Sumatriptan

76,45

Sumatriptan is een generieke migraine-medicatie en komt in een tabletvorm. Deze tabletten worden geproduceerd door het merk Almus, verkrijgbaar in 50 mg en 100 mg.

Online apotheek

Artikel: Op voorraad - 50 mg / 100 mg Categorie:
Beschrijving

Beschrijving

Wat is Sumatriptan?

Sumatriptan wordt gebruikt bij de behandeling van migraine. Het is het actieve bestanddeel in Imigran, de merkversie van het geneesmiddel. Sumatriptan behoort tot de klasse van medicatie genaamd 5HT (Serotonine) receptor agonisten. Ze staan ook bekend als behorend tot de “Triptan” klasse van medicatie.

Hoe werkt Sumatriptan?

Sumatriptan werkt door in te werken op serotonine (5HT) receptoren in de hersenen, waardoor de bloedvaten te vernauwen. Hierdoor worden deze signalen niet meer verzonden, zodat ze niet kunnen vrijgeven van de stoffen die migraine veroorzaken. Het is ook aangetoond dat het de activiteit van de trigeminus zenuw verminderd.

Wanneer moet ik sumatriptan gebruiken?

Sumatriptan moet worden genomen bij het eerste teken van een migraineaanval. Sumatriptan zal ook effectief zijn indien genomen in een later stadium tijdens de aanval. Als u verlichting ervaart met Sumatriptan, maar uw symptomen verschijnen weer na twee uur, dan moet u nog een tablet innemen. Als uw klachten na de eerste tablet niet zijn verbeterd, neem dan geen tweede tablet.

Hoe neem ik Sumatriptan?

In het eerste teken van migraine, neem een tablet Sumatriptan met een glas water. Het kan worden ingenomen op een lege of volle maag, omdat het voedsel geen invloed heeft op de opname van sumatriptan. Als u na twee uur nog geen volledige verlichting hebt ondervonden, of als de migraine is teruggekeerd, kunt u een tweede tablet op dezelfde manier innemen als de eerste tablet is ingenomen. U mag niet meer dan 300 mg in één dag innemen.

Welke dosis moet ik nemen?

De gebruikelijke dosis voor Sumatriptan is 50 mg of 100 mg bij het begin van een migraine.

Werkt Sumatriptan?

Sumatriptan is succesvol in de behandeling van mensen die al meer dan twintig jaar last hebben van migraine. Tijdens een klinisch onderzoek ondervond tot 64% van de patiënten binnen twee uur na het nemen van Sumatriptan verlichting. Zoals met alle medicatie kunnen anderen vinden dat het minder effectief is.

Hoe weet ik of ik Sumatriptan moet nemen?

Als u aan één kant van uw hoofd een kloppende pijn ervaart, is het waarschijnlijk een migraine. Het komt vaak voor dat deze pijn zich naar uw gezicht en hals verplaatst. Deze symptomen gaan meestal gepaard met misselijkheid, braken en het onvermogen om felle lichten te verdragen. Als u deze symptomen ervaart, moet u altijd naar een arts gaan. Dit is zodat andere aandoeningen kunnen worden uitgesloten. Als bij u de diagnose migraine wordt gesteld, kan uw arts u geschikte behandelingsmogelijkheden voorstellen.

Kan ik Sumatriptan gebruiken om migraine te voorkomen?

Sumatriptan zal niet werken om migraine te voorkomen. Ze zijn pas effectief in het behandelen van de symptomen van een migraine als het eenmaal begonnen is.

Kan ik pijnstillers nemen met Sumatriptan?

Als de eerste dosis Sumatriptan niet werkte, kunt u een pijnstiller zoals paracetamol, aspirine of een ibuprofen nemen.

Kan ik Sumatriptan met alcohol nemen?

Het wordt geadviseerd om geen alcohol te drinken omdat Sumatriptan slaperigheid of duizeligheid kan veroorzaken. Dit kan het effect nog erger maken indien gemengd met alcohol.

Kan ik Sumatriptan nemen als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

Het is ook het beste om uw arts te raadplegen als u borstvoeding geeft of zwanger bent, omdat Sumatriptan kan overgaan in moedermelk.

Wat is het verschil tussen Sumatriptan en Imigran?

Zowel Sumatriptan als Imigran bevatten de werkzame stof sumatriptan succinate en zijn medisch gelijkwaardig. Het verschil is dat Imigran de merkversie van de medicatie is en meer kost dan Sumatriptan.

Hoe lang duurt het voordat het werkt?

  • Tijd om in werking te treden – 45 minuten;
  • Duur van de werking – 2 uur.

Welke symptomen behandelt Sumatriptan?

Sumatriptan helpt de symptomen van migraine te verlichten, zoals hoofdpijn, pijn, gevoeligheid voor licht en geluid, misselijkheid en braken.

Hoe moet Sumatriptan worden opgeslagen?

U moet uw Sumatriptan tabletten onder 30°C op een koele en droge plaats bewaren.

Wat zijn de bijwerkingen van Sumatriptan?

Zoals alle medicijnen kan Sumatriptan enkele bijwerkingen hebben, maar niet iedereen krijgt ze. De belangrijkste bijwerkingen zijn:

  • Duizeligheid;
  • Misselijkheid;
  • Moeheid;
  • Braken.

Veel daarvan kunnen echter ook worden veroorzaakt door de migraine zelf.

Bijsluiter Sumatriptan