Elocon

80,69

Elocon is een medicijn dat kan worden voorgeschreven voor de behandeling van psoriasis en/of andere huidaandoeningen. Dit medicijn wordt op de markt gebracht door MSD.

Online Apotheek

Artikel: Op voorraad - loting, crème en zalf Categorie:
Beschrijving

Beschrijving

Wat is Elocon?

Wanneer u last heeft van psoriasis of een andere huidaandoening, kan Elocon voorgeschreven worden voor de behandeling van deze aandoening. Dit middel bevat een sterke corticosteroïde. Wilt u dit middel gaan gebruiken? Vul dan een medische vragenlijst in om een bestelling in de online apotheek te kunnen plaatsen. Na akkoord van een gekwalificeerd arts krijgt u het middel de eerstvolgende werkdag thuisbezorgd.

Beschrijving

Elocon is een middel dat gebruikt kan worden bij de behandeling van psoriasis. Het wordt geproduceerd door Merck Sharp & Dohme. Elocon zorgt ervoor dat de immuunrespons geremd wordt, waardoor de symptomen van psoriasis verminderen. Het middel is beschikbaar in verschillende vormen: lotion voor de hoofdhuid en zalf of crème.

Effecten psoriasis

Ongeveer twee procent van de mensen heeft last van de chronische aandoening psoriasis. Met chronisch wordt bedoeld dat het een aandoening is die regelmatig en langdurig klachten geeft. Actieve opflakkeringen worden vaak afgewisseld met een periode van rust (remissie). Het lijkt erop dat de auto-immuunaandoening weer kan opleven door bepaalde prikkels. Die prikkels kunnen bij iedereen anders zijn, maar veelvoorkomend zijn stress, het drinken van te veel alcohol en bepaalde medicatie. Door de prikkels krijgt het immuunsysteem signalen dat er schadelijke of gevaarlijke stoffen het lichaam binnendringen, terwijl dit niet het geval is. Door de reactie van het immuunsysteem beginnen de huidcellen zich sneller te delen. Dit leidt tot klachten zoals schilfering of schubben op de huid, rode huid, irritatie en jeuk. Vooral de hoofdhuid en huid op onderrug, ellenbogen en knieën is hier gevoelig voor.

Prijs van Elocon in Nederland

 • Zalf, lotion en crème – 84 capsules € 80,69.

Klik hier om Elocon online te kopen

Klachten tegengaan

Het is helaas niet precies duidelijk hoe deze aandoening ontstaat. Bij klachten zal een arts aanraden om de prikkels die een aanval kunnen veroorzaken zoveel mogelijk te vermijden. Helaas is dit niet altijd mogelijk, of is niet duidelijk wat de prikkels precies zijn. Daarom kan het een optie zijn om een corticosteroïde voor te schrijven, zoals Elocon. Dit middel bevat de corticosteroöde mometasonfuroaat. Door deze stof wordt de immuunrespons afgeremd, met als gevolg dat de reactie minder sterk is. Daardoor is er sprake van minder irritatie, worden de klachten minder en krijgt de huid tijd om weer te herstellen.

Gebruiksaanwijzing

Wilt u dit middel gaan gebruiken? Lees dan voor het eerste gebruik eerst de bijsluiter goed door en volg ook eventuele extra aanwijzingen van uw arts goed op. Wanneer u het middel op de juiste manier gebruikt, heeft de medicatie namelijk het meeste effect. Ook verkleint u zo de kans op bijwerkingen.

Voor het gebruik van Elocon gelden over het algemeen de volgende aanwijzingen wat betreft gebruik:

 • Breng bij psoriasisklachten een keer per dag een dun laagje crème aan op de aangedane huid. Smeer de crème daarna voorzichtig in;
 • Ook voor de lotion geldt: een keer per dag een dun laagje crème aanbrengen en voorzichtig uitsmeren;
 • Gebruik Elocon niet voor een lange periode. Als het middel niet het gewenste effect bereikt op korte termijn, is het belangrijk om met uw arts te overleggen over vervolgstappen;
 • Gebruik de medicatie niet meer dan vijf dagen achter elkaar op het gezicht;
 • De lotion is alleen geschikt voor de hoofdhuid;
 • Gebruik nooit meer dan de voorgeschreven hoeveelheid;
 • Bent u vergeten de crème aan te brengen? Doe dit dan alsnog als u eraan denkt en ga verder volgens schema.

