Betnovate

48,89

Betnovate, ook wel Betnelan emulsie genoemd, wordt voorgeschreven bij verschillende huidaandoeningen. Een voorbeeld van een huidaandoening is psoriasis.

Online Apotheek

Artikel: Op voorraad - Crème en lotion Categorie:
Beschrijving

Beschrijving

Wat is Betnovate?

Het geneesmiddel Betnelan emulsie wordt gebruikt bij verschillende huidaandoeningen, zoals bij psoriasis. In het Verenigd Koninkrijk is het middel bekend onder de naam Betnovate Lotion. U kunt dit medicijn bestellen via de online apotheek.

Beschrijving

Betnelan emulsie is een zogenaamde corticosteroïde, oftewel bijnierschorshormoon. Dit hormoon kan klachten verminderen die ontstaan door huidaandoeningen. Om dit effect te kunnen bereiken, moet de zalf een of twee keer per dag op de aangedane huid worden aangebracht. Ontstekingsklachten en roodheid kunnen hierdoor snel verminderen. Betnelan emulsie wordt gemaakt door medicijnfabrikant GloaxSmithKline.

Psoriasis

Symptomen van psoriasis

Ongeveer 2 procent van de mensen heeft last van de chronische huidaandoening psoriasis. Bij deze aandoening is er sprake van een rode huid, soms bedekt met zilverkleurige schubben. Af en toe nemen de symptomen af, terwijl op andere momenten de ernst weer toeneemt. In de meeste gevallen is de aandoening vooral zichtbaar op ellebogen, onderrug, knieën en hoofdhuid. De symptomen kunnen erger worden door bepaalde prikkels, die van persoon tot persoon kunnen verschillen. Denk bijvoorbeeld aan stress, overmatig alcoholgebruik, roken, hormonale veranderingen of het gebruik van bepaalde medicatie.

Oorzaak van psoriasis

Momenteel is nog veel onduidelijk over de oorzaak van psoriasis. Waarschijnlijk heeft het te maken met een immuunreactie die vrijkomt als iemand wordt blootgesteld aan bepaalde prikkels. Deze prikkels hoeven echter niet gevaarlijk te zijn voor het lichaam. In dat geval is de immuunreactie dus overbodig. Door de respons gaan bepaalde huidcellen veel sneller delen. Hierdoor ontstaat een ontstekingsreactie. Het gevolg zijn roodheid, irritatie en schubben.

Corticosteroïden ter verlichting van symptomen

Kunnen de prikkels niet vermeden worden en is er al sprake van symptomen? Dan kan het smeren van corticosteroïden verlichting bieden. Een corticosteroïd is een synthetische versie van het bijnierschorshormoon en is in staat om ontstekingsreacties te onderdrukken. In Betnelan emulsie zit het corticosteroïde betamethasonvaleraat, waarmee de symptomen van psoriasis verlicht kunnen worden. Het middel kunt u eenvoudig online aanvragen door eerst een korte medische vragenlijst in te vullen. Op basis van de beantwoording van deze vragen, kan een arts of apotheker beoordelen of deze medicatie voor u geschikt is. Na goedkeuring krijgt u het middel binnen 24 uur thuisgestuurd.

Gebruiksaanwijzing

Voordat u medicatie gaat gebruiken, is het altijd van groot belang dat u eerst de bijsluiter goed doorleest. Heeft de art u daarnaast specifieke aanwijzingen gegeven over het gebruik? Neem deze dan ook altijd in acht. Zo weet u zeker dat het medicijn op de juiste wijze wordt gebruikt, en verkleint u het risico op mogelijke bijwerkingen.

