Toont alle 10 resultaten

Show sidebar

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een huidaandoening die normaal gesproken leidt tot een schilferige rode huid. Het zijn verhoogde plekken die bedekt zijn met schubben. De schilfering verschijnt normaal gesproken op de hoofdhuid, knieën, ellebogen en onderrug. Ze kunnen echter ook op andere plekken verschijnen. De aangetaste gebieden zijn vaak jeukerig en pijnlijk. Psoriasis treft ongeveer 1 op de 50 mensen. Mannen en vrouwen lijden in gelijke mate aan psoriasis. Het kan op elke leeftijd beginnen, maar het is het meest gebruikelijk dat de eerste tekenen van psoriasis zich voordoen bij mensen onder de 35 jaar.

Symptomen

De ernst van de symptomen kan sterk variëren van persoon tot persoon. Voor sommige mensen is psoriasis een kleine irritatie, terwijl het voor andere mensen een groot probleem kan zijn. Dergelijke complicaties zijn onder andere het bloeden van de huid en infecties in de huid. Ongeveer 30% van de mensen met psoriasis ontwikkelt psoriatische artritis. Hierbij kunnen de gewrichten gezwollen, pijnlijk en stijf worden. Als u denkt dat u psoriasis heeft, moet u altijd naar uw huisarts gaan.

Welke medicijnen zijn er beschikbaar voor de behandeling van psoriasis?

Voor de behandeling van psoriasis zijn er een aantal niet-receptplichtige preparaten verkrijgbaar, waaronder hydraterende crèmes en zalven (emolliënten). Deze verzachten de jeuk en schilfering van psoriasis en hydrateren de huid. Voor veel mensen met milde symptomen kan dit voldoende zijn. Andere sterkere opties zijn beschikbaar op voorschrift, zoals Betnovate, Eumovate en Diprosone.