Astma

Wat is Pulmicort astma medicijn?

Pulmicort 200 mcgHeeft u astma? De Pulmicort Turbuhaler is een puffer die dan verlichting van de symptomen zou kunnen geven. Deze puffer, gemaakt door farmaceutisch bedrijf AstraZeneca, bevat een coricosteroïde. Die stof vermindert de ontsteking in de luchtwegen. Als u dit geneesmiddel wilt gaan gebruiken kunt u een medische vragenlijst invullen bij de online apotheek. Een gekwalificeerd arts beoordeelt daarna uw aanvraag. Is dit middel voor u geschikt? Dan schrijft de arts een recept uit en kunt u direct een bestelling plaatsen. Doorgaans heeft u de medicatie de eerstvolgende werkdag al in huis.

Beschrijving

Bij astma kan de Pulmicort Turbuhaler puffer gebruikt worden. In deze turbuhaler zit een ontstekingsremmer, die astma-aanvallen kan voorkomen. Deze puffer werkt net zo als de meeste andere puffers. Het enige verschil is dat u wanneer u deze puffer gebruikt tijdens het inhaleren geen knop in hoeft te drukken. Doorgaans merkt u na 2 dagen gebruik al verbetering op.

Symptomen van astma

Astma gaat gepaard met veel overlast gevende symptomen, zoals hoesten, een piepende ademhaling en ademloosheid. Als u een astma-aanval heeft kunnen deze klachten allemaal tegelijk voorkomen, wat ademhalingsproblemen oplevert. De oorzaak van astma is niet helemaal duidelijk. Het lijkt er op dat een te sterke reactie van het eigen immuunsysteem een luchtweginfectie veroorzaakt. Dit gebeurt wanneer het lijf wordt blootgesteld aan bepaalde prikkels. Welke prikkel een trigger voor zo’n aanval is verschilt per persoon. Veel voorkomende prikkels zijn koude lucht, roken, allergene stoffen en stof. Ook tijdens het sporten kunnen symptomen ontstaan. Ten slotte lijkt ook emotionele stress een trigger te kunnen zijn. Door de ontsteking in de luchtwegen zwellen de spierwanden rond de luchtwegen op en worden ze stijf. Daardoor worden de luchtwegen sterk vernauwd en wordt het ademhalen moeilijk. Verder kan er zich slijm vormen, die het ademhalen ook kan bemoeilijken.

Werking Pulmicort

In dit geneesmiddel zit de actieve stof budesonide. Dit is een soort corticosteroïde, die de immuunreactie van het lichaam op de trigger remt. Op die manier wordt de ontstekingsreactie minder sterk en wordt de kans op het krijgen van een astma-aanval kleiner. Daarnaast remt budesonide ook de aanmaak van slijm.

Gebruiksaanwijzing

Gaat u medicatie voor het eerst gebruiken? Dan is het belangrijk om voor het gebruik de bijsluiter goed door te lezen. Hierin vindt u onder meer meer informatie over het gebruik van dit middel. Wanneer u de medicatie op de juiste wijze gebruikt kan de medicatie het maximale effect bereiken. Daarnaast verkleint juist gebruik de kans op het krijgen van bijwerkingen.

Over het algemeen geldt voor Pulmicort Turbuhaler de volgende gebruiksaanwijzing:

 • Gebruik zoals de arts dit voorschrijft;
 • Over het algemeen wordt een dosering voorgeschreven van 1 of 2 pufjes, 1 of 2 keer per dag;
 • Bij ernstige klachten kan de arts uw dagelijkse dosering verhogen;
 • Om de turbuhaler te gebruiken draait u de handgreep heen en weer, totdat u een klik hoort;
 • Draai daarna de witte dop eraf;
 • Adem zo diep mogelijk uit, zonder dat dit ongemakkelijk voelt;
 • Plaats vervolgens de turbuhaler in de mond;
 • Inhaleer door de turbuhaler;
 • Adem daarna langzaam uit;
 • Als u twee pufjes per keer doet, kunt u de hierboven beschreven stappen herhalen;
 • Plaats na gebruik de dop weer op de puffer;
 • Gebruik nooit meer dan de voorgeschreven dosering;
 • Wilt u met deze medicatie stoppen? Doe dit niet zomaar, overleg eerst met uw arts;
 • Bent u een dosering vergeten? Neem dan nooit een dubbele dosis om een vergeten dosering in te halen, maar sla de vergeten dosering over en ga verder volgens schema.