De algemene richtlijnen voor Betnelan emulsie zijn de volgende:

 • Breng het middel een of twee keer per dag aan op de aangedane huid;
 • Was uw handen goed voor gebruik;
 • Doe een kleine hoeveelheid uit de tube op de huid en smeer het voorzichtig in;
 • In sommige gevallen zal de arts u adviseren om een luchtdicht verband over de aangebrachte emulsie te doen. Dit is bijvoorbeeld zo in het geval van symptomen op ellebogen of knieën;
 • Overschrijd de voorgeschreven dosering niet;
 • Bent u een keer vergeten de emulsie te gebruiken? Breng deze dan aan zo gauw u eraan denkt. Alleen wanneer het dan al bijna tijd is voor de volgende behandeling kunt u de vergeten dosering beter overslaan.

In de bijsluiter vindt u een volledig overzicht van de richtlijnen voor gebruik. Heeft u na het lezen van de gebruiksaanwijzing nog vragen? Stel deze dan aan arts of apotheker.

Betnovate bijsluiter

Bijwerkingen Betnovate

Het is mogelijk dat u bij gebruik van dit product last krijgt van bijwerkingen. Heeft u een allergische reactie, worden de symptomen erger, over is er sprake van puistvorming? Neem dan direct contact op met een arts.

Dit middel kan de volgende bijwerkingen geven:

 • Vaak (bij 1 op de 10 mensen of minder): pijn, irritatie, jeuk of een branderig gevoel op de plek van aanbrengen;
 • Zeer zelden (bij 1 op de 10.000 mensen of minder): uitslag, jeukende bultjes of rode huid, het dunner worden van de huid, striae, droge huid, bloedvaten onder het huidoppervlak die zichtbaar worden, vermindering of toename van haargroei of haaruitval, kleurveranderingen in de huid, vertraagde groei bij kinderen, het zwakker of dunner worden van de botten, glaucoom, een verhoogd suikergehalte in het bloed of een hoge bloeddruk.

Houd er rekening mee dat bovenstaand overzicht niet volledig is. De volledige lijst van bijwerkingen kunt u terugvinden in de bijsluiter.

Is Betnovate zonder recept verkrijgbaar?

Nee. Voor Betnovate lotion en crème is altijd een recept nodig.

Q&A

Een aantal veelgestelde vragen.

Beïnvloed dit middel de rijvaardigheid?

De verwachting is dat middel geen invloed heeft op uw rijvaardigheid. Ervaart u echter bijwerkingen die de rijvaardigheid wel kunnen beïnvloeden? Neem dan niet zelf plaats achter het stuur en raadpleeg een arts.

Mag ik alcohol drinken als ik deze medicatie gebruik?

U kunt alcohol blijven drinken wanneer u dit medicijn gebruikt. Houd er wel rekening mee dat overmatig alcoholgebruik de symptomen van psoriasis kan verergeren. In dat geval zal de medicatie ook minder effectief worden.

Mag ik dit medicijn gebruiken tijdens de zwangerschap?

Bent u zwanger, wilt u zwanger worden of geeft u borstvoeding? Raadpleeg dan eerst een arts voordat u dit middel gebruikt. Mogelijk zijn er betere alternatieven.

Kan ik allergisch zijn voor dit middel?

Het wordt afgeraden om Betnelan emulsie te gebruiken wanneer u allergisch bent voor een van de volgende bestanddelen:

 • citroenzuur;
 • betamethasonvaleraat;
 • methylhydroxybenzoaat;
 • cetostearylalcohol;
 • vloeibare paraffine;
 • xanthaangom;
 • isopropylalcohol;
 • macrogolcetostearylether;
 • glycerol;
 • natriumcitraat;
 • gezuiverd water.

Bent u allergisch voor één van deze ingrediënten? Raadpleeg dan uw arts.

Is dit juiste medicatie voor mij?

Wilt u weten of dit middel geschikt voor u is? Dan is het aan te raden om de korte medische vragenlijst in te vullen. Op basis van uw antwoorden kan een gekwalificeerd arts vervolgens beoordelen of dit het juiste middel voor u is. In dat geval zal hij of zij een recept voor u uitschrijven. Vervolgens krijgt u de medicatie binnen 24 uur bij u thuisbezorgd.