Androcur

66,50

Het middel Androcur wordt ingezet om de werking van androgenen (mannelijke hormonen) te remmen. Er zijn verschillende situaties waarin dit wenselijk kan zijn.

Online Apotheek

Artikel: Androcur 50 hormoon cyproteronacetaat Categorie:
Beschrijving

Beschrijving

Werking van Androcur

De werkzame stof in dit geneesmiddel is cyproteronacetaat. Dit is een hormoon dat een antiandrogene werking heeft. Dit betekent dat het de werking van mannelijke hormonen (androgenen remt. Zowel mannen als vrouwen maken androgenen aan, maar bij vrouwen gebeurt dit minder dan bij mannen. De hormonen hebben in het hele lichaam invloed. Zo zorgen ze voor beharing en talgklieren, en beïnvloeden ze de zaadvorming. Als een vrouw te veel van deze hormonen heeft kan ze bijvoorbeeld last hebben van overbeharing. Daarnaast zorgen de stoffen ervoor dat de talgklieren gestimuleerd worden, met een vette huid of puistjes tot gevolg. Het gebruik van Androcu kan dergelijke klachten verminderen.

Gebruiksaanwijzing van Androcur

Dit middel mag alleen gebruikt worden als u regelmatig gecontroleerd wordt door de arts. Het is dan ook alleen op recept verkrijgbaar. Hoeveel u van Androcur dient te gebruiken hangt onder meer af van de aandoening waarvoor het wordt voorgeschreven. Wel moeten de tabletten in alle gevallen na de maaltijd ingenomen worden, met wat water. Verder geldt:

  • Als u als vrouw Androcur gebruikt, is het van belang dat u niet zwanger raakt. Als u nog geen anticonceptiepil gebruikt, zal de arts deze daarom ook voorschrijven. Doe voordat u start met de medicatie een zwangerschapstest;
  • Bij mannen kan het geneesmiddel onder meer ingezet worden ter vermindering van hyperseksualiteit. In dat geval is de voorgeschreven dosering twee keer per dag 1 tablet.

In de bijsluiter vindt u een volledige gebruiksaanwijzing. Heeft u nog vragen over het gebruik? Informeer dan bij uw arts of apotheker.

Bijwerkingen Androcur

Wanneer u medicatie gebruikt kunt u last krijgen van bijwerkingen. Ook bij het gebruik van Androcur kan dit voorkomen. Het is aan te raden om voor het eerste gebruik de bijsluiter goed door te lezen, zodat u weet welke bijwerkingen u eventueel kunt verwachten. Stop direct met dit middel als u symptomen heeft van een ernstige allergische reactie, zoals huiduitslag of ademhalingsproblemen, en schakel direct een arts in.