Allergodil

54,69

Wat is Allergodil?

Heeft u last van oogproblemen door hooikoorts of een andere allergische reactie? Allergodil (in Groot-Brittanië beter bekend onder de naam Optilast) kan in dat geval verlichting bieden van de allergische conjunctivitis. Deze medicatie kunt u ook bestellen via de online apotheek. Vul hiervoor een medische vragenlijst in, zodat een gekwalificeerd arts uw aanvraag kan beoordelen. Na akkoord kunt u direct een bestelling plaatsen en heeft u de medicatie doorgaans de eerstvolgende werkdag al in huis.

Online Apotheek

Artikel: Op voorraad - Optilast (Allergodil) Azelastine Categorie:
Beschrijving

Beschrijving

Beschrijving

Bij allergische conjunctivitis kunt u Allergodil gebruiken. Dit middel wordt gemaakt door farmaceutisch fabrikant Meda. De medicatie bestaat uit oogdruppels, die u kunt toedienen met behulp van een druppelaar. De werkzame stof in dit middel is azelastine, een soort antihistaminicum. Deze stof onderdrukt de reactie van het lichaam op de histamine die vrijkomt nadat u in aanraking bent gekomen met een allergeen. Allergodil bestaat uit oogdruppels, die eenvoudig te gebruiken zijn en tweemaal per dag gebruikt kunnen worden.

Kenmerken allergische conjunctivitis

Er kunnen verschillende oorzaken zijn van allergische conjunctivitis, waaronder stofmijt, pollen en dierenhaar. De klachten kunnen verschillen, maar veel voorkomende symptomen zijn roodheid, jeuk en overvloedig tranen van de ogen. Er bestaan twee vormen van allergische conjunctivitis: de niet-seizoensgebonden versie kan het hele jaar door optreden. Seizoensgebonden allergische conjunctivitis treden slechts een bepaalde periode van het jaar op. Het bekendste voorbeeld hiervan is hooikoorts. Allergische conjunctivitis is een veel voorkomende aandoening. In Nederland heeft 1 op de 4 mensen last van een allergie. Het grootste gedeelte van die mensen heeft daarbij last van allergische rinitis. Ook astma kan deze aandoening veroorzaken.

Voorkomen en behandelen van allergische conjunctivitis

Het is lastig om deze aandoening te voorkomen, omdat het heel moeilijk is om allergenen te vermijden. Als u erg veel last heeft van allergische conjunctivitis kunt u oogdruppels met antihistaminica gaan gebruiken. In Allergodil zit het antihistaminicum azelastine, maar dan in de vorm van azelastinehydrochloride. Deze stof zorgt dat de werking van histamine gedempt wordt. Histamine wordt normaal gesproken vrijgegeven wanneer het lichaam wordt blootgesteld aan een allergeen. De histamine zorgt voor een betere doorbloeding van het aangedane gebied, maar veroorzaakt ook irritatie. Azelastine wordt ingezet om de receptoren in het oog minder gevoelig te laten worden voor histamine. Hierdoor verminderen de symptomen.

Gebruiksaanwijzing

Wilt u Allergodil gaan gebruiken? Lees dan voor het eerste gebruik de bijsluiter goed door. Wanneer u de medicatie op de juiste manier gebruikt, kan deze namelijk het maximale effect bereiken. Daarnaast wordt de kans op het krijgen van bijwerkingen kleiner.

Over het algemeen gelden voor dit middelen de volgende aanwijzingen voor gebruik:

