Lisinopril/Hydrochloorthiazide

50,15

Lisinopril kan voorgeschreven worden bij de behandeling van hoge bloeddruk. Verkrijgbaar in 10mg/12.5mg en 20mg/12.5mg.

Online Apotheek

Artikel: Op voorraad - Lisinopril/Hydrochlorothiazide Categorie:
Beschrijving

Beschrijving

Wat is Lisinopril/Hydrochloorthiazide?

Wanneer u last heeft van een hoge bloeddruk, kan de arts het geneesmiddel Lisinopril Hydrochloorthiazide (of kortweg Lisinopril/HCTZ) voorschrijven. Het is een generieke versie van Zestoric. U kunt Lisinopril/HCTZ veilig online bestellen. In de online apotheek kunt u een medische vragenlijst invullen. Op basis van uw informatie kan een gekwalificeerd arts beoordelen of dit middel voor u juist is. Is dit het geval? Dan schrijft de arts een recept uit en kunt u direct een bestelling plaatsen. Doorgaans heeft u de medicatie dan de eerstvolgende werkdag in huis.

Beschrijving

Lisinopril/Hydrochloothiazide (oftewel Lisinopril/HCTZ) wordt gemaakt door farmaceutisch bedrijf Teva en ingezet tegen een hoge bloeddruk. Net als de merkmedicatie Zestoric bevat Lisinopril/HCTZ als actieve ingrediënten een ACE-remmer en een diuretische component. Het geneesmiddel wordt voorgeschreven wanneer het gebruik van medicatie met slecht één actief component niet effectief genoeg blijkt.

Kenmerken hoge bloeddruk

Eén op de vier Nederlanders heeft een hoge bloeddruk. Het is zelfs mogelijk dat maar liefst één op de drie er last van heeft. De symptomen van hypertensie worden namelijk nogal eens verward met andere aandoeningen. Klachten die kunnen ontstaan door een hoge bloeddruk zijn bloedneuzen, hoofdpijn en sneller vermoeid zijn. De symptomen zijn vaak vaag, waardoor ze laat worden opgemerkt. Op termijn kan hoge bloeddruk echter tot permanente schade leiden aan de aderen en aandoeningen zoals hart- en vaatziekten veroorzaken.

Oorzaken hypertensie

Hoge bloeddruk kan verschillende oorzaken hebben. Vooral mensen die ouder zijn dan 65 jaar kunnen er mee te maken krijgen. Ook kan erfelijkheid een rol spelen. Daarnaast zijn er oorzaken waar u ook zelf invloed op heeft. Veel alcohol, zout of cafeïne gebruiken kan een oorzaak zijn. Ook onvoldoende beweging en overgewicht kunnen klachten opleveren. Om die reden is het eerste advies bij een hoge bloeddruk om de levensstijl aan te passen. Helpt dit niet voldoende? Dan kan de arts besluiten om medicatie voor te schrijven, zoals Lisinopril Hydrochloorthiazide.

Werking van dit geneesmiddel

Lisinopril Hydrochloorthiazide bevat twee actieve bestanddelen. Het middel bevat een ACE-remmer, die ervoor zorgt dat de productie van het enzym angiontensine II geremd wordt. Dit enzym verstoord de werking van het hormoon angiotensine, het hormoon dat helpt bij de regulatie van de bloeddruk. De ACE-remmer zorgt ervoor dat het enzym minder invloed heeft, waardoor de bloeddruk lager wordt. Het twee bestanddeel is hydrochloorthiazide. Deze stof verhoogt de hoeveelheid zou die de nieren uit het lichaam verwijderen. Hierdoor wordt het te veel aan zout uitgeplast en verdwijnt het uit uw lichaam. Ook hierdoor wordt de bloeddruk verlaagd.

Gebruiksaanwijzing

Gaat u deze medicatie gebruiken? Lees dan voor het eerste gebruik de bijsluiter goed door. Het medicijn is namelijk het meest effectief wanneer u het op de juiste wijze gebruikt. Daarnaast verkleint dit de kans op bijwerkingen.

Over het algemeen geldt voor deze medicatie de volgende gebruiksaanwijzing:

  • Volg de aanwijzingen van uw arts;
  • Doorgaans is de dosering 1 tablet per dag. Hierbij kijkt de arts naar uw reactie op de medicatie;
  • De maximale dagelijkse dosis is eenmaal 40mg/25mg;
  • Wanneer u deze medicatie gebruikt, is het belangrijk dat uw bloeddruk regelmatig gecheckt wordt;
  • Slik de tabletten heel door, met wat water;
  • Gebruik nooit meer dan de voorgeschreven dosering;
  • Bent u een tablet vergeten? Slik deze dan alsnog zo gauw u zich dit herinnert. Is het al bijna tijd voor de volgende tablet? Sla de vergeten dosis dan over en ga verder volgens uw vaste schema.

