, kan Montelukast ingezet worden om astma aanvallen en andere astmasymptomen te voorkomen. Montelukast is een leukotriene receptor agonist. Het middel voorkomt dat uw longen reageren op de chemische stof leukotriene, die van nature aanwezig is. Leukotriene veroorzaakt astmasymptomen. Montelukast kan ook ingezet worden ter behandeling van hooikoorts en van inspanningsastma.

Kenmerken astma

Astma is een veelvoorkomende aandoening. Bij deze aandoening is sprake van problemen met de luchtwegen, met name met de bronchiën. Als de bronchiën in contact komen met bepaalde astma triggers vernauwen de luchtwegen zich en wordt er extra slijm aangemaakt. Hierdoor ontstaat er al snel een ontsteking van de luchtwegen, die symptomen geeft zoals hoesten, ademhalingsmoeilijkheden, een piepende ademhaling of een beklemmend gevoel op de borst. Worden de symptomen binnen een paar dagen na blootstelling aan een trigger erger? Dan wordt dit een astma exacerbatie (oftewel astma aanval) genoemd. Zo’n aanval kan beangstigend zijn, zeker als er direct medische hulp nodig is.

Astma triggers

Wat een astma aanval triggert verschilt per persoon. Vaak voorkomende triggers zijn roken, alcohol, bepaalde voedingsstoffen, allergenen (bijvoorbeeld stof en haar) en stress. Ook hormonale veranderingen kunnen van invloed zijn, zoals de menstruatiecyclus, een zwangerschap of de menopauze. Verder kunnen ook een plotselinge verandering in luchttemperatuur en fysieke inspanning symptomen veroorzaken.

Zoektocht naar de juiste medicatie

Wanneer de juiste medicatie wordt gebruikt, kan astma in de meeste gevallen goed onder controle worden gehouden. Regelmatige controles bij uw arts zijn hiervoor van belang. Montelukast is een preventief middel, dat in combinatie met andere preventieve medicatie en verlichtende medicatie gebruikt kan worden. Dit middel zorgt ervoor dat de receptoren in uw longen niet reageren op leukotriene, dat normaal gesproken wordt aangemaakt als het immuunsysteem reageert op astma triggers. Montelukast onderdrukt de reactie van de bronchiën, waardoor er sprake is van minder of geen symptomen.

Gebruiksaanwijzing

Gaat u Montelukast gebruiken? Lees dan voor het eerste gebruik goed de bijsluiter door. Wanneer de medicatie op de juiste wijze gebruikt wordt, verkleint u de kans op bijwerkingen en kan de medicatie het maximale effect bereiken.

Over het algemeen geldt voor deze medicatie de volgende gebruiksaanwijzing:

 • Volg altijd eventuele extra aanwijzingen van uw arts op;
 • Doorgaans is het advies om iedere avond één tablet te slikken;
 • Het is niet nodig om de medicatie in te nemen tijdens het eten;
 • Gebruikt u ook andere astmamedicatie? Blijf deze dan ook volgens het voorschrift van uw arts gebruiken;
 • Bent u een dosis vergeten? Neem dan geen dubbele dosering om de vergeten dosis in te halen. Sla de vergeten tablet over en ga gewoon verder volgens schema;
 • Deze medicatie kan niet gebruikt worden ter behandeling van een astma aanval. Zorg er daarom voor dat u altijd een luchtwegverwijder bij u heeft, zodat u deze kunt gebruiken als u plotseling heftige astma symptomen krijgt;
 • Montelukast is een onderhoudsbehandeling. Dat betekent dat u de medicatie altijd gebruiken moet, ook als u geen symptomen van astma ervaart. De arts zal de behandeling regelmatig controleren. Stop pas met deze medicatie als u arts aangeeft dat dit kan;
 • Heeft u te veel van dit middel gebruikt? Schakel dan direct medische hulp in.

