Wegovy

85,50

Wat is Wegovy?

Gewicht verliezen kan erg lastig zijn. In sommige gevallen lukt het wel, maar zit het gewicht er daarna binnen de kortste keren weer aan. Om makkelijker af te vallen en op gewicht te blijven kan een arts medicatie voorschrijven. Wegovy is een voorbeeld van een geneesmiddel wat daarvoor gebruikt kan worden.

Online Apotheek

Artikel: Wegovy injectie Categorie:
Beschrijving

Beschrijving

Hoe werkt Wegovy?

Het geneesmiddel Wegovy bevat het actieve ingrediënt semaglutide. Deze stof bindt zich aan de GLP-1 receptoren in uw hersenen en alvleesklier, met als gevolg dat het hongergevoel vermindert. Normaal gesproken komt GLP-1 vrij in je maag wanneer je eet. Dan geeft het een teken aan je brein dat je voldoende hebt gegeten. Daarnaast controleert de stof je bloedsuikerspiegel. Uit diverse wetenschappelijk onderzoeken komt de suggestie naar voren dat GLP-1 bij sommige mensen minder goed werkt.

Vooral bij mensen met overgewicht kan hier sprake van zijn. Wanneer GLP-1 niet goed werkt, krijgen je hersenen minder snel het signaal dat je vol bent. Het gevolg is dat je meer eet dan noodzakelijk en die extra energie wordt vervolgens omgezet in vetreserves. Semaglutide kan er voor zorgen dat dit signaal wel weer op het juiste moment wordt afgegeven. Hierdoor blijf je maag langer vol en heb je minder snel honger. Daarnaast worden hongerpieken voorkomen.

Als u Wegovy wilt gaan gebruiken

Wilt u dit geneesmiddel gaan gebruiken? Maak dan een afspraak met uw arts, zodat hij of zij kan beoordelen of u voor dit middel in aanmerking komt. De arts zal onder meer kijken naar uw BMI, omdat dit middel doorgaans alleen beschikbaar is voor mensen met een BMI van 30 of meer. Heeft u een wat lager BMI, maar ervaart u (veel) gezondheidsklachten door uw overgewicht? Ook dan zou dit middel voorgeschreven kunnen worden. Veel voorkomende klachten door overgewicht zijn onder meer diabetes, slaapapneu en een hoge bloeddruk. Ook te hoge vetgehalten in het bloed kunnen erop wijzen dat actie nodig is.

Zo gebruikt u Wegovy

Wegovy voorgevulde penGaat u dit geneesmiddel gebruiken? Dan zal uw arts uitleggen hoe dit dient te gebeuren. Lees voor het eerste gebruik ook de bijsluiter goed door. Hierin vindt u ook aanwijzingen over het gebruik. Wegovy dient geïnjecteerd te worden, met behulp van een voorgevulde pen met oplossing. Injecteren mag in de huid van dijen, buik en bovenarmen.

In de meeste gevallen wordt gestart met een dosering van één keer per week 0,25 mg. Die dosering kan indien nodig langzaam verhoogd worden. Doe dit nooit op eigen initiatief, maar overleg dit met uw arts. Uiteindelijk mag de dosering in 16 weken tijd opgehoogd worden tot uiterlijk 2,4 mg. Met behulp van de pen kunt u zelf de medicatie een keer per week toedienen. Daarbij maakt het niet uit op welke dag u dit doet. U mag bijvoorbeeld de ene week injecteren op maandag, en de andere week op woensdag. Dat maakt voor de werking niet uit. Wel kan het handig zijn om te kiezen voor een vaste dag, omdat de kans op het vergeten van een dosering dan kleiner wordt. Daarnaast is het belangrijk dat er altijd minimaal drie dagen zitten tussen twee injecties.

Volg de volgende stappenplan:

Meestal gelden de volgende algemene aanwijzingen:

  1. Dien Wegovy een keer per week toe, wekelijks op de dezelfde dag, rond hetzelfde tijdstip. Door dit telkens rond hetzelfde tijdstip te doen, verkleint u de kans op het vergeten van een toediening;
  2. Bewaar de medicatie in de koelkast, op een temperatuur tussen de 2 en 8 graden Celsius. Na opening van de verpakking kan deze op kamertemperatuur bewaard worden;
  3. Check de injectiepen voordat u deze gebruikt. De vloeistof in de pen hoort helder, glad en kleurloos te zijn;
  4. Injecteer niet in beschadigde of geïrriteerde huid en ook niet te dicht bij de navel;
  5. Haal voor gebruik de dop van de injectiepen en druk de pen tegen de injectieplaats, totdat u een klik hoort. Na de klik hoort het gele balkje in de pen te gaan bewegen. Houd de pen 10 seconden ingedrukt, totdat de gele balk stop met bewegen. Dan kan de pen van de huid gehaald worden;
  6. Wegovy werkt direct na toediening, maar pas wanneer u de onderhoudsdosering bereikt hebt zal de volledige effectiviteit merkbaar worden.