Bovenstaande aanwijzing voor gebruik zijn slechts een richtlijn. Kijk in de bijsluiter voor een volledig overzicht. Heeft u nog vragen over het gebruik? Raadpleeg dan uw arts of uw apotheker.

Bijwerkingen

Medicijnen kunnen bijwerkingen geven en dat geldt ook voor Pulmicort. Omdat bij sommige gevaarlijke bijwerkingen direct medische hulp ingeschakeld moet worden, is het belangrijk om voor het eerste gebruik op die hoogte te zijn van die mogelijke bijwerkingen. Schakel in ieder geval direct medische hulp in wanneer u tekenen herkent van een ernstige allergische reactie, of wanneer uw astmaklachten erger worden na een pufje.

Verder kan dit middel de volgende bijwerkingen hebben:

 • Soms (bij 1 op de 100 mensen of minder): milde keelpijn, spruw, hese stem, hoesten;
 • Zelden (bij 1 op de 1000 mensen of minder): depressie of zich angstig voelen, slaapproblemen, nervositeit, rusteloosheid, blauwe plekken, prikkelbaarheid, verlies van de stem.

Bovenstaande lijst is niet volledig. Kijk in de bijsluiter voor een volledig overzicht van mogelijke bijwerkingen.

Bij andere medicatie

Het is belangrijk dat uw arts weet welke medicatie u verder gebruikt. Medicijnen kunnen namelijk een ongewenste wisselwerking met elkaar hebben. Zo’n wisselwerking met Pulmicort kan onder meer veroorzaakt worden door:

 • Steroïden;
 • Medicatie tegen schimmelinfecties, zoals ketoconazol en itraconazol;
 • Hiv-protease remmers, zoals nelfinavir en ritonavir.

Bij andere aandoeningen

Zorg er ook voor dat uw arts weet welke aandoeningen u verder heeft of heeft gehad. In sommige gevallen is dit middel minder geschikt. Wees in ieder geval extra voorzichtig als u een van de volgende aandoeningen heeft of gehad heeft:

 • Longontsteking;
 • Tuberculose;
 • Leverproblemen;
 • Luchtweginfectie;
 • Verkoudheid;
 • Ademhalingsproblemen.

Q&A

Een aantal veel gestelde vragen over dit middel.

Zijn er alternatieve astma medicijnen dan Pulmicort?

Ja. Voorbeelden zijn Bricanyl, Salbutamol en Ventolin.

Kan dit geneesmiddel mijn rijvaardigheid beïnvloeden?

Nee, dit middel hoort uw rijvaardigheid niet te beïnvloeden. Stap echter niet zelf achter het stuur als u last heeft van ernstige bijwerkingen. Raadpleeg dan uw arts.

Mag ik alcohol drinken als ik dit middel gebruik?

Ja, alcohol beïnvloedt de werking van dit middel niet. U kunt dus alcohol blijven gebruiken.

Kan ik dit middel gebruiken als ik zwanger ben?

Overleg met uw arts over het gebruik van dit middel als u zwanger bent of borstvoeding geeft.

Kan ik allergisch zijn voor Pulmicort?

Pulmicort bevat het bestanddeel budesonide. Bent u allergisch voor deze stof? Gebruik dit geneesmiddel dan niet. Overleg met uw arts over mogelijke alternatieven.