Erectiestoornissen

Zo kunnen erectiestoornissen behandeld worden

Zo kunnen erectiestoornissen behandeld wordenOp erectiestoornissen rust nog steeds een taboe. Het is een onderwerp waar niet zo makkelijk over gepraat worden. Er zijn heel wat mannen die het zelfs lastig vinden om het probleem met hun partner te bespreken. Maar eigenlijk is het heel vreemd dat er zo’n taboe op rust, want alleen al in Nederland zijn er ongeveer 800.000 mannen met erectiestoornissen. Herkent u dit? Weet dan dat u zeker niet de enige bent en dat behandeling van de klachten heel vaak mogelijk is.

Verschillende oorzaken erectiestoornis

Lukt het niet om een erectie te krijgen, of lukt het niet om een erectie lang genoeg te behouden, zodat bevredigende seks niet lukt? Dan is er sprake van een erectiestoornis. Lastig is dat er geen eenduidige oorzaak is van deze aandoening.

Lichamelijke oorzaken van erectiestoornissen

Bij erectiestoornissen kunnen diverse lichamelijke oorzaken een rol spelen. U kunt bijvoorbeeld klachten krijgen wanneer u diabetes heeft, of last heeft hart- en vaatziekten. Maar ook hormonale problemen, zenuwproblemen en andere chronische aandoeningen kunnen problemen veroorzaken. Gebruikt u medicatie ter behandeling van bepaalde aandoeningen? Ook deze medicatie kan (tijdelijke) erectieproblemen veroorzaken. In dat geval wordt dit vermeld in de bijsluiter van het geneesmiddel, onder de bijwerkingen. Zo kunnen bepaalde antidepressiva leiden tot klachten.

De meest voorkomende oorzaak van erectiestoornissen zijn hart- en vaatziekten. Denk bijvoorbeeld aan een te hoge bloeddruk (hypertensie), aderverkalking (arteriosclerose) of een te hoge cholesterol. Levensstijl kan hierop veel invloed hebben. Zo kunnen het gebruik van veel alcohol, roken en te weinig lichaamsbeweging de problemen verergeren. Diabetes kan beschadigingen veroorzaken aan de zenuwen en bloedvaten in de penis. Geen wonder dat twee op de drie mannen die diabetes hebben uiteindelijk ook last krijgen van erectiestoornissen. Ook hormonen kunnen en rol spelen. Wanneer u te weinig testosteron in het lichaam heeft, kan een erectiestoornis optreden.

Voorbeelden van erectiemedicijnen zijn Caverject, Levitra en Spedra.

Psychische oorzaken van erectiestoornissen

Niet alleen lichamelijke problemen kunnen leiden tot erectiestoornissen. Ook de psyche kan een grote rol spelen. Heeft u bijvoorbeeld last van stress, depressie of relatieproblemen? Dan kunt u ook last krijgen van een erectiestoornis. Als u eenmaal het probleem een keer heeft ervaren, kan dit leiden tot faalangst. Die faalangst heeft vervolgens weer een negatieve weerslag op de erectie, waardoor uiteindelijk een vicieuze cirkel ontstaat.

Zie hier alle medicijnen bij erectiestoornissen

Behandeling van erectiestoornissen

Hoewel de oorzaken van erectiestoornissen dus uiteenlopend zijn, zijn er wel steeds meer mogelijke behandelmethoden. Een belangrijke eerste stap is het bekijken van uw levensstijl. Is uw levensstijl gezond genoeg? Beweegt u bijvoorbeeld voldoende, eet u gezond en heeft u geen last van overgewicht? Dan wordt het risico op erectiestoornissen al flink verkleind. Daarnaast zijn er, afhankelijk van de oorzaken, verschillende behandelingen mogelijk. Houd daarbij ook altijd in het oog dat u de stoornis niet alleen invloed heeft op u, maar ook op uw relatie. Het kan helpen om de problemen bespreekbaar te maken. Daarnaast kan een arts helpen bij het kiezen van de juiste behandeling.

Erectiepillen

De huisarts kan diverse soorten erectiepillen voorschrijven. Deze ondersteunen bij het krijgen van een erectie op het moment dat u seksueel opgewonden wordt. Er zitten kleine verschillen tussen de diverse pillen, bijvoorbeeld tussen de werkingsduur. Uw arts kan u hierover meer vertellen. Ook in de online apotheek kunt u hier meer informatie over vinden.

Sekstherapie bij erectiestoornissen

Speelt een psychische component een rol bij de erectiestoornissen? Dan kunnen sekstherapie en counseling helpen. Onderwerpen zoals stress, sociale druk of angst kunnen dan besproken worden. Daarnaast kan een sekstherapeut ondersteuning bieden bij bijvoorbeeld ontspanningstechnieken, waardoor het makkelijker wordt om stress los te laten en weer te genieten van seks.

De vacuümpomp

Een vacuümpomp kan gebruikt worden om een erectie te kunnen behouden. Om dit effect te bereiken dient de pomp in de vacuümcilinder geplaatst te worden. De ring van de pomp zit daarbij aan het begin van de penis, waardoor de erectie behouden blijft.

Injectie voor een erectie

Houdt u niet van pillen slikken? Dan kan injectietherapie een uitkomst zijn. Hierbij wordt het medicijn direct in de penis ingebracht, met behulp van een injectiespuit. Voordeel is dat deze methode snel werkt; binnen 10 minuten is er een erectie, die tot maximaal een uur aanhoudt.

Erectieprothese

Werken geen van bovenstaande methoden afdoende? Dan is er nog een mogelijkheid: de erectieprothese. In dat geval wordt er een penisimplantaat in de penis geïmplanteerd. Deze ingreep wordt uitgevoerd door de uroloog. Hij of zij plaatst tijdens de ingreep een kunststof zwellichaam in de penis.

Zoals u ziet zijn er heel wat behandelmethoden mogelijk bij erectiestoornissen. Heeft u dus te maken met erectiestoornissen? Aarzel niet te lang en zoek hulp. Een bezoek aan de huisarts is een stap in de goede richting.