Een volledige gebruiksaanwijzing vindt u terug in de bijsluiter. Heeft u nog vragen over het gebruik? Stel deze dan aan uw arts of apotheker.

Bijsluiter Elocon

Bijwerkingen

Net als andere medicatie kan ook Elocon bijwerkingen geven. Niet iedereen krijgt hier last van, maar het is goed om vooraf op de hoogte te zijn van mogelijke bijwerkingen. Dan kunt u, indien nodig, direct actie ondernemen. Schakel in ieder geval direct medische hulp in als u symptomen heeft van een allergische reactie. Symptomen daarvan kunnen zijn zwelling van gezicht, mond of keel, huiduitslag of netelroos. Ook wanneer de huidaandoening opeens erg verslechtert kan dit een teken van een allergische reactie zijn. Hoe langer u corticosteroïden gebruikt, hoe groter de kans op bijwerkingen.

Door (langdurig) gebruik van dit middel kunnen de volgende symptomen optreden:

 • Ontsteking van de haarzakjes;
 • Secundaire en bacteriële huidinfecties;
 • Acne;
 • Dunner worden van de huid;
 • Verlies van huidskleur;
 • Rode plekken met een prikkend of warm gevoel;
 • Jeuk;
 • Meer haargroei;
 • Striae.

In de bijsluiter kunt u een volledig overzicht van alle bijwerkingen vinden.

Bij andere medicatie

Medicatie kan een wisselwerking veroorzaken met andere medicijnen. Het is daarom belangrijk dat uw arts weet welke medicatie u verder nog gebruikt. Meldt dit dan ook tijdens het consult of in de medische vragenlijst.

Bij andere aandoeningen

Dit middel is niet altijd de juiste keus. Bij sommige aandoeningen mag het niet gebruik worden. Dit geldt in ieder geval voor:

 • Acne;
 • Huidatrofie;
 • Rosacea;
 • Jeuk rond de geslachtsdelen;
 • Dermatitis bij de mond;
 • Luieruitslag;
 • Koortslip;
 • Gordelroos;
 • Wratten;
 • Huidzweren;
 • Wondjes;
 • Huidinfecties.

Q&A

Heeft u nog vragen over dit middel? Hieronder vindt u een aantal veelgestelde vragen, met antwoorden.

Mag ik dit middel gebruiken als zwanger ben?

Bent u zwanger, wilt u zwanger worden of geeft u borstvoeding? Dan mag u dit middel niet gebruiken. Overleg met uw arts over mogelijke alternatieven.

Mag ik alcohol drinken als ik Elocon gebruik?

Ja, alcohol beïnvloedt de werking van Elocon niet. U kunt dus alcohol blijven gebruiken. Overigens kan alcohol drinken wel een trigger zijn die een nieuwe aanval van psoriasis kan veroorzaken. Als dit voor u een trigger is, wordt het drinken van alcohol natuurlijk afgeraden.

Beïnvloedt dit middel de rijvaardigheid?

Nee, Elocon heeft geen invloed op de rijvaardigheid. Heeft u echter last van bijwerkingen die de rijvaardigheid wel kunnen beïnvloeden? Stap dan niet zelf achter het stuur en raadpleeg uw arts.

Kan ik allergisch zijn voor Elocon?

Gebruik dit geneesmiddel niet wanneer u allergisch bent voor een van de bestanddelen van het middel.

Elocon crème bevat de volgende bestanddelen: hexyleenglycol, mometasonfuroaat, gezuiverd water, fosforinezuur, titaniumdioxide, aluminium zetmeel octenylsuccinaat, witte was, gehydrogeneerde sojaboon lecithine, witte zachte paraffine.

Het medicijn Elocon lotion heeft de volgende bestanddelen: mometasonfuroaat, propyleenglycol, isopropylalcohol, hydroxpropylcellulose, fosforinezuur, gezuiverd water, natriumdiwaterstoffosfaatdihydraat.

Elocon zalf bevat de volgende ingrediënten: mometasonfuroaat, gezuiverd water, hexyleenglycol, fosforinezuur, witte was, witte zachte paraffine, propyleenglycolstearaat.

Is Elocon zonder recept verkrijgbaar?

Nee. Voor Elocon is altijd een recept nodig.