Metosyn

81,95

Metosyn is een zalf en een crème die huidaandoeningen aanpakt. Een voorbeeld van een huidaandoening is psoriasis.

Online Apotheek

Artikel: Op voorraad - Metosyn Zalf en Crème Categorie:
Beschrijving

Beschrijving

Wat is Metosyn?

Heeft u last van psoriasis of andere huidaandoeningen? Metosyn zalf, met de werkzame stof fluocinonide, kan verlichting bieden. Wilt u deze zalf gaan gebruiken? Via de online apotheek kunt u een medische vragenlijst invullen. Op basis van de door ingevulde gegevens beoordeelt een gekwalificeerd arts of dit middel voor u geschikt is. Is dit het geval? Dan kunt u het middel doorgaans de eerstvolgende werkdag al thuisbezorgd krijgen.

Beschrijving

Het middel Metosyn wordt gemaakt door farmaceutisch bedrijf GP Pharma. Het wordt gebruikt ter behandeling van huidaandoeningen, zoals psoriasis. In de zalf zit de werkzame stof fluocinonide, een soort corticosteroïden. Corticosteroïden hebben een remmende werking op ontstekingsreacties, waardoor ze de symptomen kunnen verlichten.

Prijs van Metosyn in Nederland

 • Metosyn zalf of crème – € 81,95.

Klik hier om Metosyn online te kopen

Kenmerken psoriasis

Psoriasis is te herkennen aan diverse symptomen, waaronder jeuk, een rode huid, op schubben lijkende huidschilfers en een geïrriteerde huid. De klachten veroorzaken overlast en zelfs pijn. Het lijkt erop dat het immuunsysteem een belangrijk speelt bij deze klachten. Om die reden wordt psoriasis dan ook niet als huidaandoening, maar als auto-immuunaandoening gezien. De klachten ontstaan door bepaalde prikkels, die ervoor zorgen dat de huidcellen zich sneller gaan delen. Dit levert schilfers en jeuk op. Die snelle celdeling ontstaat door een te sterke reactie van het immuunsysteem, die de eigen huidcellen aanvalt.

Verminderen symptomen

Corticosteroïden zijn synthetische versie van bijnierschorshormonen, die ingezet kunnen worden om psoriasis te behandelen. Metosyn zorgt voor het afremmen van de immuunrespons, waardoor de reactie van het lichaam minder extreem is en de klachten afnemen. Dit geeft de huid de gelegenheid om zichzelf weer te herstellen. Wat de reactie van het immuunsysteem triggert is nog onduidelijk. Dit lijkt per persoon te kunnen verschillen. Een vaak genoemde oorzaak is stress.

Gebruiksaanwijzing

Als u medicatie gaat gebruiken, is het belangrijk om eerst de bijsluiter goed door te lezen. Volg daarnaast ook altijd eventuele extra instructies van uw arts goed op. Door de medicatie op de juiste wijze te gebruiken, kan de medicatie een maximaal effect bereiken. Daarnaast verkleint juist gebruik de kans op bijwerkingen.

Over het algemeen geldt voor dit middel de volgende gebruiksaanwijzing:

 • Meestal wordt bij psoriasis voorgeschreven de zalf drie of vier keer per dag op de aangedane huid aan te brengen;
 • Treedt er verbetering op? Dan kan de dosering verlaagd worden naar een tot twee keer per dag;
 • Breng de zalf steeds rond dezelfde tijdstippen aan;
 • Het wordt afgeraden deze zalf te gebruiken voor aangedane huid in het gezicht. Doet u dit wel? Gebruik het middel dan niet langer dan vijf dagen;
 • Gebruik nooit meer dan de voorgeschreven dosering;
 • Bent u een dosis vergeten? Smeer deze dan alsnog zo gauw u hier aan denkt.

Bovenstaande is een samenvatting van de gebruiksaanwijzing. Kijk in de bijsluiter voor een volledige omschrijving en meer informatie. Heeft u nog vragen over het gebruik? Stel deze dan aan uw arts of apotheker.