Wegovy doseerschema

Overstappen van Saxenda naar Wegovy

Ook het middel Saxenda kan gebruikt worden in de strijd tegen obesitas. Uit recente onderzoeken lijkt dit middel echter minder effect te zijn dan Wegovy. Daarnaast is het een voordeel van Wegovy dat u dit middel slechts een keer per week hoeft te gebruiken, terwijl Saxenda elke dag toegediend moet worden. Of u van een behandeling met Saxenda kunt overstappen op Wegovy moet door uw arts beoordeeld worden. Doorgaans duurt het even voordat de laatste sporen van Saxenda uit uw lichaam zijn verdwenen. Om die reden is het advies om in ieder geval minimaal twee weken te wachten met een nieuwe behandeling wanneer u gestopt bent met Saxenda.

Mogelijke bijwerkingen van Wegovy

Bij het gebruik van medicatie kunt u last krijgen van bijwerkingen. Dit geldt ook voor Wegovy. Een volledig overzicht van mogelijke bijwerkingen kunt u terugvinden in de bijsluiter. Het is van belang om voor het eerste gebruik op de hoogte te zijn van de mogelijke effecten. Zo kunt u als dat nodig is snel actie ondernemen. Schakel in ieder geval direct medische hulp in wanneer u symptomen van een allergische reactie herkent, zoals ademhalingsproblemen of onverklaarbare uitslag. Als u Wegovy gebruikt kunt u last krijgen van onder meer diarree, buikpijn, verstopping, hoofdpijn, misselijkheid en overgeven. Raadpleeg uw arts als u erg veel last heeft van de bijwerkingen.

Wegovy Bijsluiter

Onderzoek naar de werking van dit geneesmiddel

Niet iedereen geloof in de werking van medicatie als het gaat om afvallen. Diverse studies wijzen echter uit dat Wegovy wel degelijk effectief is als het gaat om gewichtsverlies. Uit de studies bleek bijvoorbeeld dat een groot deel van de deelnemende proefpersonen minimaal vijf procent gewicht verloor. Deze proefpersonen hadden allemaal een BMI van meer dan 27, en hadden te maken met gezondheidsproblemen vanwege hun overgewicht. Opvallend is dat de meeste deelnemers al veel ervaring hadden op het gebied van afvallen, maar dat deze ervaring tot nu toe nog niet tot succes had geleid. En dus lijkt Wegovy echt effectief te zijn als het gaat om het verliezen van gewicht en daarna op gewicht blijven.

In welke doseringen is Wegovy verkrijgbaar?

Welke dosering van Wegovy moet ik kiezen?

Wegovy is beschikbaar in verschillende doseringen, waarvan 0,25 mg de laagste is en 2,4 mg de hoogste. Doorgaans wordt gestart met een lage dosering, om het lichaam te laten wennen aan het middel en de kans op het krijgen van bijwerkingen te verlagen. De medicatie gebruikt u een keer per week, via een injectie in de huid van dij, arm of bovenbeen. Aan de buitenkant van de injectie is door een kleurcode te zien welke dosering de pen bevat. Het proces start vaak met 0,25 mg, in een aquakleurige pen. De dosering van 0,5 mg zit in een roze pen. Daarna volgen de bruine pen (1 mg) en de blauwe (1,7 mg). De hoogste dosis, van 2,4 mg, zit in een zwarte pen. Dit is de onderhoudsdosis. Hoe snel naar een volgende dosering gegaan kan worden, is per persoon verschillend. U kunt dit het beste bespreken met uw arts.

Zo vraag u een recept aan

Als u Wegovy wilt gaan gebruiken, heeft u zoals aangegeven een recept nodig van uw arts. Gaat de arts akkoord en mag u dit middel inderdaad gaan gebruiken? Dan kunt u de medicatie bestellen bij uw eigen apotheek, of kiezen voor een bestelling via een online apotheek. Via de online apotheek krijgt u de medicatie snel en discreet thuisgestuurd.