Dianette

65,85

Diane-35, ook wel Dianette genaamd, is een combinatiepil. Deze hormonale medicatie wordt ook soms voorgeschreven bij acne en overmatige haargroei bij vrouwen.

Online apotheek

Artikel: Op voorraad - Dianette combinatiepil Categorie:
Beschrijving

Beschrijving

Wat is Dianette?

Dianette (Diane-35) is een anticonceptiepil die bedoeld is om zwangerschap te voorkomen. Dit medicijn werd in de eerste plaats wordt gebruikt voor de behandeling van huidaandoeningen, zoals acne en overmatige haargroei bij vrouwen in de reproductieve leeftijd. Doorgaans wordt deze vorm van anticonceptie gebruikt als andere middelen niet werken.

Hoe werkt Dianette?

Dianette bevat twee soorten vrouwelijke hormonen, een oestrogeen en een anti-androgeen. Terwijl de oestrogeen voorkomt dat er een eitje vrijkomt uit uw eierstokken, stopt het anti-androgeen de hormonen die de haargroei en de vetklieren in uw huid stimuleren.

Wat zijn de voordelen van het nemen van Dianette?

Het gebruik van Dianette biedt niet alleen bescherming tegen ongewenste zwangerschappen, maar wordt vooral gebruikt voor de behandeling van huidproblemen. Problemen met de huid, zoals acne en overmatige haargroei, kunnen gevoelig zijn voor vrouwen en de behandeling ervan geeft hen meer vertrouwen.

Als u te veel androgeen produceert, of als u gevoelig bent voor het effect, kunnen de vetklieren te veel talg produceren. Dit kan de vetklieren blokkeren, die geïnfecteerd en ontstoken kunnen raken, waardoor acneplekken kunnen ontstaan. Dianette stopt de androgenen die uw huid aantasten en vermindert de hoeveelheid geproduceerde androgenen, wat leidt tot een helderdere huid.

Hoe gebruik ik Dianette?

Dianette is een medicijn dat alleen op recept verkrijgbaar is. Volg altijd het advies van uw arts op en lees de bijsluiter van het medicatiepakket. Neem de tabletten oraal in door ze in hun geheel in te slikken met wat water.

Bij het starten van Dianette moet u de eerste tablet op de eerste dag van uw volgende menstruatie innemen om er zeker van te zijn dat u bescherming heeft tegen de eerste pil.

Als u wenst te beginnen met het innemen van Dianette, maar al een andere pil gebruikt, dan moet u uw Dianette beginnen op de dag nadat u uw laatste pakje van de vorige pil heeft ingenomen.

Prijs Dianette in Nederland

 • 2 mg/35 µg – € 65,85.

Klik hier om Dianette online te kopen

Diantte en zwangerschap

Voor vrouwen die net een baby hebben gekregen en Dianette willen starten, moet dit 21 dagen na de bevalling zijn (mits u volledig mobiel bent). De eerste 7 dagen hebt u echter extra anticonceptie (zoals condooms) nodig om u goed te beschermen tegen zwangerschap. Als u een miskraam of abortus hebt gehad, raadpleeg dan u arts over het gebruik van Dianette.

De pakjes zijn duidelijk gemerkt met dagen van de week en pijlen om de gebruiker te wijzen op de gebruiksrichting. U selecteert uw eerste pil op basis van de dag van de week die u begint (als u bijvoorbeeld op een woensdag begint, neem dan de tablet op de eerste rij met de aanduiding woensdag). Volg de richting van de pijlen en neem één tablet per dag tot u de verpakking af hebt.

Zodra u de 21 tabletten in de verpakking heeft gehad, moet u 7 dagen pauze nemen zonder pillen. Gedurende deze tijd bent u nog steeds beschermd tegen zwangerschap, mits u de pillen op de juiste wijze inneemt. Na de 7 dagen pauze moet u op de juiste dag beginnen met de volgende verpakking. Tijdens de pauze moet u een vaginale bloeding hebben, zoals een menstruatie, en zelfs als deze niet is gestopt tegen de tijd dat u met de volgende Dianette strip moet beginnen, moet u deze nog steeds op de geplande dag beginnen.

Dianette dosering

Dianette (Diane-35) tabletten bevatten 2 mg cyproteronacetaat en 35 microgram ethinylestradiol. Gebruik de tabletten één per dag in rond dezelfde tijd voor een duur van 21 dagen. Daarna heeft u 7 dagonderbreking. Dit houdt in dat elke verpakking voor 4 weken is.

Het missen van pillen of het beginnen van een strook kan een efficiënte pil minder efficiënt maken. Als u één pil mist, neem hem dan gewoon in wanneer u het zich herinnert. Als u meer dan één mist of een pak meer dan één dag te laat begint dan kan het betekenen dat u niet beschermd bent tegen zwangerschap. Gebruik dan dus altijd een condoom.

Bent u ziek of heeft u zeer ernstige diarree hebt, kan het zijn dat uw lichaam niet de gebruikelijke dosis hormonen uit die pil krijgt. Als u binnen 2 uur na inname van Dianette ziek bent geweest, neem dan gewoon een pil uit een reserve strip. Blijf pillen gewoon innemen als u dat kunt en u hoeft geen extra anticonceptie te gebruiken.

Als u een menstruatie wilt uitstellen, maak dan de strip met pillen af die u inneemt. Begin de volgende strip de volgende dag zonder de gebruikelijke 7 dagen pauze en ga dan verder zoals gewoonlijk.

Ernstige acne

Androgenen stimuleren de huidgroei, inclusief de groei van de talgklieren die een vette stof produceren die talg wordt genoemd. Talg wordt gebruikt om de huid af te dichten en te smeren, maar als er teveel talg wordt geproduceerd, kunnen de talgklieren geblokkeerd en geïnfecteerd raken, wat leidt tot acne.

Anticonceptie

Dianette bevat ook ethinylestradiol, een vorm van oestrogeen, terwijl cyproteron functioneert als een vorm van progesteron. Dit betekent dat Dianette ook als gecombineerde anticonceptiepil werkt. Zoals met de meeste andere gecombineerde pillen, moet Dianette elke dag op hetzelfde moment gedurende 3 weken worden ingenomen. Op dit punt hebt u een week pauze, gedurende die tijd hebt u een maandelijkse bloeding (vergelijkbaar met uw normale menstruatie).

Als u Dianette op deze manier inneemt, biedt het meer dan 99% bescherming tegen zwangerschap.

Wat zijn de bijwerkingen en risico’s van Dianette?

 • Misselijkheid en braken;
 • Buikpijn;
 • Hoofdpijn;
 • Tederheid van de borsten;
 • Verhoogde bloeddruk;
 • Gewichtsveranderingen;
 • Waterretentie;
 • Vaginale spruw;
 • Veranderingen in uw menstruatiecyclus (lichtere menstruatieperiodes of doorbraakbloedingen);
 • Depressie;
 • Verminderde seksuele drift;
 • Veranderingen in uw huid;
 • Verstoorde leverwerking;
 • Galstenen.

Dianette bijsluiter