Toont alle 19 resultaten

Show sidebar

Wat is hoge bloeddruk?

Bij een te hoge bloeddruk gaat het hart sneller moet werken om het bloed door het lichaam te pompen. Dit kan schade veroorzaken aan bloedvaten, organen en zelfs het hart.

Het probleem met een hoge bloeddruk is dat het meestal geen symptomen heeft. Als u wel klachten heeft, zijn een paar waarschuwingssignalen waar u op moet letten duizeligheid, rinkelen in de oren, kortademigheid en soms neusbloedingen. Als u één van deze waarschuwingssignalen opmerkt, is het belangrijk om uw bloeddruk zo snel mogelijk te laten controleren.

Wanneer u uw bloeddruk laat controleren, zal de meting twee getallen opleveren:

  • De eerste is de systolische druk (de druk van het bloed dat in circulatie wordt gepompt);
  • de tweede is de diastolische druk (de druk van de slagaders wanneer het hart ontspannen en gevuld is met bloed).

Een gezonde bloeddruk zou een systolische waarde lager dan 120 en een diastolische waarde lager dan 80 zijn. Als het eerste getal tussen 120-139 en het tweede getal tussen 80-89 ligt, dan valt u in de categorie die bekend staat als ‘prehypertensie’. U wordt nog niet beschouwd als iemand met een hoge bloeddruk, maar u loopt wel een hoog risico.

De medische classificatie van hypertensie begint wanneer uw systolische nummer 140 bereikt en uw diastolische nummer 90. Dit gaat naar ‘fase 2’ wanneer het eerste nummer 160 of hoger is, en het tweede nummer 100 of hoger. Dit betekent dat uw bloeddruk hoog is.

Wat veroorzaakt hoge bloeddruk?

Hoge bloeddruk kan worden geïdentificeerd als een van de twee typen: primair en secundair. De oorzaak van primaire hypertensie is niet te achterhalen, terwijl secundaire hypertensie wordt veroorzaakt door andere gezondheidsaandoeningen, medicijnen of levensstijl. Het kan ook worden veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik, roken en stress. Als er een familiegeschiedenis van hoge bloeddruk is, dan kan dit u er vatbaarder voor maken. U loopt dan meer risico als u ouder wordt (ouder dan 60 jaar).

Hoe kan ik hoge bloeddruk behandelen?

Zelfs als uw bloeddruk slechts een beetje boven de normale hoeveelheid ligt, dan is de eerste stap om enkele veranderingen in uw levensstijl aan te brengen. Dit omvat het:

  • eten van meer fruit, groenten en magere zuivelproducten;
  • verminderen van verzadigd vet en transvetten, het verminderen van uw inname van zout en suiker;
  • verhogen van de hoeveelheid vis, noten en volle granen die u eet.

Als u geen verschil opmerkt na het volgen van een gezondere levensstijl, dan heeft u de hulp van voorgeschreven medicijnen nodig om uw aandoening onder controle te krijgen. Er zijn een aantal verschillende categorieën.

Ten eerste zijn er diuretica (bekend als watertabletten) die de hoeveelheid water en het vasthouden van water in het lichaam verminderen. Vervolgens zijn er bètablokkers, die u pols vertragen door het effect van adrenaline op het lichaam te verminderen. Daarnaast zijn er calciumkanaalblokkers, die de bloedvaten ontspannen en verbreden door de spieren aan te tasten. Er zijn ook ACE-remmers die de productie van een bloedvat-slijtagehormoon verlagen en helpen deze te verbreden.