Bovenstaande is slechts een richtlijn. Kijk in de bijsluiter voor een volledige gebruiksaanwijzing. Heeft u na het lezen van de bijsluiter nog vragen over gebruik? Stel deze dan aan de apotheker of arts.

Bijwerkingen

Medicatie kan bijwerkingen hebben en dat geldt ook voor het middel Montelukast. Het is aan te raden om voor het eerste gebruik op de hoogte te zijn van de mogelijke bijwerkingen. Zo kunt u indien nodig direct actie ondernemen. Schakel direct medische hulp in wanneer u symptomen heeft van een ernstige allergische reactie, zoals zwellingen van keel, mond of gezicht of ademhalingsmoeilijkheden. Doe dit ook wanneer u symptomen van de ziekte van Churg-Strauss herkent, zoals uitslag, ademhalingsproblemen of griepachtige symptomen. Worden uw astmaklachten erger na gebruik van Montelukast? Schakel dan ook direct met een arts.

Verder kan dit middel de volgende bijwerkingen hebben:

 • Vaak voorkomend (bij 1 of meer dan 1 op de 10 mensen): infectie aan de bovenste luchtwegen;
 • Regelmatig voorkomend (bij 1 of minder dan 1 op de 10 mensen): hoofdpijn, buikpijn, huiduitslag, misselijkheid en braken, koorts, diarree;
 • Minder vaak voorkomend (bij 1 of minder dan 1 op de 100 gebruikers): slaapstoornissen, depressieve gevoelens, stemmingswisselingen, bloedneus, agressie, duizeligheid, tintelend gevoel in de ledematen, droge mond, toevallen en beroertes, trillingen, spierpijn, spierkramen, spijsverteringsproblemen, gevoelloosheid;
 • Zelden voorkomend (bij 1 of minder dan 1 op de 1000 gebruikers): sneller bloeden, verminderde concentratie, hartkloppingen;
 • Zeer zelden voorkomend (bij 1 of minder dan 1 op de 10.000 gebruikers): hallucinaties, desoriëntatie, suïcidale gedachten, hepatitis.

Kijk in de bijsluiter voor een volledig overzicht van mogelijke bijwerkingen.

Montelukast bijsluiter

Is Montelukast zonder recept verkrijgbaar?

Nee, dit is niet mogelijk. Voor Montelukast is altijd een recept nodig.

Bij ander medicatie

Gebruikt u ander medicatie? Vertel dit dan altijd aan uw arts. Medicijnen kunnen namelijk een ongewenste wisselwerking met elkaar hebben. Onder meer phenytoin en phenobarbital, bloed lipide medicatie en antibiotica kunnen zo’n wisselwerking hebben met Montelukast.

Bij andere aandoeningen

Zorg er ook voor dat uw arts op de hoogte is van andere aandoeningen die u heeft of heeft gehad. In sommige gevallen is dit middel dan namelijk mogelijk niet geschikt. Overleg met uw arts dan over eventuele alternatieven.

Q&A

Een aantal veelgestelde vragen over dit middel.

Mag ik alcohol drinken als ik dit middel gebruik?

Ja, alcohol beïnvloedt de werking van dit middel niet. Gebruik echter geen alcohol als u weet dat dit voor u een trigger kan zijn voor een astma aanval.

Mag ik autorijden?

Heeft u last van bijwerkingen die van invloed kunnen zijn op uw rijvaardigheid? Stap dan niet zelf achter het stuur. Overleg met uw arts.

Kan ik allergisch zijn voor deze medicatie?

Gebruik Montelukast niet wanneer u allergisch bent voor een van de volgende bestanddelen:

 • Montelukast;
 • Lactose monohydraat;
 • Low substituted hydroxypropyl cellulose;
 • Croscarmellose sodium;
 • Magnesiumstearaat;
 • Titanium dioxide;
 • Hydroxypropyl cellulose;
 • Macrogol 6000;
 • Hypromellose 6CPS (A);
 • IJzeroxide geel en rood.