Bovenstaande aanwijzingen zijn slechts een richtlijn. In de bijsluiter kunt u een volledige gebruiksaanwijzing en meer informatie terugvinden. Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen? Stel deze dan aan uw apotheker of arts.

Bijwerkingen

Dit geneesmiddel kan, net als andere medicatie, bijwerkingen hebben. Lees daarom voor gebruik eerst de bijsluiter, zodat u weet welke bijwerkingen er kunnen ontstaan en indien nodig direct actie kunt ondernemen. Schakel in ieder geval direct medische hulp in wanneer u symptomen heeft van een allergische reactie (zoals netelroos, zwelling van lippen of keel), pancreatitis, een hartaanval of een beroert. Ook bij een aanhoudende droge hoest, spierpijn of spierkramp, een verhoogde hartslag of een laag gehalte witte bloedcellen in uw lichaam is actie geboden.

Verder kunnen de volgende bijwerking voorkomen:

  • Regelmatig voorkomend (bij 1 of minder dan 1 op de 10 mensen): vermoeidheid, hoofdpijn, lethargie, braken, misselijkheid, diarree, nierproblemen;
  • Minder vaak voorkomend (bij 1 of minder dan 1 op de 100 mensen): vertigo, verzwakt gevoel, droge mond, veranderde smaaksensatie, spijsverteringsproblemen, uitslag, buikpijn, jeuk, pijn op de borst, hartkloppingen, koud gevoel in tenen of vingers, spierspasmen, impotentie, slaapproblemen, stemmingswisselingen;
  • Zelden voorkomend (bij 1 of minder dan 1 op de 1000 mensen): koorts, spier- en gewrichtspijn, ontsteking van de bloedvaten, gevoeligheid voor licht, onverklaarde bloedingen, zere keel, blauwe plekken, mond- of keelzweren, bloedarmoede, vergrote borsten bij mannen, psoriasis, verwardheid, nierfalen, haarverlies;
  • Zeer zelden voorkomend (bij 1 of minder dan 1 op de 10.000 mensen): gezwollen lymfeknopen, een verhoogde reactie van het immuunsysteem, sinusitis, ademhalingsmoeilijkheden, plasproblemen, ontsteking aan de longen, huidproblemen, flinke dalingen van de bloedsuikerspiegel.

Bovenstaande is geen volledige opsomming. Kijk in de bijsluiter voor een volledig overzicht en meer informatie.

Bij andere medicatie

Zorg ervoor dat uw arts weet welke medicatie u verder gebruikt. Lisinopril/HCTZ kan namelijk een wisselwerking veroorzaken met onder meer:

  • Diuretica (zoals furosemide, amiloride en torsemide);
  • Non-steroïde anti-ontstekingsmedicatie (bijvoorbeeld ibuprofen);
  • Goudpreparaten;
  • Sympathicomimetica (zoals adrenaline en ephedrine);
  • Diabetesmedicatie, zoals allopurinol, ciclosporine en lovastatine;
  • Immuunsysteemonderdrukkers, zoals amphotericine B;
  • Andere bloeddrukverlagende medicatie;
  • Tricyclische antidepressiva;
  • Antipsychotica (zoals chloorpromazine);
  • Corticosteroïden;
  • Lithium.

Bijsluiter Lisinopril/Hydrochloorthiazide

Bij andere aandoeningen

Het is belangrijk dat uw arts welke aandoeningen u verder heeft of heeft gehad. In sommige gevallen is deze medicatie dan namelijk niet geschikt. Gebruik het middel in ieder geval niet wanneer u last heeft (gehad) van ernstige nier- of leverklachten, allergisch bent voor ACE-remmers of sulfonamiden, of wanneer u diabetes heeft en daarvoor aliskiren gebruikt. Meld het uw arts ook wanneer u van Afrikaanse of Caribische afkomst bent, omdat de dosering dan mogelijk aangepast moet worden. En ook wanneer u last heeft van diarree, een aandoening aan de hartkleppen, een vergroot hart, diabetes, jicht of bronchiale astma is dit middel mogelijk niet geschikt.

Q&A

Een paar veelgestelde vragen.

Mag ik dit middel gebruiken als ik zwanger ben?

Gebruik deze medicatie niet als u zwanger bent of borstvoeding geeft. Overleg met uw arts over mogelijke alternatieven.

Mag ik alcohol drinken als ik deze medicatie gebruik?

Het gebruik van alcohol kan de kans op bijwerkingen vergroten, daarom wordt het gebruik van alcohol afgeraden.

Kan ik allergisch zijn voor deze medicatie?

Gebruik dit middel niet als u allergisch bent voor:

  • Lisinopril;
  • Hydrochloorthiazide;
  • Maïszetmeel;
  • Voorverstijfseld zetmeel;
  • Mannitol;
  • Magnesiumstearaat.