 • Volg altijd de aanwijzingen van uw arts goed op;
 • Meestal moet er voor de behandeling zowel ’s ochtends als ’s avonds één druppel in het oog gedruppeld worden;
 • Is er sprake van een ernstige vorm van allergische conjunctivitis? Dan is het mogelijk de dosis aan te passen naar maximaal vier keer per dag;
 • Denkt u dat in contact bent gekomen met een allergeen? Dan kunt u de druppels ook toedienen om en allergische reactie te voorkomen;
 • Het is belangrijk om voor het gebruik van deze medicatie eerst de handen te wassen;
 • Maak eerst uw ogen schoon met een doekje;
 • Open vervolgens het flesje en check of de druppelaar schoon is;
 • Trek daarna uw onderste ooglid rustig en voorzichtig naar beneden;
 • Laat een druppel in het midden van het onderste ooglid vallen, zonder daarbij met de druppelaar uw oog aan te raken;
 • Laat daarna het ooglid weer los en houd een vinger op de binnenste hoek van uw oog, tegen uw neus;
 • Knipper een paar keer, om de vloeistof goed over het oog te verspreiden;
 • Haal met een schoon doekje het te veel aan vloeistof rond uw oog weg;
 • Herhaal hierna het proces bij uw andere oog;
 • Gebruik nooit meer dan de voorgeschreven dosis;
 • Bent u een dosering vergeten? Sla die vergeten dosering dan gewoon over, en ga verder volgens het schema. Gebruik nooit een dubbele dosis om de vergeten dosering in te halen.

Bovenstaande zijn slechts richtlijnen voor gebruik. Kijk in de bijsluiter voor een volledig overzicht en raadpleeg bij vragen uw arts of apotheker.

Bijwerkingen

Net als andere medicijnen kan ook Optilast (Allergodil) bijwerkingen geven. Het is belangrijk om voor het eerste gebruik van mogelijke bijwerkingen op de hoogte te zijn. Zo kunt u als het nodig is op tijd actie ondernemen. Schakel in ieder geval direct medische hulp in wanneer u symptomen herkent van een allergische reactie, zoals huiduitslag of ademhalingsproblemen.

Verder kan dit middel de volgende bijwerkingen geven:

 • Vaak (bij 1 op de 10 mensen of minder): na toediening irritatie van de ogen. Dit hoort milde irritatie te zijn, die snel weer verdwijnt;
 • Soms (bij 1 op de 100 mensen of minder): een bittere smaak in de mond;
 • Zeer zelden (bij 1 op de 10.000 mensen of minder): een allergische reactie zoals jeuk of uitslag.

Een volledige lijst van bijwerkingen kunt u terugvinden in de bijsluiter.

Bij andere medicatie

Medicijnen kunnen een ongewenste wisselwerking hebben met elkaar. Daarom is het belangrijk dat uw arts weet welke medicatie u verder gebruikt. Als u een aanvraag doen via de online apotheek kunt u dit aangeven in de medische vragenlijst. De arts kan dan beoordelen of de medicatie gelijktijdig met Allergodil gebruikt kan worden.

Bij andere aandoeningen

Zorg er ook voor dat uw arts weet welke medische aandoeningen u verder heeft of heeft gehad. In sommige gevallen is dit geneesmiddel namelijk niet geschikt. Zo is dit middel mogelijk niet geschikt voor mensen die niet weten of hun symptomen ontstaan zijn door een allergische reactie. Heeft u pijnlijke ogen, maar geen neusklachten? Dan kan het zijn dat er sprake is van een infectie en dat u andere medicijnen nodig heeft. Treedt er geen verbetering op binnen 48 uur na de start van de medicatie? Raadpleeg dan uw arts.

Is Allergodil zonder recept verkrijgbaar?

Nee. Voor Allergodil is altijd een recept nodig.

Q&A

Een aantal veelgestelde vragen over dit middel.

Mag ik alcohol gebruiken als ik deze medicatie gebruik?

Ja, alcohol zou geen effect moeten hebben op de werking van dit geneesmiddel.

Kan dit middel de rijvaardigheid beïnvloeden?

Direct na het toedienen van deze medicatie kan uw zicht minder goed zijn. Wacht dus met autorijden totdat u weer goed kunt zien.

Kan ik allergisch zijn voor deze Allergodil?

Allergodil bevat de volgende ingrediënten:

 • Azelastinehydrochloride;
 • Benzalkoniumchloride (E210);
 • Hypromellose;
 • Dinatriumedetaat;
 • Vloeibare sorbitol (E420i);
 • Natriumhydroxide (E524);
 • Water.

Gebruik deze medicatie niet als u allergisch bent voor een van bovenstaande medicatie.