Toont alle 3 resultaten

Show sidebar

Wat is jicht?

Jicht komt vaker voor bij ouderen. Het treft één op de zeven oudere mannen en één op de zestien oudere vrouwen. Het gebruikelijke symptoom is een plotselinge en acute pijn in de grote teen, maar het kan ook andere gewrichten treffen.

Het kan worden behandeld met tabletten en capsules, die alleen op recept verkrijgbaar zijn. Als u jicht heeft, biedt de online dokter een consultatie aan. Selecteer het geneesmiddel en vul de online vragenlijst in. Uw antwoorden zullen dan worden beoordeeld door de arts. Indien het medicijn is goedgekeurd, zal een recept worden uitgeschreven. Uw medicatie zal discreet naar u worden verzonden.

Symptomen

Jicht is een vorm van artritis. Het wordt veroorzaakt door een hoog niveau van urinezuur, wat leidt tot pijnlijke zwelling en roodheid in de grote teen en andere gewrichten. Een jichtaanval bouwt zich snel op in slechts zes tot vierentwintig uur. De ernstige pijn kan drie tot tien dagen duren. Als u eenmaal jicht hebt gehad, zal het vaker terug kunnen komen.

Wat veroorzaakt jicht?

Jicht wordt veroorzaakt door een opbouw van urinezuur in de bloedbaan. Urinezuur wordt dagelijks in het lichaam gemaakt en wordt normaal gesproken via de nieren uitgescheiden. Te veel urinezuur en het lichaam kan natriumuraatkristallen rond de gewrichten vormen en er kan een langzame opbouw zijn in de loop der jaren.

Symptomenpatroon

Het is moeilijk te voorspellen wanneer een aanval zal plaatsvinden. Symptomen ontwikkelen zich meestal snel in slechts enkele uren en duren meestal 3 tot 10 dagen. Na deze tijd zal het gewricht zich weer normaal gaan voelen en zal de pijn uiteindelijk volledig verdwijnen.

Iets meer dan de helft van alle mensen met jicht (62%) ervaart binnen een jaar een herhaling van de aanval. Het kan zijn dat u om de paar weken, maanden of jaren klachten krijgt, maar het is onmogelijk te voorspellen wanneer de aandoening zich zal herhalen.