Stoppen met roken

Stoppen met roken (met behulp van Champix of Zyban)

Stoppen met roken (met behulp van Champix of Zyban)Wilt u stoppen met roken? U kunt dan kiezen voor het gebruik van medicatie, om dit proces te vergemakkelijken. Momenteel kunt u daarvoor kiezen uit de middelen Zyban en Champix. Om hieruit te kunnen kiezen is het handig om wat meer over deze soorten medicatie te weten. Belangrijk om in het achterhoofd te houden: deze medicatie dient slechts als ondersteuning, ter aanvulling op bijvoorbeeld een programma om te stoppen met roken.

De werking van Champix

Champix is beschikbaar in de vorm van een tablet. De tabletten bevatten de stof varenicline tartrate en worden gefabriceerd door farmaceutisch bedrijf Pfizer. Champix is sinds 2006 een in de EU goedgekeurd middel ter ondersteuning bij het stoppen met roken. De werkzame stof in de tabletten neemt de plaats in van nicotine in de hersenen. In het brein zitten acetylcholine receptoren. Door deze receptoren te prikkelen, ontstaan een aangenaam gevoel. Nicotine is zo’n stof die deze receptoren prikkelt. De stoffen uit Champix bezetten de receptoren, waardoor die prikkeling minder snel plaatsvindt. Roken wordt hierdoor minder aangenaam. Bereikt de nicotine toch een receptor? Dan zorgt Champix ervoor dat dit minder effectief gebeurt, wat ook drukt op het aangename geluksgevoel dat roken normaal gesproken geeft. Hierdoor wordt roken dus minder aantrekkelijk en zal stoppen met roken makkelijker worden.

Starten met Champix

Om te beginnen met deze medicatie, start u met het Champix starter pakket. In dit pakket zitten tabletten met twee verschillende doseringen, voor de eerste twee weken van de kuur. U hoeft nog niet volledig gestopt te zijn met roken om het middel te gaan gebruiken. Wel is het aan te raden om een stopdatum vast te stellen in de tweede week van het gebruik van dit middel. Op deze manier zal u de meeste ondersteuning van de medicatie ervaren. Na de eerste twee weken kunt u overstappen op het Champix onderhoudspakket. In zo’n pakket zitten tabletten met een lagere dosering. Heeft u veel last van bijwerkingen? Dan kunt u deze dosering zelfs nog verlagen. Uiteindelijk neemt de kuur zo’n 12 weken in beslag. Na afloop van de kuur is het advies om de periode te evalueren met uw huisarts. Gaat het stoppen met roken u goed af? Dan zal het advies zijn om de dosering langzaam af te bouwen.

Zie hier alle medicijnen om te stoppen met roken

De werking van Zyban

In Zyban zit een andere werkzame stof dan in Champix. In de tabletten van Zyban, gefabriceerd door GlaxoSmithKline, zit de werkzame stof bupropion hydrochloride. Deze stof heeft eigenschappen die ook te vinden zijn in antidepressiva. Zyban werd in eerste instantie dan ook ontwikkeld als middel tegen depressie, maar sinds 1997 is het in lagere dosering goedgekeurd als middel bij het stoppen met roken. De medicatie werkt in op de chemische neurotransmitters in het brein. De neurotransmitter dopamine is bijvoorbeeld verbonden met het gebied in het brein dat beloning registreert. Veel verslavende middelen, waaronder nicotine, zorgen ervoor dat de hoeveelheid dopamine toeneemt. U ervaart hierdoor een plezierig gevoel. Dit gevoel zorg ervoor dat u steeds weer een nieuwe sigaret opsteekt.

Reactie neurotransmitters

Roken heeft niet alleen effect op de neurotransmitter dopamine. Ook op andere neurotransmitters, waaronder noradrenaline en serotonine, heeft het effect. Al deze stoffen zorgen voor een goed gevoel. Het gevolg is dat, wanneer u geen sigaret meer opsteekt, u dat geluksgevoel minder ervaart. Dat maakt het stoppen met roken zo lastig. De werkzame stof bupropion uit Zyban lijkt bij te dragen aan een verminderde opname van noradrenaline en dopamine in het brein. Op deze manier raken uw hersenen makkelijker gewend aan het normale niveau van deze stoffen. Zo heeft u geen nicotine meer nodig een plezierig gevoel op te wekken.

Starten met Zyban

U start met Zyban door eerst zes dagen lang dagelijks een tablet met lage dosering in te nemen. Vanaf dag zeven slikt u dagelijks twee tabletten. Daarnaast is het van belang dat u in de tweede week de stopdatum van het roken plant. De duur van de kuur is minimaal zeven tot negen weken. Daarna kan de arts besluiten de dosering langzaam te verlagen.

Welk middel werkt het best?

In de loop der tijd zijn er verschillende onderzoeken gedaan naar de werking van Champix en Zyban. Zo bleek uit een studie in 2006 dat 44% van de rokers die Champix gebruikten na 12 weken nog niet weer gerookt hadden. Bij Zyban lag dit percentage op bijna 30%. Hoewel Champix uit deze en andere onderzoeken vaak als best uit de test kwam, wil dat nog niet zeggen dat Champix ook altijd de beste keuze is. De keuze van medicatie hangt namelijk ook af van uzelf en uw persoonlijke omstandigheden. Overweegt u medicatie te gaan gebruiken ter ondersteuning bij het stoppen met roken? Dan is het van belang de situatie eerst met een arts of (online) apotheker te bespreken. Houd er ook rekening mee dat deze medicatie alleen op recept verkrijgbaar is.