Toont alle 4 resultaten

Show sidebar

Wat is herpes?

De genitale herpes is een gemeenschappelijke en zeer besmettelijke besmetting die door het herpes simplexvirus (HSV) wordt veroorzaakt. Het is een seksueel overdraagbare infectie (SOA) die van de ene persoon op de andere overgaat door intiem seksueel contact. Het veroorzaakt pijnlijke blaren op de geslachtsdelen en de omliggende gebieden.

Genitale herpes is een langdurige aandoening waarbij het virus in uw lichaam achterblijft, sluimerend maar weer actief kan worden. Gemiddeld hebben de meeste mensen vier tot vijf uitbarstingen in de eerste twee jaar na de besmetting van HSV. Na verloop van tijd leidt het echter tot minder uitbraken en wordt elke uitbraak minder ernstig.

Het herpes simplexvirus (HSV)

Er zijn twee soorten herpes simplexvirus (HSV), type 1 en type 2. De eerste is het herpes simplexvirus (HSV). Beide typen kunnen gemakkelijk worden doorgegeven van de ene persoon op de andere persoon door vaginale, anale of orale seks.

De meeste gevallen van genitale herpes worden veroorzaakt door besmetting met het herpes simplexvirus type 2 (HSV – 2). Het simplexvirus van de herpes type 1 (HSV – 1) is vaker de oorzaak van koude pijnlijke plekken maar kan ook een oorzaak van genitale herpes zijn.

De meeste mensen die het virus bij zich dragen weten niet dat ze geïnfecteerd zijn omdat er vaak weinig of geen eerste symptomen zijn. Symptomen kunnen pas maanden of soms jaren na blootstelling aan het virus optreden.

Hoe lang na de behandeling kan ik mijn seks hervatten?

Het wordt sterk afgeraden om seksuele activiteiten (d.w.z. orale, vaginale of anale seks) uit te stellen als er aanwijzingen zijn dat u het virus heeft. Dit is nodig om te voorkomen dat de infectie wordt verspreid naar een partner. Seksuele activiteit terwijl er blaren of zweren zijn, kan ook de genezing ervan vertragen.