Hydrocortison

73,05

Hydrocortison is een meicijn dat bij huidaandoeningen voorgeschreven kan worden. Voorbeelden van huidaandoeningen zijn eczeem en psoriasis.

Online Apotheek

Artikel: Op voorraad - Hydrocortison 0.5% Categorie:
Beschrijving

Beschrijving

Wat is Hydrocortison?

Op zoek naar een middel tegen huidaandoeningen zoals psoriasis? Hydrocortison is medicatie op basis van corticosteroïden. Wanneer u dit middel wilt gaan gebruiken, heeft u een recept nodig. Dit kunt u aanvragen via de online apotheek, door een korte medische vragenlijst in te vullen. Op basis van deze vragenlijst kan een gekwalificeerd arts beoordelen of dit inderdaad het juiste middel voor u is. U kunt het dan binnen een werkdag toegestuurd krijgen.

Beschrijving

Hydrocortison wordt gemaakt door farmaceutisch bedrijf Actavis. Het kan gebruikt worden om de symptomen van huidaandoeningen zoals psoriasis te verminderen. Hydrocortison zorgt ervoor dat de immuunreactie van het lichaam op prikkels geremd wordt. Op die manier worden de symptomen minder. Dit resultaat wordt bereikt door de crème twee of drie keer per dag aan te brengen op de aangedane huid. Het is belangrijk om er daarbij op te letten dat het middel niet te lang gebruikt wordt. Over het algemeen wordt het voor niet langer dan een week voorgeschreven.

Kenmerken psoriasis

Psoriasis is te herkennen aan een droge, rode huid, die geïrriteerd is en schilferend. Jeuk kan ervoor zorgen dat u de huid tot bloedens toe openkrabt. Daarnaast kunnen er met pus gevulde blaren ontstaan. Alle lichaamsdelen kunnen door de aandoening aangetast worden, maar de gevoeligste plekken zijn de knieën, ellenbogen, hoofdhuid, handen en voeten.

Oorzaak psoriasis

Het is niet helemaal duidelijk waardoor psoriasis ontstaat. Wel is duidelijk dat de klachten ontstaan doordat het immuunsysteem een overmatige reactie laat zien. Door die reactie worden gezonde huidcellen aangevallen en wordt de celdeling extra gestimuleerd. Over het algemeen maakt ons lichaam maandelijks nieuwe huidcellen aan. Wanneer u last heeft van psoriasis is deze periode korter; zo’n dag of tien. Hierdoor ontstaan de voor psoriasis kenmerkende symptomen. Er is tot nu toe geen geneesmiddel voor psoriasis. Er zijn wel medicijnen die de symptomen kunnen verlichten, waardoor jeuk en pijn minder kunnen worden. Vaak wordt hiervoor gekozen voor een crème met corticosteroïden, zoals Hydrocortison. Het middel zorgt dat de immuunreactie vermindert, waardoor de huid kans krijgt zich te herstellen.

Prijs van Hydrocortison in Nederland

  • 1 tube zalf – € 73,05

Klik hier om Hydrocortison online te kopen

Gebruiksaanwijzing

Wilt u deze medicatie gaan gebruiken? Dan is het belangrijk om voor het eerste gebruik de bijsluiter goed door te lezen. Volg ook altijd eventuele extra adviezen van uw arts op. Wanneer u de medicatie op de juiste manier gebruikt, bereikt u het meeste effect. Ook is de kans op bijwerkingen hierdoor kleiner.

Over het algemeen geldt voor Hydrocortison de volgende gebruiksaanwijzing:

  • Breng twee of drie keer per dag een dunne laag crème aan op de aangedane huid;
  • Gebruik de medicatie niet langer dan de voorgeschreven periode;
  • Gebruik nooit meer dan de voorgeschreven dosering;
  • Bent u een dosering vergeten? Smeer de crème dan alsnog op het moment dat u er aan denkt. Is het al bijna tijd voor de volgende dosis? Sla de vergeten dosering dan over en ga verder volgens het vaste schema.

Houd er rekening mee dat bovenstaande slechts een richtlijn is. In de bijsluiter vindt u een volledig overzicht van de gebruiksaanwijzing. Heeft u hier nog vragen over? Stel deze dan aan uw apotheker of arts.

Bijwerkingen

Net als andere medicatie kan ook Hydrocortison bijwerkingen geven. Het is van belang om voordat u het middel gaat gebruiken op de hoogte bent van die mogelijke bijwerkingen. Zo herkent u bijwerkingen op tijd en kunt u indien nodig snel medische hulp zoeken. Schakel in ieder geval direct een arts in wanneer u symptomen krijgt van een allergische reactie (zoals zwellingen in gezicht, mond of keel), een verandering van huidskleur, of toename van haargroei op de plek waar u de crème heeft aangebracht.

Bij gebruik van andere medicatie

Stel uw arts op de hoogte van eventuele andere medicatie die u gebruikt. Medicijnen kunnen namelijk een ongewenste wisselwerking met elkaar hebben. Om dit te voorkomen is het dus belangrijk dat uw arts weet wat u verder gebruikt. Dit geldt voor zowel medicatie op recept als voor vrij verkrijgbare medicatie of kruidenpreparaten.

Bij andere aandoeningen

Zorg er ook voor dat uw arts op de hoogte is van uw medische geschiedenis. Het kan namelijk zijn dat medicatie niet voor u geschikt is. Gebruik Hydrocortison in ieder geval niet wanneer u last heeft van een huidaandoening die niet met de juiste medicijnen wordt behandeld. Ook wanneer u last heeft van rosacea, schurft of van dermatitis in het gezicht kunt u dit middel niet gebruiken. Overleg met uw arts over eventuele alternatieven die wel veilig door u gebruikt kunnen worden.

Bijsluiter Hydrocortison

Q&A

Een aantal veelgestelde vragen over dit middel, met de antwoorden.

Mag ik dit middel gebruiken als ik zwanger ben?

Wilt u deze medicatie gaan gebruiken terwijl u zwanger wilt worden, zwanger bent of borstvoeding geeft? Overleg dan eerst met uw arts.

Kan ik alcohol drinken als ik deze medicatie gebruik?

Alcohol heeft geen invloed op de werking van dit medicijn. U kunt dus alcohol blijven drinken wanneer u Hydrocortison gebruikt.

 Heeft dit middel invloed op mijn rijvaardigheid?

Hydrocortison beïnvloed uw rijvaardigheid niet. Heeft u echter last van bijwerkingen die wel invloed kunnen hebben? Stap dan niet achter het stuur en raadpleeg een arts.

Kan ik allergisch zijn voor Hydrocortison?

Gebruik dit middel niet wanneer u allergisch bent voor een van de volgende bestanddelen:

  • Hydrocortison;
  • Cetomacrogol;
  • Chlorocresol;
  • Cetostearyl-alcohol;
  • Paraffine.

Overleg met uw arts over eventuele alternatieven.

Hoe bewaar ik deze medicatie?

Bewaar de medicatie op een plek waar het niet warmer wordt dan 25 graden Celsius. Daarnaast moet medicatie natuurlijk altijd buiten bereik van kinderen worden bewaard.

Kan ik dit middel krijgen zonder recept?

Het is niet mogelijk om Hydrocortison te verkrijgen zonder recept. Het is dus noodzakelijk om een recept aan te vragen via de arts of via de online apotheek. Op deze manier kan ook beoordeeld worden of dit inderdaad voor u het juiste middel is.