Het is zo’n kwaaltje waar liever niet over gesproken wordt. Toch heeft maar liefst de helft van de bevolking wel eens last van deze vervelende kwaal. Aambeien komen dus vaker voor dan u waarschijnlijk denkt. Gelukkig is het behandelen en het voorkomen van deze kwaal ook vaak niet ingewikkeld.
Overzicht
Wat aambeien eigenlijk zijn
Aambeien kunnen verschillende oorzaken hebben. Vrouwen kunnen er tijdens de zwangerschap last van krijgen, doordat het kindje op de darmen drukt en de darmen daardoor trager werken. Ook bij overgewicht is de kans op het krijgen van deze aandoening groter. Een derde oorzaak is hard persen. Dit gebeurt meestal wanneer de ontlasting hard is en daardoor niet zo makkelijk naar buiten komt. In alle gevallen kan het leiden tot hetzelfde resultaat. Er zitten zwellichaampjes in de overgang van de endeldarm naar de anus. Zwellichaampjes zijn gemaakt van een soort sponsachtig weefsel met bloedvaatjes, die worden overdekt met een laagje darmslijmvlies. De zwellichamen zijn nodig om de sluitspier van de darmuitgang goed af te sluiten. Door het goed af te sluiten wordt voorkomen dat er vocht of gas ontsnapt op ongewenste momenten. Die zwellichaampjes hebben dus een heel nuttige functie. Alleen verloopt het niet altijd zoals dat eigenlijk moet. Door de hierboven genoemde oorzaken kunnen ze te veel opzwellen. Zo ontstaan aambeien, oftewel hemorroïden. Aambeien zijn vergelijkbaar met spataderen, maar in plaats van op de benen bevinden deze zich in de endeldarm.
Zie hier alle medicijnen tegen Aambeien
Alleen binnen of ook buiten
Aambeien kunnen inwendig maar ook uitwendig optreden. Zitten ze alleen in het darmkanaal zelf? Dan is er sprake van inwendige aambeien. Zulke aambeien zijn niet zichtbaar en meestal niet pijnlijk. Ze kunnen echter wel gaan bloeden. Worden de inwendige aambeien nog groter en zakken ze verder uit? Dan kunnen ze uitpuilen en buiten de sluitspier gaan hangen. In dat geval worden de aambeien dus uitwendig en kun je ze zien zitten. U kunt dan een bobbeltje voelen net buiten de anus. In de meeste gevallen zakt een uitwendige aambei vanzelf weer terug naar binnen. Alleen als de aambei heel groot wordt zal deze naar binnen teruggeduwd moeten worden.
De verschillende fases van aambeien
Er is dus een verschil tussen inwendige en uitwendige aambeien. Aambeien zijn echter ook in te delen in de fase waarin de ontwikkeling van de aandoening zit. De volgende fases zijn daarin te onderscheiden:
- Er ontstaat een inwendige aambei die gaat bloeden als er ontlasting langs komt. Kenmerkende symptomen van deze fase zijn pijn en jeuk na, maar ook tijdens het toiletbezoek;
- In deze fase wordt de aambei met de ontlasting mee naar buiten gedrukt en trekt deze zich daarna weer terug in de darm. Kenmerkend zijn een toename van de jeuk en pijn. Er kan ook een branderig gevoel ontstaan bij de ontlasting;
- Inmiddels is de aambei zo opgezwollen, dat deze uit de anus zakt. De aambei gaat nu niet meer vanzelf de darm in. U kunt in deze fase proberen om de aambei zelf terug te duwen, maar dat kan erg pijnlijk zijn. Daarnaast kan het nu erg oncomfortabel zijn omdat u de zwelling de hele tijd voelt;
- In deze fase kan de aambei ook niet meer teruggeduwd worden. Dit doet pijn en is erg oncomfortabel. Zelfs zitten kan in deze fase pijnlijk zijn. Om deze fase te voorkomen is het aan te raden om bijtijds actie te ondernemen.
Behandeling van klachten door aambeien
Sommige mensen herkennen aambeien niet bijtijds. Ze merken wel dat er pijn of jeuk ontstaat bij de ontlasting, maar weten niet zo goed wat de oorzaak is. Andere mensen vinden het een gênante kwaal, waardoor de drempel om de huisarts te bezoeken flink is. Toch is aan te raden om aambeien op tijd te behandelen, om erger te voorkomen. Let daarom op de volgende signalen:
- Jeuk, pijn, of een branderig gevoel bij de anus;
- Er kan bloed op het wc-papier of in de wc zitten. Wanneer het wc-papier of harde ontlasting langs de aambei schuurt, kan deze namelijk gaan bloeden;
- Soms kan de sluitspier niet goed meer sluiten, omdat er een aambei in de weg zit. Hierdoor kun je tussen de toiletbezoeken door bloed, slijm of ontlasting verliezen. Daardoor kunnen de klachten verergeren;
- Als de aambei groter wordt kan de sluitspier de bloedvaatjes in het zwellichaam afknellen. Daardoor wordt de aambei nog groter en komt er steeds sneller bloed. Ook pijn en jeuk nemen toe.
Herkent u een of meer van bovenstaande klachten? Start dan op tijd met de behandeling. Onderneem in ieder geval direct actie wanneer er bloed uit de anus komt. Dat bloedverlies kan worden veroorzaakt door aambeien, maar kan ook een ernstiger achterliggende oorzaak hebben. Het is belangrijk om een andere oorzaak uit te sluiten.