Orlistat

107,19

Orlistat is ontwikkeld als gewichtsverliesmedicatie. Dit medicijn staat ook wel bekend als de generieke versie van Xenical. Driemaal daags 1 tablet en bij een maaltijd innemen.

Online apotheek

Artikel: Op voorraad - 120 mg Categorie:
Beschrijving

Beschrijving

Wat is Orlistat?

Orlistat is een geneesmiddel dat u kan helpen om gewicht te verliezen als u overgewicht of obesitas heeft. Orlistat werkt door het blokkeren van chemicaliën (enzymen) in uw darmen die vet verteren. Bijna een derde van het vet dat u eet wordt geblokkeerd door Orlistat. Het onverteerde vet wordt niet geabsorbeerd in uw lichaam en wordt met uw ontlasting (ontlasting) uitgescheiden. De normale dosis is één capsule – 120 mg, driemaal per dag bij elke maaltijd. U hoeft er echter geen te nemen als er geen vet in de maaltijd zit of als u een maaltijd mist.

Werkt Orlistat?

Studies hebben aangetoond dat, Orlistat, plus een gewichtsverminderend dieet en lichaamsbeweging, meer gewichtsverlies veroorzaakt dan een gewichtsverminderend dieet en lichaamsbeweging alleen. Sommige mensen verliezen 10% of meer van hun lichaamsgewicht binnen zes maanden met behulp van Orlistat. Bij anderen is het minder effectief.

Een van de redenen waarom Orlistat misschien niet werkt, is dat u denkt dat u uw gewichtsverminderende dieet kunt versoepelen. Dit is niet waar, want Orlistat doet niet alles. Om af te vallen moet u nog steeds minder eten en regelmatig sporten. Onthoud, Orlistat voorkomt dat slechts een deel van het vet dat u eet wordt geabsorbeerd (iets minder dan een derde). Maar als u zich niet aan een gezond, gewichtsverminderend dieet houdt, dan zal het extra vet dat u eet het effect van de Orlistat gemakkelijk tenietdoen.

Wanneer wordt Orlistat voorgeschreven?

Orlistat wordt niet bij iedereen gebruikt die wil afvallen. Het wordt alleen aanbevolen bij mensen boven een bepaalde body mass index (BMI). Voor een arts om Orlistat voor te schrijven, moet hij er ook zeker van zijn dat u eerst geprobeerd heeft uw dieet te veranderen en uw lichamelijke activiteit te verhogen. Bereken direct uw BMI.

Van artsen wordt verwacht dat zij de volgende richtlijnen gebruiken bij het voorschrijven van Orlistat:

Uw BMI:

 • Moet 30 of hoger zijn; of
 • Moet 28 of of hoger zijn en u heeft een medische aandoening die baat zou hebben bij gewichtsverlies (zoals diabetes of hoge bloeddruk);
 • U moet ten minste 5% van uw gewicht verliezen met drie maanden vanaf het begin van Orlistat; zo niet, dan moet de behandeling worden stopgezet.

Hoe lang duurt het werken met Orlistat?

Als u binnen drie maanden 5% van uw gewicht bent kwijtgeraakt, is er geen beperking op de duur van het voorschrijven van Orlistat. De meeste artsen zullen de behandeling echter regelmatig herzien en zullen beslissen of het nog steeds gepast is om Orlistat te blijven gebruiken. Als u na zes maanden nog steeds gewicht verliest, kan uw arts u adviseren om Orlistat te blijven gebruiken. Dit kan tot 1-2 jaar duren, of langer als u veel gewicht te verliezen heeft.

Houdend aan een verminderd gewicht

Na de behandeling is gestopt, een aantal mensen die met behulp van Orlistat zijn afgevallen, zijn weer aangekomen. Probeer hierop te anticiperen. Als u eenmaal afgevallen bent, heeft u meer kans om uw gewicht laag te houden als u zich aan een gezond dieet houdt, regelmatig beweegt (als u in staat bent) en uzelf één keer per week weegt.

Vet eten

Het wordt aanbevolen dat u uw vetinname vermindert tot 30% van uw totale calorie-inname terwijl u Orlistat neemt. Gemelde bijwerkingen van het eten van te veel vet zijn onder andere: winderigheid, vette spotting op ondergoed, verhoogde urgentie en losse stoelgang.

Tips over hoe u uw vetinname kunt verminderen

 • Verandering van boter of gewone smeersels naar een magere smeerpasta;
 • Kies magere stukken vlees en snijd zichtbaar vet weg. Vermijd kippenvel en kaantjes op varkensvlees;
 • Vermijd toevoeging van vet/olie tijdens het koken – grillen, pocheren, bakken of in de magnetron in plaats daarvan;
 • Kies mager zuivelvoedsel zoals halfvolle of magere melk, yoghurts met weinig calorieën, magere kazen en magere smeerpasta;
 • Kies magere inkooksauzen met minder dan 5 g vet per 100 g saus.

Waar is Orlistat te verkrijgen?

In Nederland is Orlistat beschikbaar op voorschrift van uw arts (120 mg) en is er ook een lage dosis Orlistat (60 mg) verkrijgbaar in de apotheek. Apothekers kunnen het niet zomaar aan iedereen verkopen. Van hen wordt ook verwacht dat zij zich aan de richtlijnen houden, waaronder de volgende:

 • Uw BMI moet 28 of hoger zijn;
 • Uw BMI moet elke keer dat u Orlistat aanvraagt worden gecontroleerd;
 • U moet ouder zijn dan 18 jaar;
 • U mag Orlistat niet langer dan zes maanden over de toonbank nemen;
 • Als u na drie maanden geen gewicht hebt verloren na het innemen van Orlistat, mag u het niet meer innemen;
 • Uw apotheker zal u ook advies geven over een aangepaste voeding – een calorie- en vetarme voeding.

Orlistat bijwerkingen

De belangrijkste bijwerkingen worden veroorzaakt door het vet dat met de ontlasting wordt uitgedeeld. U kunt vette stinkende ontlasting hebben, urgentie om naar het toilet te gaan, vette plekken op uw ondergoed en overmatige wind. Deze bijwerkingen zijn minder waarschijnlijk als u een vetarm dieet eet. Ze hebben de neiging om zich met de tijd te settelen, mogelijk omdat ze u er in dat geval aan herinneren dat u een vetarm dieet zou moeten eten. Andere bijwerkingen zijn zeldzaam.

Let op: het bovenstaande is niet de volledige lijst van bijwerkingen voor mensen die Orlistat gebruiken. Raadpleeg de bij uw geneesmiddel geleverde bijsluiter voor een volledige lijst van mogelijke bijwerkingen en voorzichtigheid.

Bijsluiter Orlistat

Orlistat zonder recept?

Een veelvoorkomende vraag is: kan ik Orlistat bestellen zonder recept? Het antwoord is altijd hetzelfde: nee. Voor dit medicijn is altijd een recept nodig via uw (online) arts.