Toont alle 16 resultaten

Show sidebar

Hoe kan ik gewicht verliezen?

Gewichtsverlies medicijnen kunnen gebruikt worden om u te helpen gewicht te verliezen. Deze medicijnen moeten worden gebruikt in combinatie met voeding en lichaamsbeweging.

Er zijn verschillende geneesmiddelen en producten beschikbaar voor gewichtsverlies in Nederland. Uw arts kan u de risico’s en voordelen van deze geneesmiddelen uitleggen.

Wanneer kunnen gewichtsverlies medicijnen worden gebruikt?

Gewichtsverlies medicijnen zijn over het algemeen alleen aanbevolen voor mensen die:

  • obesitas hebben (body mass index – BMI – van 30kg/m2 of meer); of
  • overgewicht hebben (BMI van 27-30 kg/m2).

Het maken van verstandige voedingskeuzes en het verhogen van de lichaamsbeweging zijn een deel van het gewichtsverlies plan. Het nemen van deze medicijnen zal niet resulteren in gezond gewichtsverlies zonder het maken van veranderingen in uw levensstijl.

Gewichtsverlies medicijnen die beschikbaar zijn in Nederland omvatten orlistat, phentermine en lireglutide.

Orlistat

Orlistat is een geneesmiddel waarvan is aangetoond dat het effectief is in het ondersteunen van gewichtsverlies.

Hoe werkt Orlistat?

Orlistat beperkt de vetafbraak in de darm, zodat een derde minder vet wordt geabsorbeerd. Dit onverteerde vet gaat door de darm en wordt uitgescheiden. Een vetarm dieet is essentieel bij het innemen van orlistat.

Saxenda

Liraglutide (merknaam Saxenda) is een geneesmiddel dat de eetlust onderdrukt. Dit geneesmiddel verlaagt ook de bloedglucose (suiker) in het bloed. Liraglutide wordt gegeven door een dagelijkse injectie onder de huid met behulp van een speciale peninjector.

Liraglutide is alleen op recept verkrijgbaar. Dit medicijn wordt niet aanbevolen voor mensen met bepaalde soorten hart- en vaatziekten, nierfalen of leveraandoeningen. Het wordt ook niet aanbevolen bij mensen die een ernstige depressie en andere psychiatrische aandoeningen hebben gehad.

Liraglutide mag niet worden genomen tijdens de zwangerschap of borstvoeding.

Mysimba

Een van de belangrijkste redenen waarom mensen moeite hebben om gewicht te verliezen is gerelateerd aan hun mentaliteit. Mysimba fungeert namelijk als een effectieve gewichtsverlies in combinatie met een gezonde levensstijl.

Studies hebben aangetoond dat Mysimba kan leiden tot gewichtsverlies. Mysimba kan namelijk helpen om een gemiddelde van 5 procent van het totale lichaamsgewicht te verliezen.

Xenical

Xenical (orlistat) helpt bij gewichtsverlies in combinatie met een caloriearm dieet. In plaats van het vet te absorberen, verlaten de vetten het lichaam via de ontlasting. Xenical wordt gebruikt voor mensen met obesitas. Het wordt genomen met elke maaltijd die vet bevat en moet worden gecombineerd met een vetarm dieet.

Alli

Alli is een 60 milligram receptgeneesmiddel. Zowel Alli als Xenical zijn bedoeld om te worden gebruikt als onderdeel van een afslankplan.

Alli is goedgekeurd voor gebruik bij volwassenen van 18 jaar en ouder die een body mass index (BMI) van 25 of meer hebben. Xenical is goedgekeurd voor gebruik bij volwassenen met een BMI van 30 of meer (zwaarlijvig) en bij volwassenen met een BMI van 27 tot 29 (overgewicht).