Bijwerkingen

Net als andere medicatie, kan ook dit middel bijwerkingen hebben. Het is belangrijk dat u voor het eerste gebruik op de hoogte bent van die mogelijke bijwerkingen. Zo kunt u indien nodig tijdig actie ondernemen. Herkent u symptomen van een allergische reactie (zoals zwelling van gezicht of mond, of netelroos), of bemerkt u een plotseling verergering van de klachten? Neem dan direct contact op met een arts.

Verder kan dit middel de volgende bijwerkingen hebben:

 • Huidirritatie op de plekken waar de zalf wordt aangebracht;
 • Verergering van acne;
 • Rosacea of uitslag rond de mond;
 • Plekjes waar de huid bleker wordt;
 • Meer haargroei op sommige plekken;
 • Striae;
 • Het dunner worden van de huid;
 • Dunne adertjes die zichtbaar worden;
 • Het ronder worden van het gezicht;
 • Verlies van spiermassa;
 • Vochtretentie.

In de bijsluiter vindt u een volledig overzicht van mogelijke bijwerkingen en meer informatie hierover.

Bij andere medicatie

Het is belangrijk dat uw arts weet welke medicatie u verder gebruikt. Hierbij gaat het niet alleen om voorgeschreven medicatie, maar ook om vrij verkrijgbare medicijnen en kruidensupplementen. Medicijnen kunnen namelijk een ongewenste wisselwerking hebben met elkaar. Uw arts kan beoordelen welke medicatie u kunt blijven gebruiken, of dat er mogelijk naar alternatieven gezocht moet worden.

Bij andere medicatie

Zorg er ook voor dat uw arts weet welke aandoeningen u verder heeft of heeft gehad. In sommige gevallen is deze medicatie namelijk niet geschikt voor u. Gebruik het middel in ieder geval niet wanneer u last heeft van huidirritatie veroorzaakt door een infectie, tuberculose, syfilis, een schimmel of een virus. Gebruik het ook niet als u last heeft van acne, jeuk rondom de genitaliën, rosacea of periorale dermatitis.

Metosyn bijsluiter

Q&A

Een aantal veelgestelde vragen over dit middel, met de antwoorden.

Mag ik alcohol gebruiken als ik dit middel gebruik?

Alcohol heeft waarschijnlijk geen wisselwerking met Metosyn. U kunt dus alcohol blijven drinken. Wel kan alcohol de klachten van psoriasis verergeren. Daarom is het advies om geen alcohol te drinken.

Kan dit middel mijn rijvaardigheid beïnvloeden?

Nee, dit middel beïnvloedt uw rijvaardigheid niet. Stap niet zelf achter het stuur als u last heeft ernstige bijwerkingen die wel van invloed kunnen zijn op de rijvaardigheid. Neem contact op met uw arts.

Mag ik deze medicatie gebruiken als ik zwanger ben?

Bent u zwanger, wilt u zwanger worden of geeft u borstvoeding? Overleg dan eerst met uw arts voordat u deze medicatie gaat gebruiken.

Hoe bewaar ik deze medicatie?

Bewaar deze medicijnen op een plek waar het niet warmer wordt dan 25 graden Celsius. Bewaar medicatie ook altijd buiten bereik van kinderen.

Kan ik allergisch zijn voor Metosyn?

Gebruik Metosyn niet wanneer u allergisch bent voor een van de volgende ingrediënten:

 • Fluocinonide;
 • Propyleencarbonaat;
 • Amerchol CAB;
 • Propyleenglycol;
 • Witte zachte paraffine.

Kan ik dit middel krijgen zonder recept?

Metosyn is alleen verkrijgbaar op basis van een recept. De arts moet namelijk eerst checken of u dit product veilig kunt gebruiken. Om te kijken of dit middel geschikt is, kunt u een afspraak maken met een arts, of een online medische vragenlijst invullen.