Astmamedicatie kan ondersteuning bieden bij het onder controle houden van astma. Er is veel medicatie op de markt. Meest voorkomend zijn de luchtwegverwijdende en ontstekingsremmende inhalators, bijvoorbeeld van Serevent, Ventolin, Pulvinal en Flixotide. Naast deze inhalators zijn er echter ook nog andere soorten en methodes die voorgeschreven kunnen worden. Het is handig om hiervan op de hoogte te zijn als u te maken heeft met astmaklachten.
Overzicht
Werking luchtwegverwijders
De luchtwegverwijder is een inhalator die meestal wordt voorgeschreven wanneer u klachten heeft zoals hoesten, kortademigheid, een klemmend gevoel op de borst, kortademigheid of een piepende ademhaling. De luchtwegverwijder vermindert deze klachten, door de luchtwegen snel te ontspannen. Vaak gebruikte stoffen hiervoor zijn terbutaline en salbutamol. Inhalators die werken als luchtwegverwijder zijn vaak te herkennen aan de blauwe kleur. Het is van belang om altijd een inhalator in de buurt te hebben, wanneer u kans loopt op plotseling opkomende astma aanvallen.
Werking ontstekingsremmende inhalators
Gebruikt u de luchtwegverwijder meer dan drie keer per week? Dan is dat een teken dat er extra maatregelen nodig zijn om de klachten onder controle te krijgen. Op de lange termijn kunnen astmaklachten leiden tot permanente schade aan de luchtwegen en dat wilt u natuurlijk voorkomen. Een ontstekingsremmende inhalator kan vaak uitkomst bieden. Deze inhalators zijn meestal bruin van kleur en kunnen meerdere keren per dag gebruikt worden om zo aanvallen van astma te voorkomen. De werkzame stof in deze remmers is corticosteroïde, die ontstekingen aan de bronchiën remt. Het kan even duren voordat u de positieve effecten van deze medicatie merkt. Het is niet ongewoon dat het twee weken duurt voordat de symptomen verminderen.
Werking langwerkende luchtwegverwijders
Langwerkende luchtwegverwijders worden in de meeste gevallen als extra medicatie voorgeschreven, in combinatie met een preventieve luchtwegverwijder voor dagelijks gebruik. Langwerkende luchtwegverwijders kunnen twee verschillende soorten medicatie gebruiken: langwerkende muscarine receptor antagonisten (LAMA) en langwerkende bèta agonisten (LABA). Beide soorten zorgen ervoor dat de spieren rondom de luchtwegen zich ontspannen, zodat er meer lucht richting longen kan stromen.
Zie hier alle medicijnen die worden voorgeschreven worden tegen astma
Werking combinatiemedicijnen bij astma
Er zijn ook inhalators die een combinatie van langwerkende bèta agonisten en van corticosteroïde bevatten. Vaak worden in deze gevallen inhalators zoals Symbicort en Serevent voorgeschreven. Deze helpen om benauwdheid en kortademigheid te verlichten en voorkomen ook ontstekingen op de lange termijn. Heeft u moeite met het onder controle krijgen van uw astma, of reageert u regelmatig op bepaalde astmaprikkels? Dan kan zo’n combinatie inhalator een uitkomst zijn.
Werking non-steroïde inhalators
Er zijn ook luchtwegverwijders die geen steroïden bevatten, maar wel werken op de lange termijn. Voorbeelden hiervan zijn Tilade en Intal. Intal bevat sodium cromoglicaat en Tilade heeft nedocromil sodium als werkzame stof. Beide stoffen zorgen voor het openen van de luchtwegen en het verminderen van de hoeveelheid ontstekingen. Dit type inhalator wordt meestal voorgeschreven wanneer u gevoelig bent voor steroïden.
De juiste inhalator kiezen
Niet alleen op het gebied van astmamedicatie is er keuze. Ook op het gebied van inhalators valt er veel te kiezen. De inhalator is ontwikkeld om de juiste hoeveelheid van de medicatie in de longen te krijgen, zodat het effect maximaal is. Niet iedere inhalator is voor iedereen geschikt. Het is aan te raden om regelmatig een afspraak te maken bij uw huisarts, om te checken of uw inhalatietechniek nog goed is en de astma nog onder controle.
Doserende verstuiver
De doserende verstuiver is beter bekend onder de naam ‘puffer’ of ‘pufje’. Bij ieder gebruik wordt er een vaste hoeveelheid medicatie verstoven. In de inhalator zit een soort gas, die onder druk de medicatie in uw luchtwegen stuift. Het gas treedt in werking wanneer er op een knop op de inhalator gedrukt wordt. Het is bij dit type inhalator belangrijk dat het moment van indrukken van de knop en uw ademhaling goed op elkaar afgestemd zijn. Is dit lastig? Dan kan de huisarts andere medicatie voorschrijven of extra apparatuur voor het verstuiven geven.
Breath-actuated verstuiver (BAI)
Deze verstuiver wordt geactiveerd door uw ademhaling. U ademt in in de inhalator en vervolgens verstuift de inhalator automatisch de medicatie. Dit type verstuiver is er in twee soorten. Bij de ene soort wordt de juiste hoeveelheid medicatie afgegeven bij een normale ademhaling. Bij de andere soort komt u droog poeder vrij wanneer u extra diep ademhaalt. Dit poeder komt vervolgens in de luchtwegen terecht.
Timing apparatuur
Timing apparaten kunt u gebruiken in combinatie met doserende inhalators. Ze maken het makkelijker om de juiste hoeveelheid medicatie te verstuiven. Vindt u het lastig om tegelijk in te ademen en op de knop van de inhalator te drukken? Dan kan timing apparatuur een uitkomst zijn. Het is een apparaatje in de vorm van een kleine, lege container van plastic. Deze koker kunt u vastklikken op de inhalator. Aan de andere kant van de container zit een mondstuk. De medicatie uit de inhalator wordt verzameld in de lege container. Hierdoor kunt u normaal blijven ademhalen, terwijl de medicatie toch goed wordt opgenomen. Deze apparatuur is vooral voor kinderen vaak een uitkomst.
Vernevelaars
Is het nodig om een hoge dosis astmamedicatie toe te dienen, bijvoorbeeld in geval van een astma aanval? Dan kan er een vernevelaar ingezet worden. De medicatie wordt dan verneveld verspreid via een masker op het gezicht. In ziekenhuizen wordt deze methode nog wel toegepast, maar in andere gevallen worden vaak andere methoden gekozen. Normale inhalators met timing apparatuur blijken in de praktijk namelijk net zo effectief te zijn als vernevelaars.